Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 31 augusti 2012

Emelies lingonpaj

Fick det här receptet för ett tag sedan, men det är först nu som lingonen i skogen är mogna, så gick ut en sväng och plockade lingon så att jag kunde testa att baka denna. Och jag måste säga att det är första gången som jag bakar något med färska lingon plus att jag plockat dom själv! Kakan blev i alla fall mycket godare än förväntat! Speciellt pajdegen som så var knaprig och god! Testa gärna detta receptet om du kan få tag på lingon! Funkar säkert med frysta också. Förresten jag tog hackad mandel istället för valnötter eller hasselnötter, men det funkade superbra.



Havregrynsbotten
100 g smör
2½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker

Fyllning
3 ägg-gulor
1½ dl farinsocker
2 dl honung
50 g smör
¼ tsk salt
1 msk vaniljsocker
3 dl lingon
125 g grovt hackade nötter (t ex hasselnötter eller valnötter)

Smält smöret. Blanda mjöl, havregryn och socker. Tillsätt smör och blanda till deg. Tryck ut degen i en pajform (ø ~ 22 cm). Grädda i 15 minuter på 200°C. Låt svalna.

Smält honung och smör och låt svalna något. Vispa äggulor och farinsocker pösigt. Tillsätt honungsblandningen, salt och vaniljsocker. Blanda sist ned lingonen och nötterna. Fördela i pajformen och grädda 30-40 minuter i 175°C.

2 kommentarer:

  1. Kan meddela att det fungerar alldeles utmärkt med frysta lingon. Tror faktiskt aldrig jag har gjort den här pajen med färska lingon. Skulle gissa att den blir lite rinnigare med frysta lingon.

    Vet inte om Emelie skickade med mina kommentarer till receptet också när du fick det, men jag brukar normalt göra pajen med 1/2 dl mindre honung eftersom jag tycker den blir lite söt annars.

    Om jag inte missminner mig så är det en lätt anpassad version av ett recept jag hittade i ICA Kuriren för några år sedan.

    SvaraRadera
  2. roligt att få höra :) tack för att du tar dig tiden att dela med dig! :) ser fram emot att få fler "Sandbergs" recept! :)

    SvaraRadera