Sidor

måndag 31 augusti 2020

Lax med coleslaw och rädisor

 Ett recept från Linas matkasse. Helt okej ändå, men ganska så tråkig rätt. Ganska så smaklöst.



4 portioner

900 g potatis

600 g laxfilé 

1 frp rädisor

1/2 tsk salt

Svartpeppar

Coleslaw:

400 g vitkål

1 1/2 dl grekisk yoghurt 

1 msk mild senap

1 tsk flytande honung

2 krm salt

Svartpeppar

Koka potatis i lättsaltat vatten.

Coleslaw: strimla vitkål tunt och lägg i en bunke. Blanda med matyoghurt, senap, honung, salt och lite nymald svartpeppar. Skär laxfilé i portionsbitar och krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Stek laxen i en stekpanna med lite olivolja några minuter per sida, tills fisken är klar. Lägg upp rädisor i en liten skål. Servera grillad lax med kokt potatis, coleslaw och rädisor.

Örtkryddad kycklinggryta

 Ett recept från Linas matkasse. Väldigt gott recept! Helt klart en favorit av de vi har testat hittills.



4 portioner

1/2 rödlök

1 påse salladsmix 

3 1/2 basmatiris 

Örtkryddad kycklinggryta:

250 g morötter

1 gul lök

600 g kycklinglårfilé 

1 msk olivolja

1 tsk torkad timjan

1/2 tsk torkad rosmarin

2 krm salt

1/2 msk vetemjöl 

2 msk tomatpuré 

2 tsk vitvinsvinäger 

1 tsk flytande honung

4 dl vatten

1 tärning kycklingbuljong 

Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Skala och slanta morötter. Klyfta gul lök. Dela kycklinglårfilé. Hetta upp olivolja i en stekgryta. Fräs lök, morot och kyckling 3-4 minuter på hög värme. Krydda med torkad timjan, torkad rosmarin och salt. Sänk till medelvärme. Pudra över vetemjöl. Tillsätt tomatpuré, vitvinsvinäger, honung, vatten och smulad kycklingbuljong. Sjud 5-6 minuter tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Finhacka rödlök och lägg i en salladsskål. Blanda med salladsmix. Om du vill, ringla över lite olivolja och vinäger. Det går givetvis bra att servera lök och sallad separat. Servera örtkryddad kycklinggryta med ris och sallad.

fredag 28 augusti 2020

Matreportage i Norrtelje tidning

 Idag är jag med i Norrtälje tidning! Så himla kul!

Receptet på Smörstekt torsk med ägghack hittar du HÄR

Receptet på Butterchicken med pumpa och rotfrukter hittar du HÄR.





Smörstekt torsk med ägghack

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Verkligen supergod rätt! Min sambo sa att det var den godaste torsken han nånsin ätit. Det är inte illa pinkat! 

Även detta receptet gjorde jag när Norrtelje Tidning var hemma hos mig och gjorde ett matreportage. Precis som kycklingen som jag också gjorde, så var det ju himla tur att denna också blev en riktig lyckoträff. Dessvärre så hade jag så fullt upp med att fixa med maten, så glömde att ta någon bra bild, så ni får nöja er med denna bilden som jag fick av Norrtelje tidning.



4 portioner

4 hårdkokta ägg

1 dl små kapris

4 hela inlagda rödbetor

1 dl hackad dill

400 g räkor (med skal)

500 g färsk torskfilé, byxad

Salt och svartpeppar 

Ca 50 g smör till stekning 

Till servering:

Kokt potatis

Gott bröd

Hacka ägg, kapris och rödbetor fint. Skala räkorna. Ställ alltsammans åt sidan. Skala och koka potatisen. Torka av torsken med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och vänta tills smöret har smält och tystnat. Lägg i torsken och stek på hög värme, ös under tiden med smöret. Stek i 2-3 minuter, sänk därefter värmen och vänd på fisken. Stek ytterligare 3 minuter och fortsätt ösa torsken under tiden. Toppa fisken med det hackade, räkorna och dillen och servera genast tillsammans med ett gott bröd och kokt potatis. 

Butterchicken med pumpa och rotfrukter

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Supergod kyckling! Allt blev sådär saftigt och härligt med mycket smak. Gillade att man gör som en smörkräm som man masserar in i kycklingen, istället för bara torra kryddor där hälften hamnar vid sidan om. Rekommenderar verkligen detta receptet. 

Himla tur också att det blev en sån lyckoträff med att det blev så gott, eftersom jag gjorde detta receptet när Norrtelje tidning var hemma hos mig och gjorde ett reportage om bloggen!



6 portioner

Grönsaksblandning:

600 g butternutpumpa

800 g Potatis

300 g morot

2 vitlöksklyftor 

1/2-1 urkärnad chili

30 g färsk ingefära

1 stor citron (gärna ekologisk)

Olivolja

Salt

Kyckling:

1-2 vitlöksklyftor 

50 g rumstempererat smör 

1 1/2 msk curry

2 tsk malen spiskummin 

2 tsk salt

Rikligt med svartpeppar 

1 msk honung

1 färsk kyckling

Sätt ugnen på 175 grader. Skala pumpa, potatis, morot och lök och skär alltsammans i lite större bitar. Skala vitlöken och hacka den och chilin. Skala ingefäran och hacka den fint. Skär citronen i klyftor. Blanda alltsammans i en långpanna tillsammans med lite olja. Krydda med salt. Skala och finhacka vitlöken till kycklingen och rör samman med smör, curry, spiskummin, salt, peppar och honung. Massera in kryddsmöret noga runt kycklingen och under skinnet så gott det går. Lägg kycklingen ovanpå grönsakerna och sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Låt stå i ugnen tills kycklingen är genomstekt, det tar cirka 1 timme och 20 minuter. Ös gärna kycklingen med det smälta smöret någon gång under tillagningen.

onsdag 26 augusti 2020

Köttbullar med pastasallad och yoghurtdressing

 Ett recept från Linas matkasse. Helt okej vardagsmat som gick snabbt att göra.



250 g morötter

Yoghurtdressing:

1 1/2 dl grekisk yoghurt 

1/2 tsk torkad timjan

2 krm salt

Svartpeppar 

Köttbullar:

500 g blandfärs

2 msk ströbröd

2 msk mjölk

1 tsk salt

Svartpeppar 

Olivolja

Pastasallad:

360 g farfalle

2 tomater

1/2 rödlök

1 tsk vitvinsvinäger 

Salt

Svartpeppar

Koka farfalle enligt anvisning på förpackningen. Yoghurtdressing: lägg matyoghurt i en liten skål. Blanda med pressad vitlök, torkad timjan, salt och lite nymald svartpeppar.

Köttbullar: lägg blandfärs i en bunke. Blanda med ströbröd, mjölk, salt och lite nymald svartpeppar. Forma till 16-18 köttbullar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek köttbullarna 8-10 minuter runt om, tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader).

Skala och skär morötter i stavar, ställ i glas. Tärna tomat och finhacka rödlök.

Pastasallad: blanda tomat och rödlök med nykokt pasta. Krydda med lite vitvinsvinäger, lite salt och nymald svartpeppar. 

Servera pastasallad med nystekta köttbullar, yoghurtdressing och morotsstavar.

söndag 23 augusti 2020

Fläskpannkaka

Min dotter sa plötsligt att hon ville ha fläskpannkaka till middag, hon brukar aldrig annars önska nån särskild rätt, så självklart fixade vi det! Alltid lika gott!


200-300 g bacontärningar eller rimmat eller rökt fläsk i tärningar eller kassler
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
Servering:
Lingonsylt


Utrustning:
1 st långpanna ca 30x40 cm


Ta fram en långpanna/ugnsform, 30x40 cm, om du har en ugnsform med bra non-stick-egenskaper så behöver den inte smörjas, men gör annars det. Man kan även använda bakplåtspapper.

Strö ut fläsket och ställ in långpannan i ugnen samtidigt som du sätter på ugnen på 225°C.

Ta ut fläsket från ugnen när ugnen nått 225°C eller när fläsket ser tillagat ut. Det brukar vara lagom när ugnen nått rätt temperatur men var gärna uppmärksam på att det kan gå fortare.

Häll mjöl och salt i en bunke. Blanda.
Häll på hälften av mjölken och vispa till en jämn smet, häll sedan på resten av mjölken, lite i taget, under vispning och vispa till en jämn smet.
Knäck i äggen och vispa tills det blivit blandat.
Ta ut fläsket från ugnen när ugnen nått 225°C eller när fläsket ser tillagat ut. Det brukar vara lagom när ugnen nått rätt temperatur men var gärna uppmärksam på att det kan gå fortare.

Fördela fläsket och fettet som sipprat ut från fläsket över hela plåten, använd gärna en stekspade och dra ut fettet med, för att inte pannkakan ska fastna så den blir svår att få loss vid servering. (Har man en form med bra non-stick-egenskaper behöver detta inte göras).
Vispa lite (så att det blir blandat ifall mjölet sjunkit till botten) och häll därefter pannkakssmeten över fläsket.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 min tills den stelnat och fått gyllengul färg.

OBS! Om din långpanna har mindre yta än 30x40 cm så tar det längre tid att grädda din fläskpannkaka, kanske ca 25 minuter. Tänk på att inte ta ut den innan den stelnat och fått gyllengul färg för då är risken att den smakar deg.
När fläskpannkakan kommer ut ur ugnen sjunker den ihop lite grann.

Skär fläskpannkakan i bitar och servera, gärna med lingonsylt.



Citronkokt sparris med brynt hasselnötssmör och skinka

 Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Supergod förrätt! Rekommenderas!


4 portioner

Citronkokt sparris:

12-15 sparrisar

2 citroner

1 liter vatten till kokning

2 tsk salt

1 nypa socker

2 msk smör

Brynt hasselnötssmör:

1 dl skalade hasselnötter

100 g smör

1 msk kikkomansoja

1 nypa salt

Till servering:

8 tunna skivor lufttorkad skinka

Färsk körvel

Skär bort den träiga delen längst ner på sparrisen. Skala sparrisen noggrant från knoppen och nedåt (spara gärna skalen till en soppa). Tvätta citronerna och skär av det yttre gula skalet med en potatisskalare, pressa ur saften i en skål. Koka upp vattnet i en kastrull med plats för sparrisen. Tillsätt salt, socker, smör, citronskal och -saft. Lägg ner sparrisen och sänk värmen. Koka på svag värme 5 minuter tills den mjuknar men har kvar tuggmotstånd. Känn efter med en potatissticka. Dra av kastrullen från värmen, fiska upp citronskalen och låt sparrisen dra några minuter i lagen. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i en torr panna, strö över en nypa salt. Ta upp nötterna ur pannan och bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Lägg i nötterna igen och tillsätt en skvätt soja. Lägg upp sparrisen på ett serveringsfat och slå hasselnötssmöret över, toppa med lufttorkad skinka och färsk körvel.

Marinerad aubergine och paprika med chili och vitlök

 Ett recept från boken Norrköps goda som är från min lokala ica-butik. Gott som en liten förrätt eller snacks på kvällen.


6-8 portioner

1 aubergine 

2 röda paprikor

1 dl olivolja

Salt och peppar

2 vitlöksklyftor 

1 röd spansk peppar

1/2 kruka persilja

1/2 citron (skalet)

Skiva auberginen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Grilla eller stek aubergineskivorna och paprikabitarna mjuka i lite av olivoljan i en stekpanna. Salta och peppra. Skala och skiva vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Hacka persiljan och riv citronskalet fint, blanda det med resten av olivoljan, vitlök och chili. Blanda ner auberginen och paprikan i marinaden och låt stå minst en timme i rumstemperatur. Servera som plockmat till exempelvis chark och oliver. 

lördag 22 augusti 2020

Halstrad kassler med potatischips och vitlöksstekt broccoli

 Ett recept från Linas matkasse, väldigt lätt att göra och faktiskt riktigt gott!


4 portioner

250 g morötter 

500 g kassler

1 1/2 dl gräddfil

Potatischips:

900 g potatis

Bakplåtspapper

1 1/2 msk olivolja 

3 krm socker

1 tsk salt

Svartpeppar 

Vitlöksstekt broccoli:

1 broccoli

1 msk olivolja

2 vitlöksklyftor 

2 msk vatten

1 krm salt

Värm ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig. 

Potatischips: skiva potatis riktigt tunt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Krydda med socker, salt och lite nymald svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen 20-22 minuter, tills potatisen är krispig. 

Skala morötter och skär i stavar, ställ i glas. Skär broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek broccoli på hög värme 1-2 minuter. Tillsätt pressad vitlök, vatten och salt. Stek ytterligare 1-2 minuter. Lägg broccolin på ett fat. Spara pannan. 

Skär kassler i cm-tjocka skivor. Stek kasslern i den använda stekpannan 1-2 minuter per sida. Lägg upp på ett fat. 

Servera halstrad kassler med potatischips, vitlöksstekt broccoli, morötter och en klick gräddfil. 

Köttbullar med citronkräm och tagliatelle

 Ett recept från Linas matkasse, gott! Lätt att göra!


4 portioner 

360 g tagliatelle 

250 g morötter 

1 Ask cocktailtomater 

Köttbullar:

500 g nötfärs 

1/2 dl ströbröd

1 dl mjölk

1 msk tomatpuré 

1 tsk torkad basilika

3/4 tsk salt

2 krm svartpeppar 

Citronkräm:

1 citron

1 1/2 dl gräddfil

1 krm salt

Värm ugnen till 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig. Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen. 

Köttbullar: blanda nötfärs, ströbröd, mjölk, tomatpuré, torkad basilika, salt och svartpeppar i en bunke. Forma till ca 16 köttbullar. Lägg köttbullarna i en smord ugnsform. Tillaga mitt i ugnen 15-17 minuter, tills köttbullarna är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader). Vänd på köttbullarna efter halva tiden. 

Skala och skär morötter i stavar, ställ i glas. Lägg upp cocktailtomater i en skål. 

Citronkräm: tvätta citron i ljummet vatten och finriv skalet, lägg i en skål. Blanda med gräddfil och salt. Klyfta den använda citronen. Servera köttbullar med citronkräm, nykokt tagliatelle, morotsstavar, cocktailtomater och citronklyfta.

Smörbräserad abborre med vitlök och tomat

 Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Gott recept på abborre som jag passade på att göra när min pappa och hans fru var på besök. Nu är abborren slut i frysen...!


4 portioner

600 g abborrfilé

3 vitlöksklyftor

2 tomater

100 g smör

1/2 tsk salt

1 krm nymald vitpeppar 

1/2 tsk färsk timjan

2 msk rödvinsvinäger 

1 msk pressad citron

1/2 dl hackad gräslök

Garnering:

Färsk timjan

Gräslök

Tillbehör:

Färskpotatis 


Bena ur och skär fiskfiléerna i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Dela tomaterna. Kärna ur, klyfta och tärna tomatköttet. Smält smöret i en stekpanna. Salta och peppra fisken. Smörbräsera fisken på medelvärme 3 minuter utan att den tar färg. Vänd fiskbitarna efter halva tiden. Ta pannan från värmen. Tillsätt vitlök, timjan, vinäger, citronsaft, tomattärningar och gräslök. Värm under försiktig omrörning. Garnera med timjan och gräslök. Servera med kokt potatis. 

Kyckling med gremolata och ugnsrostad potatis

 Ett recept från Linas matkasse, lätt att göra och gott!


4 portioner

1 Ask cocktailtomater 

2 dl turkisk yoghurt 

Rostad potatis:

900 g potatis

Bakplåtspapper 

1 msk olivolja 

1 tsk salt

Svartpeppar

Broccoli:

1 broccoli

Olivolja

1 tsk flytande honung

1 krm salt

Svartpeppar

Kyckling:

600 g kyckling, minutfilé 

3/4 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 msk smör

Gremolata:

1 citron

1 frp bladpersilja

1 vitlöksklyfta 

1 msk olivolja

1 krm salt

Värm ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig. Halvera potatis och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och lite nymald svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen 20-22 minuter tills potatisen är klar. 

Skär broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Koka i kastrull med lättsaltat vatten 1-2 minuter. Lägg upp i en skål. Blanda med lite olivolja, honung, salt och lite nymald svartpeppar. Det går givetvis bra att servera broccolin naturell. 

Kyckling: dela kycklingen i tre delar på längden. Krydda med salt och svartpeppar. Stek i en stekpanna med smör 3-4 minuter tills den är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader).

Gremolata: tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Grovhacka bladpersilja. Lägg citronskal och persilja i en liten skål. Blanda med pressad citronsaft (ca 1 msk), pressad vitlök, olivolja och salt. 

Klyfta resten av citronen. Strö gremolata över kycklingen. Servera med rostad potatis, broccoli, cocktailtomater, citronklyfta och turkisk yoghurt.

Nötfärsbiffar med dragonyoghurt

 Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och gott! 


4 portioner

3 1/2 dl jasminris

Dragonyoghurt:

2 dl turkisk yoghurt 

2 tsk mild senap

1 tsk flytande honung

1 tsk torkad dragon

1 krm salt

Grönsaksplock:

250 g morötter

1 gurka

1 påse salladsmix

Nötfärsbiffar:

500 g nötfärs

1 ägg

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

1 tsk sambal oelek

Olivolja

Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen. 

Dragonyoghurt: lägg turkisk yoghurt i en skål. Blanda med mild senap, honung, torkad dragon och salt. 

Grönsaksplock: skala och skär morötter i stavar. Skär gurka i mindre bitar. Lägg upp grönsaker och salladsmix i skålar. Om du vill, gör en sallad av grönsakerna och dressa med lite olivolja, vinäger och en nypa salt. 

Nötfärsbiffar: lägg nötfärs i en bunke. Blanda med ägg, pressad vitlök, salt och sambal oelek. Forma till 8 biffar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek på medelvärme 4-5 minuter per sida, tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader). 

Servera biffarna med dragonyoghurt, grönsaker och ris. 

fredag 21 augusti 2020

Grillad kalkon med tomatsalsa och äppelsallad

 Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och gott! Perfekt vardagsmat!


4 portioner

2 st äpplen

1 påse salladsmix

3 1/2 dl basmatiris

Tomatsalsa:

2 st tomater

3 msk olivolja

2 msk tomatpuré 

1 msk rödvinsvinäger

1 msk flytande honung

1 vitlöksklyfta

Salt

Svartpeppar 

Grillad kalkonfilé:

600 g kalkonfilé 

3/4 tsk salt

Svartpeppar 

Värm ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig. Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. 

Tomatsalsa: tärna tomater. Blanda olivolja, tomatpuré, rödvinsvinäger och honung i en skål. Rör ner tomater och pressad vitlök. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.

Dela kalkonfilé på längden. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Lägg i en smord ugnsform och tillaga i övre delen av ugnen 10-12 minuter, tills kalkonen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader).

Klyfta äpplen. Lägg upp på ett fat med salladsmix. Om du vill, ringla över lite olivolja och vitvinsvinäger. Krydda med en nypa salt och lite nymald svartpeppar. Servera kalkon med basmatiris, tomatsalsa och äppelsallad. 

Tacobiffar i tortillabröd

 Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och perfekt vardagsmat!


4 portioner 

1 frp tortillabröd

1 1/2 dl grekisk yoghurt 

Tacobiffar:

1/2 gul lök

500 g nötfärs 

1/2 dl ströbröd

1/2 dl mjölk

1 vitlöksklyfta 

1 tsk spiskummin 

1 tsk paprikapulver 

2 krm malen kanel 

1 tsk salt

Olivolja

Grönsaker:

1 gurka

1 tomat

1 påse salladsmix

Tacobiffar: finriv gul lök och lägg i en bunke. Blanda ner ströbröd, mjölk, pressad vitlök, spiskummin, paprikapulver, malen kanel, salt och nötfärs. Forma till 8-10 små biffar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek biffarna runt om 5-6 minuter per sida, tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader).

Grönsaker: tärna gurka och skiva tomat tunt. Lägg upp grönsaker, salladsmix och matyoghurt i skålar. Om du vill, krydda matyoghurten med lite sambal oelek eller pressad vitlök och en nypa salt.

Fyll tortillabröd med tacokryddade minibiffar och grönsaker. Servera med grekisk yoghurt. 

Smörstekt torsk med morotspesto och gräslök

 Ett recept från Linas matkasse. Väldigt annorlunda recept, aldrig gjort morotspesto förut, så det var kul att testa. Skulle inte säga att jag var imponerad, men det var en helt okej rätt ändå.


4 portioner

2 ägg

360 g penne rigate 

1/2 frp gräslök 

Morotspesto:

500 g morötter

1 dl matyoghurt

1 tärning kycklingbuljong 

1 tsk vitvinsvinäger 

1 klyfta vitlök

2 krm salt

Smörstekt torsk:

500 g torskfilé 

3 krm salt

Svartpeppar 

1 dl ströbröd

1 msk smör

1 msk olivolja 

Koka upp en liten kastrull med vatten. Lägg försiktigt ned ägg. Koka 8-9 min. spola sedan kallt. Spara kastrullen. Koka penne rigate enligt anvisning på förpackningen. Skala och slanta morötter. Finhacka gräslök. 

Morotspesto:

Koka upp vatten och kycklingbuljong i den använda kastrullen. Koka morotsslantarna 6-7 minuter. Spara ca 1/2 dl av kokvattnet, häll av morötterna och lägg i en mixerbunke. Tillsätt vitvinsvinäger, matyoghurt, pressad vitlök och salt. Mixa till en kräm, späd med kokvattnet om krämen blir för tjock. Smaka av med lite salt. 

Krydda torskfilé med salt och lite nymald svartpeppar. Häll ströbröd på en tallrik och vänd runt fisken. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek torsken 2-3 minuter per sida, tills den är klar. 

Rör ner morotspesto i nykokt pasta. Det går givetvis bra att servera morotspesto separat. Skala och dela äggen. Servera smörstekt torsk med pasta, morotspesto och ägghalvor. Toppa med finhackad gräslök.

torsdag 20 augusti 2020

Grillad fläskkotlett med rostad potatis och sommarsås

 Ett recept från Linas matkasse. Jag har sagt det många gånger förut, men jag älskar verkligen rotfrukter i ugn. Dock va sommarsåsen lite skum, föredrar kall sås, som tex tzatziki. Eller varför inte en god skysås? I övrigt var det gott!


4 portioner

900 g potatis

500 g morötter

1 bakplåtspapper

1/2 tsk salt

1 tsk olivolja

2 tsk honung

Sommarsås:

1/2 gul lök

1/2 frp gräslök

1 dl matyoghurt 

1 ägg

1/2 msk smör

1 msk vitvinsvinäger

1/2 msk vetemjöl

3 dl mjölk

1/2 tärning kycklingbuljong 

1 tsk dijonsenap

Salt

Fläskkotlett:

600 g fläskkotlett 

3/4 tsk salt

Svartpeppar 

Olivolja

Värm ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig. Rostad potatis: dela potatis. Skala och klyfta morötter. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med salt och olivolja. Ringla honung över morötterna. Rosta högt upp i ugnen 20-22 minuter, tills potatisen är klar.

Sommarsås: finhacka gul lök och gräslök. Smält smör i en liten kastrull. Fräs gul lök och vitvinsvinäger 2-3 minuter. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget, matyoghurt, smulad kycklingbuljong och dijonsenap. Sjud 5-6 minuter. Knäck ägg i en skål och lyft upp gulan. Ta såsen från värmen och vispa ner äggulan och gräslök. Smaka av med lite salt. Skär fläskkotlett i jämntjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Stek köttet med lite olivolja 4-5 minuter per sida tills det är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Servera grillad fläskkotlett med rostad potatis, morötter och sommarsås. 


Abborrpanna

 Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Hade middagsgäster igår och då passade jag på att tillaga abborrarna som min sambo fiskat under semestern. Så himla gott recept! Helt klart den godaste varianten på abborre jag har ätit hittills! Rekommenderas verkligen!


4 portioner

8-12 benfria abborrfiléer

Ströbröd och mjöl till panering

1 gul lök

1 knippe dill

1 knippe gräslök

1 liten burk ansjovis

Smör och olja till stekning

3 dl grädde

Salt och peppar

Garnityr:

Ansjovisfiléer 

1 tomat

Till servering:

Dillkokt potatis


Salta och peppra abborrfiléerna. Blanda ströbröd och mjöl och panera filéerna i detta. Skala och skär lök, dill och gräslök fint. Mosa ansjovisen lätt ( spara några ansjovisar till garnering). Halvera och kärna ur tomaten till garnityret, skär köttet i fina strimlor till garnering. Stek fisken gyllenbrun i smör och olja 2-3 min. på varje sida. Ta upp och håll varmt. Lägg i en klick smör till och fräs löken i samma panna, tillsätt grädden, ansjovisen (alternativt spadet) och det mesta av dillen och gräslöken. Smaka av gräddskyn med salt och peppar. Lägg tillbaka filéerna och låt allt puttra några min. Garnera med några ansjovisfiléer och tomatstrimlor. Servera genast direkt ur pannan med dillkokt potatis. 

Sjömanspotatis med fisk och kräfta

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Kul att testa en ny tvist på sjömansbiff. Det var gott, men föredrar helt klart klassiska varianten. 



4 portioner

2 stora lökar

800 g potatis

2 msk smör

0,5 tsk dillfrö

2 lagerblad

33 cl mörk öl

500 g torsk- eller sejfilé 

1 dl hackad dill

100 g kräftstjärtar i saltlake

Salt

Peppar

Gurksalladen:

1/2 gurka

1 msk socker

1 msk vitvinsvinäger 


Skala och skiva löken. Skala potatisen och skär i 1 cm tjocka skivor. Hetta upp smöret i en vid stekgryta och stek löken på medelvärme tills den är mjuk och har fått lite färg. Det tar 10-15 minuter. Häll i 2 dl vatten, dillfröna och lagerbladen. Rör om och skrapa lite i botten. Skopa upp det mesta av löken. Varva nu lök och potatis i grytan. Det ska vara potatis i översta lagret. Häll över ölen. Salta och peppra sparsamt mellan varje lager. Ställ på spisen och puttra stilla med locket på glänt tills potatisen börjar bli mjuk. Skölj gurkan och skiva tunt. Lägg i en skål. Strö över sockret och häll i vinägern. Rör ett par varv. (Jag saltar också men det är en smaksak). Rör igen efter några minuter när gurkan vätskat sig. Smaka av med mer socker eller vinäger om det behövs. Skär fisken i 5 cm tjocka bitar. Salta och peppra dem försiktigt. Lägg ovanpå potatisen och ”ånga” under lock. Fisken blir klar på 5-10 minuter. Hacka dillen. Häll lagen av kräftstjärtarna. Häll spadet av gurkan. Lägg upp potatisgryta och fisk på tallrikar. Strö över kräftstjärtar och hackad dill. Servera med gurksalladen. 

söndag 16 augusti 2020

Ugnsstekta ägg med grädde, spenat och parmesan

Fick en hög med receptböcker som jag valde att ge vidare, men innan jag gjorde det så fastnade jag för att testa detta receptet. Enkelt att göra och gott! Perfekt lunchmat. Jag gjorde dubbel sats i en stor form då vi var 4 personer som skulle äta. 


2 portioner

2 msk smör, plus extra till formarna
125 g babyspenat
1/2 tsk nyriven muskot
4 små ägg
1/2 dl grädde
2 msk nyriven parmesanost
Salt och peppar

Smöra 2 ugnssäkra portionsformar. Smält smöret i en stor stekpanna på svag värme och stek spenaten 1 minut. Rör om tills bladen börjar mjukna. Krydda med lite muskot och fördela spenaten i formarna. Knäck försiktigt 2 ägg i varje form. Häll över grädden och strö över riven parmesan, krydda med salt och peppar. Stek äggen 160 gradig varm ugn i 10 minuter eller tills vitorna har stelnat men gulorna fortfarande är lösa. Servera dem genast med ett gott bröd till. 


Inbakad fläskfilé



Ett recept från ICAs hemsida. Kul sätt att göra fläskfilé lite extra festlig!



4 portioner

Fyllning
2 schalottenlökar
250 g champinjoner
2 msk smör
salt
peppar
1 msk hackad färsk timjan

Fläskfilé
500 g fläskfilé
1 msk smör
250 g färsk smördeg
1 msk dijonsenap
1 ägg

Till servering
potatis
sås (gärna grönpepparsås)
sallad

Sätt ugnen på 225°C.
Fyllning: Skala och hacka löken. Ansa och tärna svampen smått. Stek allt i smöret och krydda med salt, peppar och timjan. Låt svalna något.

Fläskfilé: Putsa bort senorna från fläskfilén. Salta och peppra köttet och bryn i smöret runt om i en stekpanna. Låt svalna något.

Rulla ut smördegen (med papperet kvar) och pensla senapen på degen. Lägg svampfyllningen och köttet på smördegen. Rulla ihop till en rulle och låt skarven på degen vara under. Lägg den i en ugnssäker form. Pensla degen med uppvispat ägg.

Tillaga köttet i nedre delen av ugnen tills köttets innertemperatur är 70°C, ca 25 minuter.

Till servering: Servera gärna med potatis, grönpepparsås och sallad.

Halstrad laxfilé med ramslökshollandaise och färska rödbetor

 Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Kul att testa göra olika recept med ramslök nu när jag har plockat ett eget litet lager. Men helt ärligt så var jag inte jätteimponerad av ramslökshollandaisen, vanlig hollandaise funkar minst lika bra. I övrigt var det en god rätt!


4 portioner

4 bitar benfri laxfilé a ca 150 g

Flingsalt

Ramslökshollandaise:

250 g smör

4 äggulor

2 tsk citronsaft

2 msk vatten

8-10 färska ramslöksblad

En knivsudd  cayennepeppar 

Salt och vitpeppar 

Rödbetor:

10-12 färska rödbetor 

1 scharlottenlök

1 liten bunt salladslök

6-8 ramslöksblad

Saft från 1/2 citron

En näve bladspenat

Salt och peppar

2 msk smör


Skölj och ansa rödbetorna, men låt en stump av stjälken och hela rotspetsen sitta kvar. Lägg dem i en gryta med lite salt, fyll på med vatten så att det täcker. Koka dem nätt och jämt mjuka, känn med en potatissticka så att de har lite tuggmotstånd kvar.

Skira under tiden smöret till hollandaisen. Smält smöret i en kastrull på svag värme så att vasslen sjunker till botten. Blanda äggulorna med 1 msk vatten i en kastrull med låga kanter. Värm äggulorna på svag värme under ständig vispning tills de får en tjock, lätt skummig konstisens. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret i en tunn stråle under vispning, såsen ska bli ganska tjock. Smaksätt den med lite av vasslen, citronsaft, cayenne, salt och vitpeppar. Skölj ramslöksbladen och strimla dem mycket tunt, vänd ner dem i hollandaisen. Täck kastrullen med plastfilm och ställ den vid sidan av spisen. 

Häll av rödbetorna och låt dem ånga av. Skölj dem med kallt vatten så går det lätt att dra av skalet. Dela betorna om de är stora. Skala och skiva scharlottenlöken, finstrimla salladslök och ramslök. Hetta upp en panna med smör, fräs betorna och löken i smöret och pressa över citronsaft. Krydda med salt och peppar och vänd ner blandspenaten.

Hetta upp en torr panna med några nypor flingsalt. Halstra laxen med skinnsidan neråt i ganska hög värme, strö över lite extra flingsalt. Vänd laxen när skinnet släpper från pannan och låt laxen stekas i sitt eget fett. Dra av pannan från värmen och låt laxen eftersteka. Lägg upp fisken på fat med den varma rödbetssalladen, toppa med ramslökshollandaise.

Ramslökssoppa

 Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Så himla god soppa! Alltså verkligen outstanding! Skulle våga påstå att det är den godaste soppan jag ätit. Rekommenderar verkligen att du testar!


4 portioner

2 scharlottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 potatisar

12-15 färska ramslöksblad

1 liten bunt färsk persilja

1 dl vitt vin

6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

2 dl grädde

1 dl creme fraiche 

Saft från 1/2 citron

Salt och peppar

Olivolja

Garnityr:

1 liten morot

1 salladslök

Några ramslöksblad

1 liten näve mangoldblad eller späd bladspenat

Olivolja


Skala och finhacka scharlottenlök och vitlök. Skala potatisen och skär i tärningar. Skölj ramslöken och persiljan och låt örterna torka på en handduk. Hetta upp en kastrull med en skvätt olivolja, fräs scharlottenlök och potatis utan att de tar färg. Häll på vinet och låt koka upp, tillsätt buljongen och koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan med grädden och tillsätt ramslök och persilja. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Skala moroten och hyvla tunna remsor med en potatisskalare eller mandolin. Skölj och finstrimla salladslök och ramslöksblad. Blanda samtliga grönsaker med lite olivolja i en bunke, fördela sedan salladen i soppskålar. Häll upp soppan i en karaff och servera den vid bordet. 

Lax, endiver, apelsiner och mycket annat gott

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Det såg väldigt gott ut på bilden, men blev faktiskt väldigt besviken. Alla tillbehören drog ner smaken och var helt onödiga. Mycket bättre att bara göra laxen för sig. Sen stod det inte om man skulle ha något tillbehör eller inte, vilket kändes lite märkligt så jag kokade lite ris till.


6 portioner

6 endiver

3 apelsiner

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

200 g grillad och skalad paprika

8 sardeller, helst raka

900 g färsk eller tinad laxfilé med skinnet kvar, i två lika stora bitar

12 basilikablad

Steksnöre

Salt

Svartpeppar

Koka upp 2 liter saltat vatten i en vid kastrull. Ansa endiverna och dela dem på längden. Sjud dem i vattnet i 2 minuter. Ta upp och låt rinna av. Skär bort skalet från apelsinerna och skär dem i tunna skivor. Lägg ut endiverna i en ugnssäker form som rätt precis rymmer dem i ett lager. Salta och peppra. Lägg apelsinskivorna ovanpå och häll över saften som bildats. Ringla över olivoljan. Värm ugnen till 175 grader. Skala och skiva vitlöksklyftan tunt. Låt paprikabitarna rinna av i en sil och skär dem i 1 cm strimlor. Dela sardellerna. Lägg ena laxbitarna med skinnsidan nedåt på en skärbräda. Salta och peppra lätt. Täck med vitlöken, paprikan, sardellbitarna och basilikabladen. Lägg den andra laxbiten ovanpå. Bind ihop med steksnöre. Dra inte åt för hårt - då går fisken sönder. Lägg paketet ovanpå endiverna och apelsinerna i formen. Ställ in i ugnen och baka tills laxen är klar. Vänd laxen efter 15 minuter och baka ungefär lika länge på andra sidan. Ta ut när den är 50 grader mitt i köttet. Använd stektermometer. Servera med detsamma. 

lördag 15 augusti 2020

Bruna bönor med köttbullar och stekt fläsk

 Ett recept från boken Mannerströms Husmanskonster av Leif Mannerström. Det är väldigt få saker jag avskyr, bruna bönor är en utav dom. Men jag har en sambo som älskar bruna bönor, så snäll som jag är så gjorde jag detta till honom en dag. Han tyckte inte att det passade med köttbullar till, och jag tyckte att det var lite skumt att man skulle göra det till. Men nu kan jag i alla fall kryssa för att jag har testat detta receptet...

Själv åt jag bara köttbullarna med skysås, potatis och lingonsylt. Jättegott! 


4 portioner

3 1/2 dl bönor

7 dl vatten till kokning

4 msk ljus sirap

1- 1 1/2 msk ättiksprit 12%

1 msk potatismjöl

Salt och peppar

Köttbullar:

400 g blandfärs

4 msk ströbröd

1 dl mjölk

1 stor gul lök

2 tsk farinsocker

1 ägg

1 msk ansjovisspad

1 msk kikkomansoja 

1 msk kalvfond

Salt och peppar

Smör till stekning

Till servering:

8 skivor rimmat stekfläsk

Ev. Kokt potatis

Blötlägg bönorna i rikligt med vatten över natten. Häll av dem i ett durkslag och spola i kallt vatten. Koka dem sedan i nytt vatten med salt i ca 1 timme tills de känns mjuka. Smaksätt bönorna med sirap och ättiksprit mot slutet av koktiden, desto mer ättika och sirap desto kraftigare smak. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten, häll ner det i bönorna och ge dem ett snabbt uppkok. Smaka av med salt och peppar.

Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla under tiden. Skala och finhacka löken. Stek hälften av löken med smör, strö över farinsockret. Lägg färsen i en bunke och tillsätt samtliga ingredienser, smaksätt med salt och peppar. Provstek lite färs och kontrollera kryddningen. Forma färsen till runda bullar och stek i omgångar i smör. 

Stek fläsket frasigt på båda sidor. Servera fläsket med bönorna, köttbullar och eventuellt nykokt potatis.

Lamm med getost och torkade aprikoser

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Att göra olika sorters stekar i ugnen är ju lite utav min favorit typ av mat! Detta var också väldigt gott kan jag tillägga!


6-8 portioner

1 urbenad lammstek på 1-1,5 kg

1 näve torkade aprikoser

2 vitlöksklyftor

1 citron ekologisk/obehandlad

4 msk grovt skuren bladpersilja

2 kvistar rosmarin

100 g chèvre 

2 msk olivolja

2 dl vitt vin

6-8 portioner matvete/stor couscous 

2 rätt små tomater

1 dl hackad mynta

2 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

Fläk upp steken. Ibland behöver du snitta upp den ytterligare för att få plats med fyllningen. Strimla aprikoserna, typ 4-5 bitar per aprikos. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Skala halva citronen med potatisskalare och strimla skalet fint. Hacka persiljan och rosmarinbladen. Värm ugnen till 125 grader. Salta och peppra lammstekens insida. Bred ut aprikoserna, vitlöken, citronskalet, persiljan och rosmarinen. Pressa över citronen. Smula över getosten. Rulla ihop och bind ihop tajt med steksnöre. Smörj eller pensla på olivoljan. Hetta upp en liten långpanna på spisen. Bryn steken runt om på hög värme. Häll det vita vinet i pannan och ställ lammsteken i ugnen. Ta ut den när den är 60 grader mitt i, det tar mellan 1-2 timmar. Låt lammsteken vila 15 minuter, skär sedan i 1 cm tjocka skivor. Medan steken står i ugnen; Koka matvetet eller couscousen. Skölj och tärna tomaterna. Hacka myntan grovt. Vänd ner tomaterna, myntan och olivoljan i det kokta matvetet eller couscousen. Det finns säkert lite citron kvar att pressa över. Smaka av med salt och peppar. 

Kryddmasserad lammlägg

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Väldigt gott! Påminner om maten som killarna brukade laga när jag jobbade på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Att smaksätta ris är ju faktiskt väldigt gott, det borde jag göra oftare! 


4 portioner

4 lammlägg

2 vitlöksklyftor

2 cm färsk ingefära

2 kvistar färsk rosmarin

1 tsk spiskumminfrön

(1 tsk korianderfrön)

1 tsk fänkålsfrön

1/2 kanelstång

1 tsk svartpepparkorn

1 krm cayennepeppar

1 tsk paprikapulver

2 tsk salt

1 msk olivolja

1 dl grovt hackad färsk mynta

500 g vattenmelon

100 g chèvre 

Riset:

4 portioner ris

4 kardemumma kapslar

1 dl russin


Ta fram lammläggarna ur kylen så att de inte är iskalla när du ska laga till dem. Skär två rätt grunda skåror på varje sida i köttet. Värm ugnen till 125 grader. Skala och riv vitlöken och ingefäran. Repa bladen av rosmarinkvistarna och hacka dem grovt. Mortla ihop alla de andra kryddorna till rubben. (Eller lägg kryddorna i en plastpåse och banka sönder dem med en tung kastrull) Blanda med det rivna och hackade, saltet och olivoljan. Massera in rubben i köttet och vira in det tajt i ugnsfolie. Lägg i en långpanna och baka i 5 timmar. Det är lång tid men köttet ska nästan falla av benet. Under tiden: Koka riset. Gör som det står på paketet men låt kardemumman och russinen koka med. Hacka myntan. Skär vattenmelonen i tunna klyftor och dela den tvärs över. Strö över myntan och chèvren. Ta ut köttet ur ugnen och ta bort folien. Låt köttet rinna av och ta vara på skyn. Servera lammet med skyn, vattenmelon och ris.

fredag 14 augusti 2020

Kalv med tonfisksås

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Alltså på riktigt, såsen va bland de äckligaste jag ätit. Va inte alls god! Styrde upp en god skysås istället... hundra gånger bättre. 


6 portioner

1 kalvstek, ca 1 kg

2 purjolökar

3 morötter

5 pinnar blekselleri

2 lagerblad

2 msk vitvinsvinäger

500 g potatis

2 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

Tonfisksås:

200 g tonfisk på burk

3 sardellfiléer 

2 msk kapris

2 äggulor

3 msk olivolja

1 citron

Bind upp kalvsteken. Ansa purjolökarna. Spola rent dem från jord och sand. Skär i 4 cm tjocka bitar. Skala morötterna och skär i lika stora bitar. Skölj och ansa bleksellerin, skär även den i lika långa bitar. Lägg steken i en gryta eller stor kastrull tillsammans med hälften av purjon, motsvarande 1 morot, 1 selleripinne, lagerbladen och vitvinsvinägern. Täck med saltat vatten och koka upp. Sjud steken under lock tills den har en innertemperatur av 58 grader. Det tar ca 45-60 minuter. Använd stektermometer. 

Fixa såsen: häll av oljan från tonfisken och mixa köttet med sardellerna, kaprisen och äggulorna. Rör i oljan. Smaka av såsen med pressad citron, salt och peppar. Den ska vara lite rinnig. Tunna vid behov ut den med kokspad från kalven. Skala potatisen och skär i stora bitar. Ta upp den kokta steken och låt den svalna 30-40 minuter innan du skär upp den i tunna skivor. Fiska upp purjo-, morots- och selleribitarna så gott det går och ersätt med de okokta samt potatisen. Koka vegot klart i spadet. Lägg upp grönsakerna, salta, peppra och ringla över de 2 matskedarna olivolja. Servera med köttet och tonfisksåsen. 

onsdag 12 augusti 2020

Kallesallad med nudlar

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Enkelt att göra, perfekt lunchmat. Gott, men inget jag känner att jag kommer vilja göra igen. 


4 portioner

4 portioner glasnudlar

1/2 gurka

3 små salladslökar

2 msk socker

2 msk ris- eller vitvinsvinäger

2 stekta ankbröst

1 nypa chiliflagor

1 msk sesamfrön

1 msk sesamolja

1 lime

Salt

Fixa glasnudlarna. Gör som det står på paketet. Ställ åt sidan när de är klara. Skölj gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnorna med en tesked. Skär fruktköttet i 0,5 cm tjocka skivor. Ansa salladslökarna och skär i tunna skivor. Lägg det skurna i en skål tillsammans med sockret och ris eller vitvinsvinägern. Salta lätt och vänd runt ett par varv. Skär ankbrösten i tunna skivor. Lägg upp nudlarna på tallrikar. Rör om och smaka av gurkan med socker, vinäger och salt om det behövs. Pytsa ut gurksalladen över nudlarna och drapera ankskivorna ovanpå. Krydda försiktigt med chiliflagor, mer generöst med sesamfrön och ringla över sesamolja. (Var försiktigt så du inte tar för mycket då den är dominant) Servera med limeklyftor till den som vill ha sin anka lite syrlig.

Återuppstånden köttfärsås

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Väldigt god soppa! Och superlätt att göra! Rekommenderas!


4 portioner

400 g potatis

2 portioner köttfärssås

0,5 tsk kumminfrö

0,5 tsk paprikapulver 

1 krm chiliflagor

Krutongerna: 

2 skivor kavring eller ljust bröd

1 msk olja

Skala potatisen och skär i 1 cm stora tärningar. Koka upp 1 dl vatten och sjud potatisen ett par minuter. Rör i köttfärsåsen, kumminfröna, paprikapulvret och chiliflagorna. Sjud i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Fixa krutongerna medan soppan sjuder; skär brödet i tärningar. Rosta i oljan i stekpanna tills de blir lite knapriga. Servera till soppan. 

Helt vanlig köttfärssås

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. God köttfärsås! Men inte bästa jag ätit...


8 portioner

1 lök

2 vitlöksklyftor 

2 msk olivolja

800 g köttfärsås 

800 g hela burktomater 

3 msk tomatpuré 

0,5 tsk timjan

0,5 tsk rosmarin

Parmesan att riva

8 portioner spaghetti

2 msk olivolja

Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en gryta eller stor kastrull. Fräs löken och vitlöken ett par minuter på medelvärme. Hacket ska bara mjukna, inte ta färg. Tippa i färsen och dra upp värmen. Fräs färsen tills den börjar bli lite brynt. Rör om flitigt och bråka med färsen så att det inte blir en massa stora klumpar. Den kan brännas fast lite i botten men det är bara att skrapa och röra. I med tomaterna, tomatpurén, timjanen och rosmarinen. Salta och peppra generöst. Rör om och puttra vidare på låg värme utan lock i 20-30 minuter. Låt gärna såsen koka ihop ännu mer. Det blir den bara godare av. Riv parmesan, duka eller gör något roligare i en kvart. Koka sedan upp pastavattnet. Det ska vara saltat, inte symboliskt utan så att det faktiskt smakar som (rent) havsvatten. Koka pastan tills den är al dente, alltså mjuk men med en minimal liten hårdare kärna. Häll av allt utom ungefär 0,5 dl vatten. Häll i olivoljan och vänd runt ett par varv. Smaka av köttfärssåsen med salt och peppar. Servera med riven parmesan. 

Fiskgratäng med efterräkor

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Länge sedan jag gjorde något som jag inte alls tyckte om. Visst, det gick att äta, men slängde faktiskt alla rester. Rekommenderar inte detta receptet.


4 portioner

500 g spättafilé 

1 citron

Salt

Svartpeppar

Moset:

300 g potatis

300 g rotselleri

2 msk smör

2 dl mjölk

0,5 dl hackad persilja

1 dl riven ost

Spritspåse med grov tyll

Spenaten:

1 lök

1 vitlöksklyfta

2 msk olja

400 g bladspenat

1 dl torrt vitt vin

200 g kronärtskockshjärtan 

På toppen:

50 g smör

1 dl riven pepparrot

300 g oskalade räkor

Börja med moset: skala potatisen och sellerin. Skär i stora bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt ånga av ordentligt. Smält under tiden smöret i mjölken. Det ska inte koka, bara bli varmt. Mosa ihop med potatisen och sellerin. Hacka persiljan och vänd ner den i moset tillsammans med den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. 

Till spenaten: Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivoljan på medelvärme några minuter i en stor kastrull. I med spenaten och vinet. Låt spenaten smälta. Den behöver inte bli jättehet - bara tina. Häll bort rätt mycket av spadet och smaka av spenaten med salt och peppar. Skär skockahjörtana i bitar och vänd ner i spenaten. Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett tunt lager spenat i en vid ugnssäker form. Lägg ut fisken, pressa över lite citron, salta och peppra. Täck med resten av spenaten. Spritsa moset längs kanterna så stiligt du kan. Gratinera i ugnen i 15 minuter. Sätt på högsta värme och grill någon minut om moset inte hunnit få färg. 

Under tiden: smält smöret i en kastrull. Låt det bli lite brynt. Riv pepparroten på grova sidan av järnet. Skala räkorna. Vänd ner pepparroten och räkorna i det brynta smöret. Skeda räk- och pepparrotssmöret över den färdiga gratängen. Servera.

tisdag 11 augusti 2020

Skinkstek med rödkål

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. En utav mina favoriträtter, så himla gott! Men vanlig rödkål är bäst! Denna blev konstigt besk.


4 portioner

1 skinkstek på ca 1 kg

1 tsk torkad timjan

500 g rödkål

1 lök

1 vitlöksklyfta

2 apelsiner, ekologiska/obesprutade

1 stor kvist färsk rosmarin

2 msk raps- eller olivolja

0,5 msk fänkålsfrön 

2 stjärnanis

1 citron

Salt

Vitpeppar

Ta gärna fram köttet någon timme eller två i förväg så hinner det få rumstemperatur och behöver inte stå så länge i ugnen. Värm ugnen till 225 grader. Har steken svål så skåra den med 1 cm mellanrum med en vass kniv. Försök låta bli att skära ner i köttet. Lägg steken i en liten långpanna eller ugnssäker form. Salta och peppra köttet runt om och klappa in det med timjanen. Stek köttet i ugnen. Dra ner värmen till 125 grader efter 10 minuter. Räkna med att steken sedan behöver minst 1 timme för att bli klar. Ta ut när den är 65 grader mitt i.

Ansa rödkålen och strimla den tunt som till kålsallad. Skala och hacka löken och vitlöken. Tvätta ena apelsinen och riv skalet. Repa av rosmarinbladen och hacka dem. Hetta upp oljan i en stor kastrull eller gryta. Fräs kålen, löken och vitlöken några minuter så att det börjar mjukna - men de ska inte ta färg. Pressa i saften från båda apelsinerna och rör ner det rivna skalet, fänkålsfröna och stjärnanisen. Salta och peppra. Låt kålen puttra försiktigt i 10 minuter. Smaka av med pressad citron och salt. Verkar köttet ha långt kvar så ta kålen från värmen så länge. Den vinner inte på att puttra länge. 

Ta ut köttet och låt det vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor. Ta bort eventuell svål först. Baka svålen ytterligare en stund i het ugn så att den blir knaprig. Du kan också värma den i micron. Ta en halv minut i taget. Servera köttet med kålen. Ugnsstekt potatis är gott till. 

Gris på italienska med potat och spenat

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Ett väldigt gott recept! 


1,2 kg fläskkarré 

1 msk fänkålsfrön

3 kvistar färsk rosmarin

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

Potatisen:

1,2 kg potatis

3 msk olivolja

2 lagerblad

Spenaten:

400 g färsk/fryst spenat

3 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

1 citron

Ta fram köttet så att det inte är iskallt när du ska tillaga det. Salta och peppra runt om. Mal eller mortla fänkålsfröna rätt grovt. Repa av rosmarinbladen och hacka dem fint. Skala och riv vitlöken ner i en skål och blanda i fänkålsfröna, rosmarinen och olivoljan. Klappa in köttet med kryddblandningen. Stek köttet i ugnen (eller grilla under lock). Börja på 225 grader, dra bums ner till 125 grader när köttet fått en aning färg. Fortsätt tills steken är 78-80 grader mitt i. Det kan ta ett par timmar om det är en stor och trind bit men börja kolla tempen redan efter 1 timme för säkerhets skull. Använd stektermometer. 

Potatisen:

Skala och skär i bitar. Vänd runt i olivoljan och de smulade lagerbladen i en långpanna. Salta och peppra. Baka i 45 minuter i 225 grader. 

Spenaten:

Skölj spenaten om den är färsk. Låt rinna av. Fryst spenat kan få tina, gärna över natten i kylskåp, men du kan också ta den direkt ur frysen. Skala och skiva vitlöksklyftan. Hetta upp oljan i en stor kastrull och stek vitlöksskivorna ljust gyllene på medelvärme. Lägg i spenaten. Den färska behöver bara vissna ihop. Fryst ska bli genomvarm. Rör om under tiden så att vitlöken inte blir kvar på botten och bränns vid. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Servera till karrésteken.

Ugnsbakad lax med avokadopotatis

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Annorlunda potatissallad, som var väldigt god! Perfekt om man vill ha ett veganskt alternativ och är trött på vinegrettvarianten.

Som vanligt så hoppade jag över koriandern, då jag inte gillar det.


1 laxsida

(1 msk korianderfrön)

2 tsk socker

1,5 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar 

Avokado-potatissalladen:

800 g potatis

3 avokado

1 rödlök

2 msk olivolja

1 dl grovt hackad basilika

1 citron

Salt

Peppar


Mal eller mortla korianderfröna grovt. Gnid in laxsidan med koriandern, sockret, saltet och vitpepparn. Fisken kan gärna få stå med kryddorna i kylen upp till 12 timmar men du kan också steka eller grilla den direkt. Har du tid så baka laxen på 100 grader tills den är 48-50 grader mitt i. Är det mer stressigt så dra upp temperaturen till 175 grader. Det går fortare men fisken blir lite torrare i ytan. Och skulle vädrets makter stå dig bi kan du grilla laxen på låg värme med skinnsidan ner och under lock. 

Salladen:

Skala eller skrubba potatisen. Skär i bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Låt ånga av ordentligt och lägg i en stor bunke. Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ur fruktköttet med en sked och lägg det i bunken. Skala rödlöken och skiva tunt. Ner i bunken tillsammans med olivoljan och basilikabladen. Salta och peppra lätt. Rör om salladen rätt brutalt (gärna med nävarna) så att avokadon mosas till och blir som grön dressing. Smaka av med pressad citron och kanske lite mera salt. Servera till laxen.