Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. God soppa! Väldigt ovant för mig att göra, jag som extremt sällan gör asiatiska rätter. Men tycker ändå att jag lyckades ganska så bra.
4 portioner
Buljong:
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 urkärnad chili
350 g morot
50 g färsk ingefära
Matolja
8 kryddnejlikor
2 kanelstänger
4 stjärnanis
1 1/2 liter ox- eller grönsaksbuljong
1/2 dl fiskbuljong
800 g fläskkarré med ben
Ev. Salt
Till servering:
300 g breda risnudlar
Isbergssallad
6 salladslökar
1/2 kruka mynta
2 stjälkar thaibasilika
1/2 kruka koriander
Chili
100 g mungbönsgroddar
3-4 msk friterad vitlök eller rostad lök
Hoisinsås, fisksås, chilisås
Skala och grovhacka lök och vitlök. Hacka även chilin grovt. Skala morötterna och strimla dem grovt. Skala och finhacka ingefäran.
Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs lök, vitlök, chili, morot, ingefära och kryddor i någon minut. Tillsätt buljong, fisksås samt kött och koka upp. Låt sjuda på svag värme i 1 - 1 1/2 timme utan lock eller tills köttet är så mört att det går att dra bort från benet. Smaka av buljongen och tillsätt eventuellt lite salt. Plocka upp köttet, dra isär det i mindre bitar och lägg det åt sidan. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Strimla isbergssallad och salladslök grovt. Grovhacka mynta, basilika och koriander och finhacka chilin. Fördela allt detta i soppskålar tillsammans med mungbönsgroddarna. Fyll skålarna med buljong och kött. Strö slutligen friterad vitlök på toppen och servera genast. Låt alla själva ta för sig av hoisinsås, fisksås och chilisås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar