Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 9 juni 2016

Mjuk kaka fylld med jordgubbar och rabarber

Ett recept från boken Jordgubbar och rabarber av Sandra Leigh Draznin. Bjöd mina kollegor på denna idag, för att fira 2 år som anställd och för att det var min sista dag innan jag går på föräldraledighet i 1 år och två månader! 
Hur som helst så var denna kakan uppskattad! Jag tycker att den var god, men inte superimponerad.


1 kaka till ca 12 personer

Kakbottnar:
6 ägg
2,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen muskot
2 krm salt
50 g smält smör

Fyllning:
Kompott av 500 g rabarber
500 g jordgubbar

Kräm:
3 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche
8 msk strösocker

Garnering:
Florsocker och jordgubbar

Börja med bottnarna: Vispa äggen mycket luftiga med elvisp. Tillsätt lite socker åt gången och vispa tills smeten är styv och vit. Blanda mjöl, bakpulver, muskot och salt, vänd ner blandningen i smeten, lite åt gången. Vänd ner smöret och fördela smeten i två smörade och sockrade formar, ca 24 cm i diameter. Grädda kakorna i 180 grader i ca 45 minuter. Kontrollera med provnål att de är genombakade. Låt formarna svalna på galler i ca 10 minuter innan kakorna vänds ur. Tillaga rabarberkompotten. Rensa, snoppa och dela jordgubbarna i fjärdedelar, vänd ner dem i den varma kompotten och ta av från värmen. Låt svalna. Blanda grädde, créme fraiche och socker, vispa blandningen styv. Dela kakorna i två bottnar vardera, fördela fyllningen på tre bottnar, lägg samman och strö florsocker över den översta, garnera med färska jordgubbar.

Rabarberkompott:

500 g rabarberstjälkar
1 vaniljstång
1,75 dl strösocker

Skölj rabarberstjälkarna och skär dem i bitar om 3-5 cm. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda rabarbern med socker, vaniljfrön och -stång i en ugnsfast form. Täck formen med aluminiumfolie och ställ den i mitten av ugnen i 200 grader, i 20-30 minuter, tills rabarbern är genomkokt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar