Sidor

torsdag 24 november 2016

Oxrulader med gräddsås

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Tog lång tid att göra, men väldigt gott! Rekommenderas! 



4 portioner

600 g tunt skivat ytterlår eller innanlår (6-8 skivor)
1 stor morot
1 gul lök
2 msk fransk senap
100 g bacon
50 g cornichoner
1 tsk salt
Nymalen peppar
Smör till stekning
Ca 1 liter köttbuljong
2 msk tomatpuré

Gräddsås:
Buljongen från ruladerna
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
Salt och nymalen peppar
Ljust redningsmjöl

Tillbehör:
Svartvinbärsgelé 
Sockerärter
Blomkål

Skala moroten och skär den i stavar. Skala löken och skär den i strimlor. Lägg köttskivorna på en skärbräda. Bred senap på dem och lägg en skiva bacon ovanpå. Lägg lökstrimlor, morotsstavar och cornichoner längst ner på köttskivan. Salta, peppra och rulla ihop. Trä ruladerna på 2-3 grillspett eller fäst ihop dem med tandpetare. Bryn ruladerna i smör i stekpanna på hög värme. Lägg ner dem i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt buljong så att det täcker och rör ner tomatpurén. Låt koka på låg värme i ca 45 minuter eller tills köttet släpper från spättet. Ta upp ruladerna, dra ur spätten och lägg ruladerna åt sidan. Sila buljongen. Koka ner buljongen från ruladerna tills en tredjedel återstår. Tillsätt grädden, låt koka upp och smaka av med gelé och eventuellt lite salt och peppar. Vill du ha tjockare sås, vispa ner redningsmjöl och låt koka i 1 minut. Värm ruladerna och servera dem med gräddsåsen, svartvinbärsgelé, pressad potatis och gärna lite sockerärter och blomkål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar