Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 21 oktober 2018

Friterade fiskfiléer

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Det var väldigt gott, men både jag och min sambo som är väldigt förtjusta i skagenröra, var väldigt överens om att det hade passat bättre med remouladsås till.


4 portioner

Ingredienser:

800 g spättafiléer

1 knippe persilja

Saften av 1/2 citron

Några droppar worcestershiresås

Ca 2 dl vetemjöl

2 uppvispade ägg

Ca 2 dl pankoströbröd eller vanligt ströbröd 

1 liter olja till fritering (ej oliv)

Salt och peppar

Skagenröra:

1/2 kg färska räkor

1 rödlök

1/2 knippe finskuren gräslök

1 dl majonnäs

1/2 dl gräddfil

2 tsk riven pepparrot

Saften av 1/2 citron

Några droppar worcestershiresås

Salt och peppar

Till servering:

Skagenröra

1/2 knippe persilja

Citronklyftor

Kokt potatis eller pommes frites

Börja med att marinera fiskfiléerna 1 timme. Finhacka persiljan och blanda med citronsaften och worcestershiresåsen till en ganska torr marinad. Lägg fisken med marinaden i en tät plastpåse, knyt ihop och vänd påsen försiktigt så att fisk och marinad blandas. Gör i ordning skagenröran: skala och dela räkorna om de är stora. Skala och finhacka rödlöken. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar, citronsaft och worcestershiresås. Ställ svalt. 

Hetta upp oljan till 180 grader i en rymlig kastrull och mät temperaturen med en karamelltermometer - eller en liten bit vitt bröd. Om brödbiten blir brun på ca 60 sek. är oljan lagom het. Fast bäst är att använda en fritös. Dubbelpanera fiskfiléerna. Vänd dem först i mjöl med salt och peppar i, sedan uppvispat ägg. Avsluta med att vända dem i ströbrödet. Klappa fast paneringen lätt så att den sitter. Fritera fiskfiléerna 3-4 åt gången tills de är gyllenbruna, låt dem rinna av någon min. på hushållspapper och lägg dem på ett varmt fat. Avsluta med att fritera persiljan i 10-15 sek., det är viktigt att persiljan är torr när man lägger den i oljan. Servera fisken genast med persiljan, skagenröran, citronklyftor och kokt potatis eller pommes frites.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar