Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 23 mars 2017

Helstekt fasan med pommes Anna

Ett recept ur Per Mobergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt lyxigt med helstekt fasan, har med flit väntat med detta receptet för att göra det vid något festligare tillfälle, så när vi skulle fira min födelsedag tyckte jag var ett perfekt tillfälle. Det blev väldigt gott! Dessvärre stämde inte tiderna för fasanerna, de var alldeles råa inuti när de skulle ha varit klara enligt receptet. Så en termometer hade inte skadat för att slippa kolla köttet en massa gånger.. så får det bli nästa gång!


4 portioner

2 fasaner a 800 g - 1 kg
Salt och nymalen peppar
6 kvistar bladpersilja
6 salladslökar
Smör till stekning

Portvinssås
1/2 gul lök
Skyn från fasanen
3 dl vispgrädde 
1/2 dl portvin
Salt och nymalen peppar
1 klick svartvinbärsgelé 

Pommes Anna
800 g potatis
100 g kylskåpskallt smör
Salt och vitpeppar

Garnityr
200 g kärnfria druvor
50 g valnötskärnor
200 g sockerärtor
Smör till stekning
Persilja till garnering

Värm ugnen till 150 grader. Skölj och torka ur fasanerna. Salta och peppra utanpå och inuti och fyll dem med persilja och salladslök. Bind upp dem med hushållssnöre. Bryn fasanerna runt om i smör och lägg dem i en ugnsform. Ugnsstek dem i 10 minuter på ena sidan, vänd och stek i ytterligare 10 minuter. Saften ska vara klar, rosa färgad, när de är klara. Ta ut fasanerna och håll dem varma i aluminiumfolie. Spara stekskyn. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i en stekpanna. Tillsätt stekskyn från fasanerna, grädden och portvinet och låt koka ihop i några minuter. Smaka av med salt, peppar och svartvinbärsgelé. Skala druvorna och grovhacka nötterna. Fräs i smör. Förväll sockerärterna. Skär ut brösten ur fasanerna och skiva dem. Servera med portvinssås, pommes Anna, druvorna, valnötterna och ärterna. Garnera med persilja.

Pommes Anna
Värm ugnen till 225 grader. Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en smord form med salt och peppar och hyvlat smör. Lägg en tyngd på formen och grädda mitt i ugnen i cirka 50 minuter tills potatisen känns mjuk och fått fin färg.

1 kommentar: