Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 8 juni 2013

Gräddtårta

Ett recept ur Charlotta Malhotras fina bok Efterlängtade efterrätter. Bjöd klassen på denna tårtan när jag hade skolavslutning hos mig. Underbart god! Verkligen superlyckad! Gräddtårta med jordgubbar är ju verkligen en superhit! 

1 tårta

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 dl färska eller frysta bär exempelvis hallon och blåbär
eventuellt lite sylt
2 dl vispgrädde

topping:
3 dl vispad grädde och säsongens frukt eller bär

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form som är cirka 26 cm i diameter. Vispa ägg och strösocker med elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vispa ihop med äggsmeten tills den är helt jämn. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt kallna.

Blanda mjölken och marsanpulvret till vaniljkrämen och låt stå i kylskåpet i 10 minuter. Skär kakan i tre tårtbottnar. Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd en stekspade för att lyfta bottnarna. Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat.

Bred ut vaniljkrämen på tårtbottnen. Lägg på nästa botten. Fördela bären jämnt över denna och bred eventuellt över lite sylt. Vispa grädden och bred den över bären. Lägg på nästa botten.

Avsluta med att bredda vispad grädde över hela tårtan. Vill man ha en vackrare tårta kan man spritsa grädden. Fördela bitar av säsongens frukt eller bär ovanpå tårtan.

Tårtan blir godast om den får stå ett halvt dygn före servering. Då går fyllningarnas smak in i tårtbottnarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar