Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 23 mars 2017

Köttbullar

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Var ganska så länge sen jag gjorde köttbullar till middag, så det var riktigt gott kan jag säga! 


4 portioner

500 g blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 dl vatten
1/2 dl standardmjölk
1 1/2 tsk salt
1/2 dl krossad is
1/2 gul lök, finhackad och stekt mjuk i smör
1 ägg
Nymald vitpeppar
Smör

Gräddsås:
1 scharlottenlök
2 msk rårörda lingon
1 ansjovisfilé
20 g smör
3 dl kalvbuljong som fått koka ur i stekpannan efter köttbullesteket
2 dl vispgrädde
Salt

Ställ bunke och köksredskap som du ska blanda färsen med i frysen en bra stund före tillagning. Lägg ströbröd, vatten och mjölk i en annan bunke och låt svälla cirka 10 minuter. Blanda färsen med salt och is i den frysta bunken. Blanda tills färsen gått ihop ordentligt. Tillsätt lök, ägg och ströbrödsblandning. Tillsätt peppar och fortsätt blanda tills färsen har gått ihop igen. Gör ett stekprov och justera eventuellt med mer salt, peppar och vätska. Forma köttbullar och stek dem knapriga i smör tills de är precis genomstekta, cirka 5 minuter runt om. Håll varma fram till servering. Koka ur pannan med buljongen efter stekningen och spara skyn till gräddsåsen. Såsen får extra god smak av köttbullarna då.

Gräddsås:
Fräs lök, lingon och ansjovis i smör. Fyll på med buljongen och reducera tills 2/3 återstår. Häll i grädden och koka ihop tills 2/3 återstår. Smaka av med salt och ytterligare lingon om det behövs för sötsyrlighetens skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar