Sidor

torsdag 24 november 2016

Lapskojs

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott! Första gången jag testat göra lapskojs helt från grunden, gjorde på fläsklägg som kokat i tre timmar.

4 portioner

350 g kokt kött, tillexempel oxbringa, bog, salta biten och/eller fläsklägg
10-12 potatisar (1 kg)
1 gul lök
1 lagerblad
2-3 msk smör
Salt och nymalen peppar
Hackad persilja till garnering

Tillbehör:
Inlagda rödbetor

Skär köttet i mindre bitar. Skala och skär potatisen och löken i bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vatten så att det täcker, lägg ner lagerbladet och koka potatisen mjuk, 10-15 minuter. Häll av vattnet och låt potatisblandningen ånga av. Ta upp lagerbladet. Lägg ner det kokta köttet i kastrullen med potatisen och mosa till ett slätt mos. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar. Lägg upp på tallrik och garnera med hackad persilja. Servera lapskojsen med skivade inlagda rödbetor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar