Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 9 juni 2016

Lammstek med potatisgratäng

Ett recept ur boken Morberg lagar husmanskost av Per Morberg. Köpte ett halvt lamm på en gård utanför Norrtälje för ett tag sen, så passade på att testa detta receptet när vi ändå hade lammstek i frysen. Det var väldigt gott kan jag iaf säga! Köttet var riktigt mört och fint, och potatisgratängen var krämig och god.

4-6 port.

Ca 1 kg lammstek
3-5 delade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk timjan
Salt och svartpeppar
(1/2 pressad citron)
Smör stekning

Potatisgratäng:
10-12 (ca 1 kg)potatisar av mjölig sort
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
1 gul lök
1/2 purjolök
3 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
Hackad gräslök till garnering

Värm ugnen till 175 grader. Gör 5-7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt citron. Bryn den i smör och se till att den får färg på alla sidor. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills termometern visar 62-65 grader, 60-80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti. Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen. Servera med potatisgratäng och kokta haricots verts.

Potatisgratäng:
Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, ca 5-10 minuter. Skala och hacka löken och skölj och hacka purjolöken. Blanda med potatisen, pressa ner vitlöken och salta och peppra. Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda gratängen i 30-40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar