Ett recept från Per Morbergs bok
Morberg lagar husmanskost. Var verkligen superlänge sen som jag gjorde fiskgratäng! Det är väldigt gott, så rekommenderar det verkligen!
4 portioner
500-600 g vit fisk, t ex kolja eller torsk
500 g räkor med skal
Salt och nymalen vitpeppar
Dill och citron till garnering
Vitvinsstuvning:
50 g champinjoner
1 scharlottenlök
4-5 persiljestjälkar
Smör till fräsning
5 dl fiskbuljong
2 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde + en stor klick vispad grädde
1 msk vetemjöl
1 msk rumsvarmt smör
Salt och nymalen vitpeppar
Pommes duchesse:
10-12 medelstora potatisar (1 kg)
3 äggulor
2 msk smör
3 msk raps- eller solrosolja
Riven muskot
Salt och nymalen vitpeppar
Skala och koka potatisen till pommes duchessen. Pressa potatisen, tillsätt äggulorna, smöret och oljan och vispa till ett slätt mos. Smaka av med muskotnöt och salt och peppar. Skiva champinjonerna och skala och hacka scharlottenlöken till stuvningen. Tillsätt buljong och vin och låt koka ihop tills en tredjedel återstår. Tillsätt grädde och koka ihop. Sila såsen. Rör ihop lite smör och mjöl (toppredning) och vispa ner den i såsen. Koka ihop till stuvningskonsistens och smaka av med salt och peppar. Värm ugnen till 225 grader. Spritsa potatisen längs kanterna av en smord ugnsform. Skär fisken i portionsbitar. Skala räkorna. Lägg fisken i formen, salta, peppra och lägg på räkorna. Rör ner den vispade grädden i stuvningen och häll stuvningen över fisken och räkorna. Ställ in formen i ugnen och gratinera i ca 20 minuter. Garnera gratängen med dill och citronklyftor och servera direkt.