Sidor

söndag 6 november 2016

Skinkstek med kokt rödkål

Ett recept från Per Morbergs bok Morbergs lagar husmanskost. Så himla gott! Rekommenderas starkt!


4-5 portioner

1 kg färsk skinka, med svål
Salt och nymalen peppar
1 gul lök
1 morot
2 syrliga äpplen
2 kvistar timjan
3-5 dl grönsaksbuljong 

Kokt rödkål:
1/2 rödkålshuvud (750 g)
1 liten gul lök
1 äpple
2 msk smör
1 msk strösocker
1 tsk ättiksprit (12 %)
1 dl grönsaksbuljong
Salt och nymalen peppar

Värm ugnen till 175 grader. Putsa skinkan  och torka av den. Ruta eventuellt svålen med en vass kniv. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg skinkan i en ugnsform med svålen upp. Skala lök och morot och skär dem i bitar. Klyfta äpplena. Lägg alltsammans i formen och lägg på timjankvistarna. Stek köttet mitt i ugnen i ca 2 timmar. Ös med buljong och grönsaker under stektiden. Låt köttet vila i 10 minuter. Sila och spara skyn. Skiva köttet och servera det med skyn, kokt rödkål och kokt potatis.

Kokt rödkål:
Strimla rödkålen, skala och strimla lök och äpple. Fräs alltsammans mjukt i smör. Tillsätt socker, ättika och buljong. Låt sjuda i ca 20 minuter tills kålen är mjuk och lätt mosig. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer ättiksprit eller socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar