Ca 6 port
Ingredienser
- 1 kg vitkål
- 1 st liten gul lök
- 3 msk Smör
- 1 dl mjölk
- 1⁄2 dl ströbröd
- 400 g blandfärs
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 msk farinsocker
- 2 msk soja
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 1⁄2 st köttbuljongtärningar
Gör så här:
Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen. Lägg kålhuvudet i en stor bunke med vatten en stund. Plocka av 20-22 blad från kålhuvudet med hjälp av en liten kniv. Koka bladen i lättsaltat vatten 4-5min tills de är mjuka. Skär bort den grova mittnerven på bladen och hacka fint.
Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig tillsammans med kålhacket i 1 msk smör. Lägg lök, kålhack, mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 5 min. Arbeta in färs, ägg, salt och peppar. Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i en ugnssäker form. Smält resten av smöret med farinsocker och soja och pensla på rullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Koka upp grädde, vatten och buljongtärning, låt koka ihop ca 5 min. Häll såsen över kåldolmarna och fortsätt grädda ca 15 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar