Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 8 september 2013

Grahamsbullar

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas Mat. Goda bullar!

100 g smält smör
5 dl mjölk
50 g jäst (1 pkt)
1½ tsk salt
5-6 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl

Smält smöret över svag värme i en kastrull. Häll i mjölken när fettet smält helt och hållet. Låt degspadet bli "fingervarmt", ca 37 grader. Känn efter med lillfingret - som brukar vara en säkrare "termometer" än pekfingret. Smula ner jästen i en degbunke, lägg i salt och slå på lite av degspadet. Rör om tills jästen har lösts upp. Slå på resten av det ljumma spadet. Blanda först ner grahamsmjölet (alltid grova mjölsorter först!) och sist vetemjölet. Arbeta degen med en trägaffel tills degen börjar släppa bunkens kanter. Lägg då en handduk över bunken och låt degen stå framme i köket och jäsa i ungefär 15 minuter. Smörj under tiden två bakplåtar. Värm ugnen till 250 grader. Häll ut degen på en mjölad köksbänk. Dela degen i tre delar. Rulla ut varje del till en avlång rulle. Platta till rullarna lite med handen och skär sedan varje rulle i tio (eller sex om det ska bli hamburgerbröd) lika stora bitar. Jäs bullarna på de smorda plåtarna i 15-20 minuter. Grädda dem i ca 15 minuter i 250 grader. Låt brödbullarna svalna under handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar