Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 12 september 2018

Fylld lövbiff med potatissallad och primörer

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Helt ärligt så är jag inte så förtjust i rulader, tycker ofta att köttet blir lite torrt. Tyvärr blev det samma sak denna gången, men visst det var helt okej ändå. Min sambo var å andra sidan väldigt förtjust. 


4 portioner

4 stora utplattade lövbiffar a ca 200 g

2 msk finhackad ansjovis

2 msk kapris

100 g smör

1 krm svartpeppar

Zest av 1/2 citron

Olja o smör till stekning

Salt och peppar


Potatissallad:

700 g fast potatis

1 dl gräddfil

1 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

1 msk dijonsenap

Zest av 1/2 citron

2 msk färsk riven pepparrot

Salt och peppar


Primörer:

500 g blandade färska primörer av fast sort, exempelvis sockerärtor, rädisor, små morötter, färsk lök, bönor och små betor

1 tsk salt

Saft av 1/2 citron

1 msk olivolja

1 liten bunt finhackad persilja

Ta fram smöret så att det blir rumstempererat. Koka potatis med skal och låt den ånga av. Skala potatisen och dela den i grövre bitar när den har kallnat. Blanda övriga ingredienser till en kräm. Vänd ner kall skivad potatis och låt stå och dra. 

Ansa och skär grönsakerna i grova bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de har mjuknat men har tuggmotstånd kvar. Börja med de grönsaker som har längst koktid. Ta upp dem med en hålslev och spola i kallt vatten. Vänd grönsakerna i en skål med lite olivolja och citronsaft. Lägg upp potatissallad och primörer vackert på ett fat. 

Blanda smör med hackad kapris, ansjovis och citronzest. Smaka av med svartpeppar. Lägg ut lövbiffarna på en skärbräda och fördela en matsked fyllning på varje köttbit. Spara gärna lite att toppa med. Vik in kanterna på köttbitarna och rulla ihop till ett knyte, fäst kanterna med tandpetare om det glipar. Stek i olja och smör på ganska hög värme, ca 2 minuter på varje sida. Stek inte för många i taget, då är risken att det börjar koka och att köttet blir torrt. Lägg upp lövbiffknytena i mitten på fatet, toppa gärna med lite extra kryddsmör. Strö över lite finhackad persilja och servera omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar