Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 10 december 2013

Glöggfudge


Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Min kärlek skrattade och sa att det såg ut som nåt man spytt upp... men som tur var smakade inte alls så! Det var gott, men som jag sagt flera gånger innan..fudge är inte min grej. Så detta kommer jag ge bort i julklapp till någon annan..

5 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
2 ½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 ½ tsk vaniljsocker
100 g russin
3 msk glögg
100 g skållade och skalade mandlar.

Lägg russinen att dra i glöggen. Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Hacka dem fint.
Klä en form, ca 20x20 centimeter, med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta bort eventuella sockerkistraller. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka tills 115 grader. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret, russinen och mandlarna och rör kraftigt med en träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt. Häll smeten i formen och släta till på ytan. Låt den svalna i rumstemperatur. Förvara fudgen svalt i en lufttät burk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar