Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 2 november 2017

Tjälknöl

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Var länge sen jag gjorde tjälknöl, så det var lite kul att han hade med det receptet i sin bok. Det blev i alla fall väldigt gott! Riktig festmat!


4 portioner

800 g lammstek
1 liter vatten
2 gula lökar, grovhackade
2 vitlöksklyftor, delade
1 dl salt
1/2 kruka timjan
7 enbär
5 hela svartpepparkorn
3 lagerblad
1/2 dl honung

Potatisgratäng:
800 g fast potatis
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
40 g västerbottenost
Salt och nymald svartpeppar

Viltsky:
2 scharlottenlökar, grovskurna
1/2 vitlöksklyfta, delad
1 svenskt äpple, i bitar
15 g smör
1 msk honung
1 mak rödvinsvinäger
Kryddorna från saltlagen
2 dl rödvin
3 dl kalvbuljong
1 msk maizenamjöl
2 msk vatten
1/2 citron, saften
Salt

Tjälknöl:
Sätt steken direkt från frysen i 75 grader varm ugn. Baka 10-12 timmar tills innertemperaturen är 68 grader. Koka upp vatten, lök, vitlök, salt, kryddor och honung. Låt lagen kallna helt. När steken är uppe i rätt temperatur lägga den ner varm i den kalla lagen och får ligga där minst 4 timmar. Skiva steken tunt vid servering. Spara kryddor, lök och vitlök från lagen till såsen. Servera med potatisgratäng, viltsky och gelé.

Potatisgratäng:
Skala potatisen oh skiva den tunt. Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar. Lägg i potatisen, koka upp och låt koka ihop några minuter. Rör med en träslag så det inte bränner fast. Häll potatisen i en smord ugnsform. Strö över riven ost och kör klart gratängen mitt i ugnen på 175 grader 30-40 minuter.

Viltsky:
Fräs lök, vitlök och äpple i smör. Tillsätt honung och vinäger, låt koka in. Tillsätt kryddorna från saltlagen och vin. Koka ner till hälften. Häll i buljong och koka tills 2/3 återstår. Red med maizena utrörd i vatten. Smaka av med salt och citronsaft. Sila skyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar