Sidor
▼
torsdag 23 juni 2016
Räksallad med ägg och pepparrot
Ett recept från ICAs matkasse. Gott med sallad nu när det är så varmt! Men lite skumt att ha potatis i, det hade jag nog egentligen velat hoppa över.
onsdag 22 juni 2016
Per Morbergs pyttipanna
Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Gjorde detta till lunch idag var riktigt gott!
Ca 4 port.
800 g kokt skalad potatis (ca 8-10 potatisar)
150 g korv
150 g rökt eller kokt skinka
150 g rökt fläsk
2 gula lökar
3-4 msk smör till stekning
Salt och peppar
(3 dl vispgrädde + 1 krm mejram till stuvning)
Tillbehör:
4 ägg
Inlagda rödbetor
Tärna potatisen, köttet och korven. Skala och tärna löken. Stek potatisen gyllenbrun i hälften av smöret i en stor stekpanna. Ta upp den och håll den varm. Stek lök, kött och korv tillsammans i resten av smöret. Vänd ner potatisen och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Vill man gräddstuva pytten lägger man över den i en kastrull, tillsätter grädde, låter alltsammans koka upp och smakar av med salt, peppar och mejram. Servera med stekt ägg eller äggula samt inlagda rödbetor.
tisdag 21 juni 2016
Per Morbergs raggmunkar med fläsk
Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Är så glad att jag köpt den boken! Ger mig en anledning att testa gamla favorit recept på nytt!
Ca 4 port.
600 g skivat rimmat sidfläsk
Raggmunk:
800 g fast potatis (8-10 st)
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
Smör till stekning
Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna. Skala potatisen. Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten och rör om. Fräs smör och fläskflott i en stekpanna eller plättlagg och klicka i lite smet. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon.
Vitlöksstekt kyckling med basilikacréme
Ett recept från ICAs matkasse. Ser ganska så trist ut på bilden, men det var gott! Bra vardagsmat!
- 450 g förkokt potatis
- 1 msk olivolja
- salt och peppar
- 2 kycklingfiléer
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 dl svarta oliver
- 1/2 ask körsbärstomater (à 250 g)
Basilikacrème
- 1 kruka basilika
- 1 dl crème fraiche
- 1/2 påse mangoldskott (à 65 g)
- Sätt ugnen på 225˚C.
- Blanda potatisen med hälften av olivoljan i en ugnssäker form och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen först 10 minuter.
- Bryn kycklingen i resten av olivoljan i en stekpanna tillsammans med krossade vitlöksklyftor. Salta och peppra och lägg kycklingen i potatisformen tillsammans med oliverna och tomaterna. Stek ytterligare ca 10 minuter eller tills kycklingfiléernas innertemperatur är 70˚C.
- Basilikacrème: Strimla basilikan och blanda med crème fraichen och smaka av med salt och peppar.
- Skiva kycklingen och servera den med de rostade grönsakerna, mangold och basilikacrèmen.
måndag 20 juni 2016
Morsans rabarberdricka
Hade några rabarber kvar i trädgården så letade fram detta receptet på tasteline. Väldigt god dricka blev det! Synd bara att det bara blev så lite... Tar slut så snabbt!
Lägg förresten märke till min nya kanna, supernöjd! Köpte den på Hemtex idag! Så skönt med lock på, så smakar inte saften kylskåp. Och så var den samtidigt snygg!
1 kg rabarber
1,75 liter vatten
4 st nejlikor
2 dl socker
1 citron, pressad
- 1. Skölj rabarbern men skala den inte. Skär den i små bitar och koka den med vatten och nejlikor tills den går sönder, ca 10 minuter.
- 2. Häll upp i silställning och låt saften rinna av ca 20 minuter. Tillsätt sockret och rör tills det har lösts upp.
- 3. Låt saften kallna och smaksätt sedan med färskpressad citronsaft. Servera rabarberdrickan som förfriskning eller som bordsdryck.
Punschparfait med färska jordgubbar
Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Gäller ju att passa på att testa nu när det finns färska svenska jordgubbar! Kan säga att det var supergott! Så lätt att göra också! Perfekt om man inte har en glassmaskin eller om man bara tycker att det är drygt att göra hemmagjord glass. Prova!
Ca 4 port.
3 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 dl punsch
3 dl vispgrädde
Garnering:
0,5 liter färska jordgubbar
Strösocker
Vispgrädde
Vispa äggulor, socker och punsch pösigt. Vispa grädden lätt och blanda med äggvispet. Klä en 1,5 liters brödform med plastfolie. Häll i smeten och täck med plastfolie. Låt stå i minst 4 timmar i frysen. Skiva jordgubbarna och strö över lite socker. Låt stå i ca 15 minuter i rumstemperatur. Ta samtidigt fram parfaiten och låt den tina något innan den serveras. Skär parfaiten i skivor och garnera med jordgubbar och vispad grädde.
Saffranspasta med lax och fänkål
Ett recept från ICAs matkasse, väldigt gott! Enkelt att göra!
Sallad
- 1/2 fänkål (1/2 fänkål motsvarar ca 100 g)
- 1 msk citronsaft
- 1/2 ask körsbärstomater (à 250 g)
- 1/2 rödlök
- 1/2 påse mangoldskott (à 65 g)
Pasta
- 2 port pasta fusilli
- 300 g laxfilé
- 1 tsk olja
- salt och peppar
- 1 dl crème fraiche
- 1/2 g saffran
- Sallad: Hyvla fänkålen så tunt som möjligt och blanda den med citronsaften.
- Dela tomaterna. Skala och skär löken i tunna skivor.
- Blanda fänkål, tomater, lök och mangoldskott.
- Pasta: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Skär laxen i två bitar. Stek dem i oljan i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
- Häll pastan i ett durkslag och låt den rinna av. Koka upp crème fraichen med saffranet i pastakastrullen, krydda med salt och peppar.
- Blanda ner pastan i saffranscrèmen och servera med laxen och salladen.
Dragonbräserad fjärilskotlett med sparris i rödlöksvinägrett
Ett recept från ICAs matkasse. Enkelt och gott att göra! Äter annars sällan fläsk förutom bacon, så kul att få testa lite olika recept med kotletter.
- 400 g fast potatis
Sparris
- 1/2 rödlök
- 1 msk olivolja
- 1/2 msk rödvinsvinäger
- salt och peppar
- 250 g grön sparris
Kotletter
- 2 fjärilskotletter
- 1 tsk olja
- 1 dl vispgrädde
- 1/2 dl vatten
- 1/2 tsk dragon
- 1 msk senap
- Koka potatisen.
- Sparris: Skala och finhacka löken. Blanda den med olivolja och vinäger, krydda med salt och peppar.
- Bryt av nedre delen av stammen på sparrisen. Koka den mjuk i saltat vatten. Låt rinna av och blanda med rödlöksvinägretten.
- Kotletter: Bryn kotletterna i oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Tillsätt grädde, vatten, dragon och senap och sjud ca 3 minuter.
- Servera kotletterna i såsen med sparris och potatis.
Per Morbergs makaronipudding
Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Ser bara ut som en slemmig hög på bilden, men det var väldigt gott!
Ca 4 port.
4 dl idealmakaroner (1,5 liter kokta)
1 gul lök eller 1 liten purjolök
250 g rimmat sidfläsk
2 dl grovriven lagrad ost
Äggstanning:
3 ägg
5 dl vispgrädde + mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Värm ugnen till 200 grader. Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av i durkslag. Skala och finhacka löken. Strimla och bryn fläsk och lök tillsammans under omrörning på hög värme så att det får färg. Sänk värmen och stek i ytterligare några minuter. Blanda alla ingredienser till äggstanningen. Smörj en ugnsform. Varva makaroner, fläsk- och lökblandning och det mesta av den rivna osten i formen. Häll på äggstanningen och strö över resten av osten. Täck med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter tills puddingen stannat. Ta av folien de sista 10 minuterna. Servera med ketchup.
fredag 17 juni 2016
Per Morbergs tunna pannkakor
Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott! Ett måste efter ärtsoppan!
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
0,5 dl kolsyrat mineralvatten
2 msk smör till stekning
Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen. Låt gärna smeten stå och svälla i ca 30 minuter. Häll mineralvattnet i smeten strax före stekningen och rör om. Hetta upp smör i en pannkakslagg eller stekpanna. Häll i ett tunt lager smet och stek pannkakorna gyllenbruna på båda sidorna. Servera gärna med färska bär och vispad grädde.
Per Morbergs ärtsoppa med fläsk
Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. En riktig klassiker, det gillar både jag och sambo. Ganska så krångligt recept jämfört mot hur jag brukar göra, men den blev väldigt god!
4 port.
500 g gula ärtor (6 dl)
2 morötter
4 gula lökar
400 g rimmad fläskbog, i bit
15 vitpepparkorn
3 tsk timjan
3 lagerblad
2 tsk mejram
Salt och nymalen peppar
Färsk timjan till garnering
Dag 1:
Skölj och lägg ärtorna i blöt över natten. Skala en av morötterna och en av lökarna. Lägg fläsket, moroten, löken, pepparkornen, 1 tsk timjan och 2 lagerblad i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Låt koka 45-60 minuter eller tills köttet faller isär när du petar på det med en gaffel. Sila av buljongen och spara den till att koka ärtorna i. Skär köttet i småbitar och förvara det kallt.
Dag 2:
Lägg de avrunna ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläskkoket och tillsätt lite vatten om det behövs. Vätskan ska motsvara ca 2 liter. Tillsätt 2 tsk timjan, 1 lagerblad och 2 tsk mejram. Skala och lägg ner den andra moroten och de tre återstående lökarna. Låt sedan soppan koka i 1-1,5 timme. Skumma och lyft bort skalen från ärtorna lite då och då med en visp. Ta upp moroten och löken när soppan har kokat klart (vill du ha med dem i soppan mosar du dem). Späd med vatten för att få lagom tjock konsistens och smaka av med salt och peppar. Lägg i fläsket och låt soppan få ett uppkok före servering. Servera soppan med senap och garnera med en kvist kryddgrönt, gärna timjan.
Per Morbergs korv stroganoff
Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt god! Krämig och god smak! Har aldrig haft kummin, lagerblad och paprikapulver i förut, däremot brukar jag ha i vitlök och chilisås... Men denna var nog snäppet godare än den jag brukar göra!
4 port.
500 g falukorv
2 gula lökar
2 msk smör
2-3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 krm kumminfrön
2 lagerblad
1 dl köttbuljong
2 dl kaffegrädde eller vispgrädde + mjölk
Salt och nymalen peppar
Tillbehör:
Créme fraiche
Skär korven i centimetertjocka stavar. Skala och hacka löken. Fräs korv och lök i smör i en stor stekpanna. Rör ner tomatpuré, paprikapulver, kummin och lagerblad och sjud i ytterligare några minuter. Späd med buljongen och grädden. Låt sjuda tills såsen är smidig och simmig - inte för tunn och inte för stabbig. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris och en klick créme fraiche.
onsdag 15 juni 2016
Per Morbergs spaghetti med köttfärssås
Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Kul att testa göra en variant med rökt sidfläsk i, men tyvärr blev resultatet inte så imponerande. Tycker att den jag brukar göra själv är godare!
Ca 4 port.
400 g spaghetti
Salt
Köttfärssås:
500 g köttfärs
100 g rökt sidfläsk
100 g champinjoner
4 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk smör till stekning
2 msk olivolja
1 dl tomatpuré
400-500 g passerade tomater
Salt och nymalen svartpeppar
Tillbehör:
Nyriven parmesanost
Finhacka sidfläsket och champinjonerna och skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skala och tärna moroten. Bryn köttfärsen i smör i en stekpanna och lyft sedan över den i enstekgryta. Häll olja i stekpannan och bryn sidfläsket, champinjonerna, vitlöken och morotstärningarna. Tillsätt tomatpurén och rör om. Lägg över röran i stekgrytan och häll i de passerade tomaterna. Smaka av med salt och peppar. Låt grytan puttra på svag värme i 30-40 minuter. Koka spaghettin under tiden. Koka inte för länge, den ska vara al dente. Blanda spaghettin med såsen och servera direkt med parmesanost.
Baconlindad torsk med potatisgnocci
Ett recept från ICAs matkasse, väldigt gott! Och lätt att göra också.
- ca 300 g torsk
- salt och peppar
- 140 g torrsaltat bacon
- 1 msk smör
- 400 g potatisgnocchi
- 1/2 förp salladsärter (à 150 g)
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 tsk timjan
- 1/2 kruka persilja
- Sätt på en kastrull med vatten till potatisgnocchin.
- Skär torsken i 2 bitar (för 2 port). Krydda dem med peppar och linda 3 skivor bacon runt varje filé.
- Stek torsken sakta i smöret i en stekpanna, 4–6 minuter på varje sida.
- Koka gnocchin och salladsärterna ca 2 minuter. Häll av i ett durkslag och låt dem rinna av.
- Koka upp grädde och mjölk med timjan i pastakastrullen. Vänd ner gnocchin och salladsärterna. Krydda med salt och peppar. Låt det bli varmt.
- Hacka persiljan och vänd ner.
- Servera torsken med gnocchin och salladsärterna.
Köttbullar i dillsås
Ett recept från ICAs matkasse. Man kunde välja om man ville forma köttfärsen till köttbullar eller låta den vara som hamburgare. Jag var bekväm och lät den vara som hamburgare som du ser på bilden. Hur som helst var det gott.
- 225 g amandinepotatis
- 10 g färsk dill
- 1 port färska hamburgare (2 port burgare motsvarar ca 225 g)
- 1/4 msk smör
- 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 dl mjölk
- salt och peppar
- 1/2 huvudsallad
- 1/4 förp salladsärter (à 150 g)
- Koka potatisen.
- Hacka dillen.
- Forma burgarna till köttbullar (eller stek dem som hamburgare) och stek dem i smör i en stekpanna.
- Sänk värmen och häll i grädde och mjölk. Låt koka sakta ca 5 minuter. Rör om då och då. Blanda ner dillen. Smaka av med salt och peppar.
- Ansa salladen och plocka loss bladen.
- Lägg salladsärterna i kokande saltat vatten och koka ca 1 minut. Häll av vattnet.
- Servera köttbullarna med potatis, salladsärter, sallad och sås.
Pollo panzanella
Ett recept från ICAs matkasse! Väldigt god sallad! Rekommenderas!
Kyckling
- 2 kycklingfiléer
- 1 tsk olja
- salt och peppar
Krutonger
- 1/2 surdegsbaguette
- 1/2 msk olivolja
Sallad
- 1 förp kokta blandade bönor (à 380 g)
- 1 förp grillad, strimlad paprika (à 200 g)
- 1/2 rödlök
- 2 tomater
- 1/2 kruka persilja
- 1 tsk olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- 65 g babyspenat
- Satt ugnen på 150˚C.
- Kyckling: Bryn kycklingen i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen i en ugnssäker form eller sätt in stekpannan mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är 70˚C.
- Krutonger: Skär eller bryt brödet i tärningar eller bitar. Stek dem i olivolja i en stekpanna till gyllene färg. Salta och peppra.
- Sallad: Häll av bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av.
- Låt paprikan rinna av. Skala och skiva löken tunt. Tärna tomaterna. Hacka persiljan.
- Lägg bönorna och grönsakerna i en bunke och blanda dem med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner spenat, brödtärningar och persilja.
- Servera salladen till kycklingen.