Sidor

söndag 6 november 2016

Kålpudding

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Om man inte orkar göra kåldolmar så är detta perfekt substitut! Väldigt gott!



4 portioner

600 g vitkål

Fyllning:
1/2 dl rundkornigt ris
2 dl mjölk
200 g fläskfärs + 200 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm nymalen vitpeppar
1 knivsudd kryddpeppar
1 dl mjölk + 1 dl vispgrädde

1 msk smör till stekning 
1 msk sirap
1 msk tamarisoja
1 dl vatten
Salt och nymalen peppar
Smör till formen

Gräddsås:
1 gul lök
1/2 morot
1 msk smör
2 dl köttbuljong
3-4 dl vispgrädde
Tamarisoja
Salt och nymalen vitpeppar

Värm ugnen till 200 grader. 

Koka riset mjukt i mjölken, ca 20 minuter. Låt svalna. 
Blanda färsen med ägg och salt. Tillsätt ris, kryddor och gräddmjölk och rör ihop. 
Tärna vitkålen och bryn den väl i smör i en stekpanna under omrörning. Ringla över sirap och soja och späd med lite vatten. Lägg på lock och låt kålen koka tills den är mjuk, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta upp kålen, lägg den i en sil och låt den rinna av. Spara spadet. Blanda ev i lite kålspad i färsen, den ska vara ganska lös. Varva färs och kål i en smord ugnsform, avsluta med kål och grädda puddingen i ca 45 minuter.  Servera med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon. 

Gräddsås:
Skala och hacka lök och morot. Fräs det gyllenbrunt i smör i en kastrull. Tillsätt buljongen och grädden. Låt sjuda tills såsen tjocknat något. Sila såsen och smaka av med soja, salt och peppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar