Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 16 september 2018

Knaperstekt fläsklägg med kummin

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Alltså det här är ju en favorit rätt! Så himla gott! Rekommenderas starkt!


4 portioner

4 färska fläskläggar (ej rimmade)

1/2 msk salt

Nymalen svartpeppar

1 msk hel kummin

Till servering:

Surkål, knödel eller rotmos

Sätt ugnen på 170 grader. Skär ett rutmönster i svålen med en vads kniv. Blanda ihop saltet med kummin och nymalen peppar. Gnid in läggarna med saltet och ställ dem i en ugnsform. Baka läggarna ca 2 timmar tills köttet är mört och börjar lossna från benen. Ös få och då med spadet ur ugnsformen. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Ta ut läggarna och ställ dem på ett galler med formen under. Fortsätt ugnssteka dem tills svålen är riktigt knaprig. Servera gärna med surkål, knödel eller rotmos.

Rotmos

4 portioner

1 stor kålrot

2 morötter

4-5 potatisar

1 liter av spadet från fläskläggarna

Salt och vitpeppar

2 msk smör

Skala potatis och rotfrukter. Skär kålroten i ca 5 cm stora bitar, dela potatis och morötter på mitten. Koka kålrot och morot i spadet ca 25 minuter, tills de är nästan mjuka. Lägg i potatisen och koka tills allt är mjukt. Häll av kokspadet men spara det. Mosa rötterna rätt ner i grytan med en potatisstöt. Späd med kokspad till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar och brynt smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar