Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 4 januari 2017

Hjortstek med hasselbackspotatis

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Ett till recept som jag gått och sparat på för att göra vid något särskilt tillfälle, och det blev nu på nyårsafton! Väldigt gott! Fanns faktiskt hjortstek i frysdisken på ICA flygfyren, inte illa. 


6 portioner

1 kg benfri dovhjortsstek
Salt och nymalen peppar
Smör till stekning
1 morot
1 gul lök
1 bit rotselleri
Några kvistar timjan
3-4 färska eller 2-3 torkade lagerblad
7-8 enbär
4 dl rödvin + 4 dl vatten
1 msk tomatpuré

Sås:
Skyn från steken
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen peppar
Vinbärs- eller rönnbärsgelé efter smak
Ljust redningsmjöl

Hasselbackspotatis:
4-8 medelstora fasta potatisar
50 g smält smör
Salt + ströbröd

Bind upp steken med håshållssnöre och gnid in den med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en stekgryta. Skala och dela morot och lök. Skala och skär rotsellerin i grova bitar. Lägg alltsammans i grytan. Tillsätt timjan, lagerblad, enbär, rödvin och vatten. Vispa ner tomatpurén. Låt sjuda på svag värme under lock i 1 1/2-2 timmar. Sila av skyn från steken. Häll den i en kastrull och koka ihop tills 5 dl återstår. Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och lite gelé. Red eventuellt av såsen med ljust redningsmjöl. Servera med hasselbackspotatis och kokt brysselkål.

Hasselbackspotatis:
Värm ugnen till 225 grader. Skala och skiva potatisarna men inte helt igenom. Lägg dem med den skårade sidan upp i en ugnsform. Pensla på smör, salta och strö över ströbröd. Stek mitt i ugnen i ca 50 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar