Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Enkelt att göra! Men jag är som sagt inte något jättefan av fudge..så inget för mig.
5 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
2 ½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 ½ tsk vaniljsocker
100 g torkade hackade tranbär
2 tsk ingefära
Klä en form, ca 20x20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta bort eventuella sockerkistraller. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka tills 115 grader. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret. tranbären och ingefäran och rör kraftigt med en träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt. Häll smeten i formen och släta till på ytan. Låt den svalna i rumstemperatur. Förvara fudgen svalt i en lufttät burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar