Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 11 september 2018

Vit sparrissoppa med rökt lax och krutonger

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Väldigt god soppa! Kändes lite lyxig, kan tänka mig att den även skulle passa bra som förrätt i mindre portioner.


4 portioner

500 g vit sparris

6 dl ljus kycklingbuljong

1 scharlottenlök

1 msk smör

1 dl torrt vitt vin

3 dl grädde

1/2 citron

Salt och peppar


Krutonger

4 skivor vitt formbröd

Smör till stekning


Till servering

200 g kallrökt lax

Några kvistar körvel

Finhackad gräslök

Ansa sparrisen, skär bort den nedersta delen om den känns torr och träig. Skala sparrisen noggrant, men spara skalen. Koka upp buljongen i en kastrull, lägg ner skalen och koka under lock ca 20 minuter. Skär av sparrisknopparna och spar dem till garnering, skär stjälkarna i slantar. Skala och hacka scharlottenlöken. Hetta upp en vid kastrull med en klick smör, fräs stjälkar och lök utan att de tar färg. Sila ner sparrisbuljongen i grytan och tillsätt vinet. Koka på svag värme tills sparrisen känns mjuk, mixa sedan soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde. Smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft.

Koka sparrisknopparna mjuka i lättsaltat vatten och lägg dem i djupa tallrikar. Skär laxen i tärningar och fördela dem över sparrisknopparna. Kantskär formbrödet och skär det i små fina tärningar. Stek dem gyllenbruna i smör och strö dem överst i tallriken. Garnera tallrikarna med färsk körvel och finhackad gräslök. Servera soppan rykande varm vid bordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar