Sidor
▼
lördag 30 oktober 2021
Frukttosca i långpanna
Ett recept från en Allt om mat tidning. Kändes väldigt retro och väckte minnen om barnkalas då jag blivit bjuden på toscapäron. Blev väldigt mycket över när vi bara var 4 personer som åt. Perfekt till kalas om man har många gäster. Själv kommer jag att ta med resten och bjuda på jobbet på måndag.
ca 15-20 bitar
(en långpanna)
Botten:
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1 stor burk persikor (850g)
1 burk ananas i skivor i spad (570 g)
1 citron
Toscasmet:
225 g smör
3 dl strösocker
6 msk vetemjöl
6 msk mjölk
4 påsar mandelspån à 45 g
Tillbehör:
vispad grädde eller glass
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en långpanna. Vispa ägg och socker pösigt. Smält matfettet i en kastrull och koka upp tillsammans med mjölken. Tillsätt det i äggsmeten under omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i smeten. Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter så att smeten stannar och får en aning färg. Höj ugnen till 225 grader. Låt den konserverade frukten rinna av väl. Skär persikor i 5 skivor och dela ananasen i 4 bitar. Tvätta citronen och riv skalet. Fördela frukten över kakan och strö över citronskalet. Smält smöret till toscasmeten i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna och låt koka upp under omrörning. Fördela smeten över frukten. Gratinera ca 10 minuter i övre delen av ugnen tills kakan fått fin färg. Låt svalna, skär i bitar och servera med vispad grädde eller glass.
Ugnsbakad lax med pepparrots-crème fraiche och dillstekt potatis
Ett recept från en Allt om mat tidning, verkligen supergott! Rekommenderas verkligen!
4 portioner
4 portionsbitar lax - fryst, (à 125 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar - nymald
2 dl crème fraiche
2 msk pepparrot - färskriven
Dillstekt potatis:
400 g potatisar - små, kokta
1 msk smör
80 g spenat
100 g sockerärter - färska
1 msk dill - hackad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar - nymald
Garnering:
citronklyftor
dill
Sätt ugnen på 200°. Lägg laxen i en ugnssäker form och krydda med salt och peppar. Blanda crème fraiche och pepparrot och bred över laxbitarna. Tillaga mitt i ugnen 15–20 min.
Dillstekt potatis: Stek potatisen i smör. Vänd i spenat, sockerärter och dill. Krydda med salt och peppar. Lägg upp potatisen på ett stort fat och lägg på laxen. Garnera med citron och dill.
fredag 29 oktober 2021
Pastapizza
Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och gott! Min sambo blev väldigt förtjust och sa att vi måste göra det igen! Men jag blev inte lika imponerad.
4 portioner
200 g spaghetti
2 gröna paprikor
1 msk smör - till formen
80 g salami - i tunna skivor
150 g rökt skinka - i strimlor
1 pkt cocktailtomater - (250 g)
4 ägg
2 dl mjölk
0,5 kruka oregano - färsk, klippt
1 pkt gräslök - fryst (35 g)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar - nymald
2 dl ost - riven (50 g)
Sätt ugnen på 200°.
Koka spaghetti i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Låt dem koka med de sista 2 minuterna. Häll i durkslag och spola av med kallt vatten.
Smält smöret i en en ugnssäker form i ugnen. Fördela pasta och paprika i formen. Lägg på salami och skinka.
Skölj och skär tomaterna i halvor. Lägg dem i formen.
Vispa ihop ägg, mjölk, oregano, gräslök, salt och svartpeppar. Häll på blandningen och strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
onsdag 27 oktober 2021
Spansk paella med skaldjursmix och chorizo
Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och gott! Fräsch rätt!
4 portioner
1 skaldjursmix - paket, fryst (500 g)
1 lök - gul
4 dl arborioris - eller långkornigt ris
1 msk olivolja - + 1 msk olivolja
1 saffran - (0,5 g)
1 tsk salt
8 dl vatten
2 paprikor
2 chorizo - red hot
0,5 dl persilja - strimlad
1 krm svartpeppar - nymald
Tina skaldjuren och låt rinna av. Skala och hacka löken. Fräs lök och ris i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt saffran, salt och vatten. Koka upp och sjud under lock ca 20 min.
Kärna ur och strimla paprikan. Skiva korven.
Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Fräs paprika och korv 2-3 min. Blanda i skaldjuren och fräs ytterligare 2-3 min. Vänd ner fräset i riset. Strö över persilja och krydda med peppar.
Morotssoppa med grillad paprika
Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och gott!
4 personer
1 kg morötter
1 gul lök
2 msk olivolja
1 msk smör
3 msk strimlad grillad paprika på burk
2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
1 1/2 liter vatten
salt, peppar
Servera med:
1/2 dl strimlad grillad paprika på burk + 1 msk av oljan från paprikan
oreganoblad
75 g smulad fetaost
rostade baguetteskivor
Skala och skiva morötter och lök. Fräs morötter, lök och paprika i olja och smör ca 10 minuter. Smula ner buljongtärningar och fräs under omrörning 1-2 minuter. Tillsätt hälften av vattnet. Koka upp och sjud soppan under lock ca 20 minuter.
Finfördela soppan t ex med stavmixer. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens, koka upp och sjud ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i skålar. Garnera med strimlad paprika, paprikaoljan och oreganoblad. Toppa med smulad fetaost och servera med rostad baguette.
fredag 22 oktober 2021
Paj niçoise
Ett recept från en gammal Allt om mat tidning från 1994. Jag är så dålig på att laga fiskrätter, särskilt tonfisk så när jag såg detta receptet så tänkte jag direkt att jag ville testa, det såg dessutom himla gott ut på bilden.Och jag kan inte annat än instämma med vad jag föreställt mig - mycket god paj!
4-6 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
Fyllning:
1 burk tonfisk, ca 375 g
1 burk sardeller, 50 g
1 gul lök
2 tomater
4 ägg
3 dl mjölk
1 krm nymald svartpeppar
2 dl lagrad riven ost
10 svarta oliver (jag tog 20)
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa i en bunke eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Tryck eller kavla ut degen och klä ennform med löstagbar kant ca 23 cm i diameter. Låt degen stå i kylen medan fyllningen förbereds. Sätt ugnen på 200 grader. Låt tonfisken och sardellerna rinna av. Dela tonfisken i mindre bitar och finhacka sardellerna. Skala och skiva löken. Skiva tomaterna.
Vispa ihop ägg, mjölk, peppar och ost.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Lägg i tonfisk, sardeller, lök, tomater oliver. Häll på äggsmeten. Grädda pajen ca 45 min.
Kikärts- och korvgryta med ajvar relish
Ett recept från en Allt om mat tidning, lätt att göra och mycket godare än jag hade förväntat mig!
ca 600 kcal
4 portioner
4 magra kryddiga korvar t ex chorizo
2 burkar kikärter ( a 400 g)
1 stor purjolök
1 msk olivolja
2 msk + 4 msk ajvar relish
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Skiva korven. Ansa och skiva purjolöken. Låt kikärterna rinna av. Fräs korv och purjo i olja i en stekpanna ca 3 min. Blanda i 2 msk ajvar relish, grädde och kikärter. Koka upp och sjud grytan 2-3 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med ajvar relish och bröd.
Pandorato - italienska varma mackor
Ett recept från en Allt om mat tidning. Supergoda italienska varma mackor. Testa!
10 mackor
300 g mozzarella
10 sardellfiléer
20 skivor vitt formbröd
10 skivor kalltökt skinka (ca 175 g)
2 msk olivolja
äggsmet:
2 1/2 dl mjölk
3/4 dl vetemjöl
4 ägg
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Kantskär 20 skivor vitt formbröd och skär 10 skivor av mozzarellan. Ta 10 skivor skinka. Skölj sardellfiléerna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Lägg brödet på en bricka. På 10 skivor läggs 1 skiva mozzarella, 1 sardellfilé och 1 skinka. Lägg ihop brödskivorna och tryck ihop dem ordentligt. Vispa ihop mjölk, mjöl och ägg samt salt och svartpeppar. Doppa brödskivorna i äggvispet, och låt dra på ett fat i 15 minuter. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek brödskivorna gyllenbruna på båda sidor på medelvärme. Låt bröden torka till lite på ett dubbelt hushållspapper. Skär bröden i trekanter.
torsdag 21 oktober 2021
Banansmulpaj med choklad
Ett recept från en Allt om mat tidning. Väldigt god chokladpaj! Perfekt om man har lite bruna bananer hemma som man vill göra något på. Föredrar ju helt klart detta receptet framför en sån där sockerkaksvariant.
ca 10 bitar
125 g kallt smör
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
75 g mörk choklad
fyllning:
4 bananer
2 msk smör
2 msk brun farin
garnering:
1 banan
1 msk smör
1 msk brun farin
Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i tärningar och lägg det i en bunke. Tillsätt socker och vetemjöl och arbeta hastigt samman till en smulig deg. Blanda i havregrynen. Lägg hälften av smulorna i en pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Skala bananerna och skär dem på mitten och sedan på längden. Stek bananbitarna hastigt i smör och farin på båda sidorna så att de blir lite karamelliserade. Lägg bananbitarna i pajformen i ett cirkelmönster. Hacka den mörka chokladen och blanda den med resterande smulor. Strö smulorna över bananbitarna och grädda pajen ytterligare 10-15 min. Så här långt går det bra att förbereda pajen. Vid servering värms ev pajen några min i 200 grader. Skala och skär bananen till garneringen likadant som till fyllningen. Stek i smör och farin några minuter. Garnera pajen med bananbitar och servera med vaniljglass.
onsdag 20 oktober 2021
Tortilla med hummus
Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och perfekt som snabb lunch eller picknickmat. Jag testade att byta ut tortillabrödet mot tunnbröd och det var väldigt gott.
ca 2 portioner
400 g kikärter - kokta
1 msk sesampasta - tahini
3 msk grekisk yoghurt - eller matlagningsyoghurt (10%)
0,5 msk lime - pressad
2 vitlöksklyftor - pressade
2 vetetortilla eller tunnbröd
175 g tomater
100 g pastrami - eller annat kokt eller rökt magert kött
50 g rucolasallad
1 knippa thaibasilika - eller vanlig basilika
Låt kikärterna rinna av och lägg dem sedan i en matberedare. Blanda ner tahini, yoghurt, limesaft och vitlök och kör till en jämn massa.
Lägg ut 2 tortillabröd och bred ut kikärtsröra, hummus, på båda. Lägg på skivad tomat, tunna skivor pastrami, rucolasallad samt färska basilikablad. Rulla ihop bröden och skär dem ev i bitar.
Skär brödrullarna i bitar och servera dem ev med extra grönsallad.
söndag 17 oktober 2021
Kryddig karré
Ett recept från en Allt om mat tidning. Jag älskar ju mat som sköter sig själv i ugnen, särskilt när det levererar supermört kött! perfekt att ha till tacos eller i piroger.
ca 6 portioner
ca 1,9 kilo hel fläskkarré med ben
2 tsk flingsalt
1 msk mörkt muskovadosocker
2 tsk mald ingefära
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 dl vatten
tillbehör:
300 g små lökar, röda och gula
2-3 paprikor
Gnid in köttet runtom med salt, socker och kryddor. Sätt ugnen på 120 grader. Lägg köttet i en ugnssäker gryta. Häll vatten i botten och lägg på lock. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 5 timmar. Om du vill lägger du i skalade hela smålökar och paprika i bitar redan från början. De kan också läggas i sista timmen och får då en hårdare konsistens.
Knaprig godiskaka med rabarbersylt
Ett recept från en Allt om mat tidning. Vet inte om den blev god eftersom jag bjöd bort hela, men den ser ju himla god ut och den gick ju åt, så jag lägger ut den för säkerhetsskull!
ca 25 små bitar
150 g smör - rumsvarmt
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl - (180 g)
2 krm salt
Crumble:
1 dl sötmandel
50 g choklad - vit
2 dl müsli - utan torkad frukt
Hallon- & rabarbersylt:
200 g rabarber
225 g hallon
0,5 dl strösocker
Tillbehör:
grädde - vispad, eller vaniljglass
Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg den i en kastrull tillsammans med hallon och socker. Koka ca 15 min, till en tjock sylt. Låt kallna.
Sätt ugnen på 175°. Mixa smör och socker i matberedare. Sikta i vaniljsocker, mjöl och salt, blanda ihop till en deg.
Lägg bakplåtspapper i en ca 15 x 20 cm stor ugnssäker form, gärna med avtagbar kant. Tryck ut 2/3 av degen, se till att det är ca 1/2 cm deg upp på kanterna.
Crumble: Hacka mandel och choklad. Blanda resten av degen med müsli, mandel och choklad. Strö ca 1/4 av crumblen på den uttryckta degen. Bred på sylt och strö över resten av crumblen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min, till gyllenbrun färg. Låt svalna och skär i bitar. Njut den som den är eller servera med lättvispad grädd
Glasnudlar och lövbiff
Ett recept från köket.se. Lätt att göra och väldigt gott! Jag hade på lite extra sesamolja och fisksås efteråt för att få lite mer smak, det passade perfekt.
4 portioner
400 g glasnudlar
300 g lövbiff
1 kruka färsk koriander
1 orange paprika
1 rödlök
1 dl sesamfrön
1 limefrukt, saften
1 dl sweet chilisås
salt
vitpeppar
olivolja
Koka nudlarna i rikligt med saltat vatten enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet. Rosta sesamfröna i en stekpanna på medelvärme tills de är gyllenbruna.
Strimla lövbiffen, skär paprikan i bitar och löken i klyftor. Hacka koriandern. Hetta upp en stor stekpanna, fräs paprika och lök i olivolja tillsammans med sweet chili-sås. Ta upp grönsakerna och lägg vid sidan.
Stek köttet hastigt på hög värme tillsammans med limesaft. Blanda kött, grönsaker, nudlar och hackad koriander, smaksätt med salt och peppar och strö över de rostade sesamfröna.
Stroganoff på italienska
Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och gott! Perfekt varsagsmat.
4 portioner
350 g salsicciakorv - gärna med fänkålssmak
30 g svamp - torkad, t ex karljohan
1 gul lök - stor
1 tsk majsstärkelse (Maizena)
2 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap - grovkornig
0,5 tärningar köttbuljong
1 dl vatten
1,5 dl matlagningsgrädde
Tillbehör:
300 g pasta - t ex strozzapreti
100 g rucola
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Lägg svampen i kallt vatten ca 10 min . Ta ut köttet ur korvarna och skär det i bitar. Skala och skär löken i små tärningar. Låt svampen rinna av och skär den i bitar.
Bryn korvinkråmet i en stekpanna tills det fått färg. Tillsätt lök och svamp och bryn ytterligare 2–3 min.
Strö över majsstärkelsen och tillsätt tomatpuré, senap, buljongtärning, vatten och grädde. Sjud ca 15 min. Krydda med salt och 1 krm peppar. Servera med pasta och rucola.
Ceasarpaj
Ett recept från en Allt om mat tidning, tyckte det såg supergott ut på bilden men tyckte tyvärr att pajen kändes litr torr. Det hade nog blivit mycket bättre med lite creme fraiche i pajen.
4 portioner
3 dl vetemjöl - (180 g)
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 kyckling - grillad
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar - nymald
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl parmesan - riven + 2 dl
2 msk sardellcréme
Garnering:
1 pkt bacon - (140 g)
2 romansalladsblad
25 g parmesan - flagad
Tillbehör:
romansallad
Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Nagga bottnen och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
Fyllning: Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i bitar. Ansa och strimla purjolöken. Skala och skiva vitlöken. Stek purjolök och vitlök i smör tills de mjuknat. Blanda i kycklingen. Krydda med salt och peppar. Lägg fräset i pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk, 2 dl ost och sardellcrème. Häll äggstanningen i formen. Strö över 2 dl ost. Sänk värmen till 200°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Strimla baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Finstrimla salladsbladen. Strö bacon, sallad och hyvlad parmesanost över pajen.
tisdag 12 oktober 2021
Palsternackssoppa med rosmarin, Oliver och fetaost
Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och väldigt gott!
4 portioner
1 purjolök
400 g skalad palsternacka
3/4 dl olivolja
4 vitlöksklyftor,pressade
2 tsk färsk rosmarin, grovt hackad
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 1 1/2 dl svarta oliver
125 g fetaost
Skölj, ansa och skiva purjolöken fint. Tärna palsternackan i 1 cm bitar. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs purjolöken ca 5 min. Tillsätt palsternackan, höj värmen något och fräs tills den börjar bli lite mjuk. Tillsätt vitlök och rosmarin. Höj värmen ytterligare och stek 1 minut under ständig omrörning. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka under lock tills palsternackan är mjuk, 5-10 minuter. Tillsätt oliverna. Smaka av om det behövs salt, men tänk på att fetaosten också tillför sälta. Servera soppan varm. Strö över fetaost direkt i tallriken.
Italieninspirerade pannbiffar
Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och gott!
4 portioner
400 g fläskfärs
3 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 burk ricottaost (250 g)
1 ägg
1/2 kruka basilika
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 msk olivolja
tillbehör:
råstekt potatis med rosmarin
Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda färsen med lökhack, ricotta och ägg. Finhacka basilikan och blanda i färsen. Krydda med salt och peppar. Forma färsen till runda biffar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Stek biffarna i olja i en stekpanna ca 4 min på varje sida. Servera biffarna med råstekt potatis och sallad.
Kycklinggryta med tomat och persiljeyoghurt
Ett recept från en Allt om mat tidning. Blev verkligen supergott! Rekommenderar detta starkt!
4 portioner
600 g kycklinglårfilé
3 dl basmatiris
1 gul lök
1/2 purjolök, det gröna
1/2 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
2 + 1 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (400 g)
2 hönsbuljongtärningar
1 kruka bladpersilja
2 dl turkisk yoghurt
olivolja
salt,nymald svartpeppar
bröd
Putsa och skär kycklingen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ansa och strimla putjolöken. Skala alla vitlöksklyftor. Kärna ur och tärna paprikan. Bryn kycklingen i stekpanna i 1 msk olja ca 4 min. Tillsätt lök och purjolök och låt fräsa med 2 min. Rör ner tomatpuré, parrikapulver, spiskummin, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Pressa i 2 vitlöksklyftor. Lägg över allt i en gryta. Koka ur stekpannan med 4 dl vatten och häll i grytan. Rör i paprikan och tillsätt krossade tomater och buljongtärningar. Låt småkoka under lock på medelvärme ca 20 min. Finhacka persilja och rör ihop hälften med yoghurten. Skala och pressa i 1 vitlöksklyfta och krydda med 2 krm salt. Strö resterande persilja över grytan. Servera med kokt ris, persiljeyoghurt och bröd.
måndag 11 oktober 2021
Pasta med salsiccia och Manchego
Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och perfekt vardagsmat.
4 portioner
500 g pasta
300 g rå salsicciakorv
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
75 g manchegoost
1 ägg
1/2 dl turkisk yoghurt
Ta bort skinnet på korven och smula ner färsen i en stekpanna. Fräs ca 3 min. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken med korven ca 2 min. Ställ pannan åt sidan. Finriv 50 g av osten, spara resten till garnering. Vispa ihop ägg, yoghurt, 1/2 msk vinäger, 1/2 tsk salt och 1 Krm peppar. Rör i osten. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av, men spara ca 1 dl av kokvattnet. Vänd ner den nykokta pastan i korvfräset. Rör i ägg- och ostblandningen. Späd med lite av kokvattnet till en krämig konsistens. Strö över resten av osten. Servera genast!
Het majssoppa
Fick en kasse med kokböcker av en kollega där fanns bland annat boken Smaklig måltid från ICA Förlaget. Hittade detta receptet och insåg att jag hade alla ingredienser hemma så det fick bli dagens middag!
4 portioner
4 potatisar, ca 300 g
1 gul lök
1 grön eller röd chili tex spansk peppar
1 msk smör
1 liter hönsbuljong (1 tärning + vatten)
1 dl creme fraiche
1 burk majs (300 g)
1 tak salt
1 krm mald vitpeppar
1 kruka basilika
2 kryddade korvar tex piccaro, chorizo, bratwurst
Skala och skär potatis och lök i mindre bitar. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Fräs potatis, lök och chili i smöret i en gryta, stor nog för soppkok. Häll över buljongen och låt koka under lock ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav eller i en mixer. Rör i creme fraiche och majsen med sitt spad. Smaka av med salt och peppar. Repa bladen från basilikan och lägg dem i soppan. Skär korven i skivor. Stek dem utan extra matfett i en stekpanna. Lägg korven i soppan och servera med bröd.
fredag 8 oktober 2021
Smörgåstårta med sardellröra och crabsticks
Ett recept frånboken Älskade smörgåstårtor av Kristina Eriksson och Anna Clarén. Den årliga traditionen med smörgåstårta på min sambos födelsedag och i år blev det denna. Väldigt saftig och god! Rekommenderas!
6 hönekakehalvor eller 24 st skivor vitt rostbröd
crabsticksfyllning:
250 g crabsticks
1/2 kg oskalade eller 200 g skalade räkor
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
finrivet skal från 1 citron
1 dl finhackad gräslök
salt och peppar
ägg- och sardellfyllning:
4 kokta kalla ägg
12 sardeller
1 dl avrunnen kapris
2 vitlöksklyftor
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
salt och peppar
garneringskräm:
2 dl majonnäs
2 dl turkisk yoghurt
garnering:
250 g crabsticks
1/2 kg oskalade eller 200 g skalade räkor
2 msk kapris
1 liten rödlök
bladpersilja
Skär crabsticksen i bitar. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda crabsticks, räkor, majonnäs, turkisk yoghurt, finrivet citronskal, gräslök, salt och peppar till en röra. Skala och hacka äggen grovt. Mixa sardeller och kapris med en stavmixer eller använd matberedare. Blanda ägg, sardeller, kapris, pressad vitlök, majonnäs och turkisk yoghurt till en röra. Smaka av med salt och peppar. Kantskär brödet. Lägg två hönökakor i kant på en bricka, eller 8 skivor vitt bröd. Bred på crabstickröran. Lägg två hönökakor ovanpå(eller 8 skivor bröd), lägg dem så att skarven förkjuts. Bred på ägg- och sardellfyllning och lägg på de sista brödet. Blanda majonnäs och turkisk yoghurt och bred krämen ovanpå. Skär crabsticksen i bitar och skala räkorna. Fördela crabsticks, räkor och kapris (men jag hoppade över kaprisen) ovanpå. Finhacka rödlöken och strö den och bladpersilja ovanpå smörgåstårtan.
måndag 4 oktober 2021
Krämig svampsås till färsk gnocchi
Ett recept från en Allt om mat tidning, superlätt att göra och gott!
(590 kcal)
2 portioner
250 g champinjoner
500 g färsk gnocchi
1 dl lätt creme fraiche
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
150 g spenat
tillbehör:
100 g rökt skinka i tunna skivor
salt, olivolja, svartpeppar
Skär champinjonerna i skivor om de är stora. Stek dem i en torr stekpanna ca 2 minuter, så att svampen släpper sin vätska och får lite färg. Strö på 2 krm salt och tillsätt 1 msk olivolja.
sänk värmen till medel, blanda ner gnocchin och fräs ca 1 minut. Tillsätt creme fraiche, vatten och buljongtärning och låt småputtra ca 5 minuter. Krydda med 2 krm peppar.
Blanda ner spenaten och låt alltsammans sjuda ca 2 minuter. Bräck eventuellt skinkskivorna i 1/2 msk olja eller servera dem som de är till gnocchipannan.