Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 16 september 2018

Mammas äppelkaka

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Jag har ju ätit rätt så många olika sorters äppelkaka i mina dar... och denna va inte en av de bättre. Rätt så tråkig faktiskt.


6-8 portioner 

140 g smör

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 msk mjölk

Topping:

2 syrliga äpplen

1 msk kanel

1 msk råsocker

Till servering:

Ev florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Blanda mjöl med bakpulver. Rör ner ägg, socker och mjölk i det smälta smöret och sikta sedan ner mjölblandningen. Smeten ska ej vispas utan röras ihop till en klumpfri smet. Häll smeten i en smord ugnsform. Kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Lägg dem i ett vackert mönster över smeten och pudra över kanel och råsocker. Grädda 35-40 minuter, känn med en provsticka om du är osäker på om den är färdig. Låt svalna något. Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar