Sidor

söndag 16 augusti 2020

Lax, endiver, apelsiner och mycket annat gott

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Det såg väldigt gott ut på bilden, men blev faktiskt väldigt besviken. Alla tillbehören drog ner smaken och var helt onödiga. Mycket bättre att bara göra laxen för sig. Sen stod det inte om man skulle ha något tillbehör eller inte, vilket kändes lite märkligt så jag kokade lite ris till.


6 portioner

6 endiver

3 apelsiner

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

200 g grillad och skalad paprika

8 sardeller, helst raka

900 g färsk eller tinad laxfilé med skinnet kvar, i två lika stora bitar

12 basilikablad

Steksnöre

Salt

Svartpeppar

Koka upp 2 liter saltat vatten i en vid kastrull. Ansa endiverna och dela dem på längden. Sjud dem i vattnet i 2 minuter. Ta upp och låt rinna av. Skär bort skalet från apelsinerna och skär dem i tunna skivor. Lägg ut endiverna i en ugnssäker form som rätt precis rymmer dem i ett lager. Salta och peppra. Lägg apelsinskivorna ovanpå och häll över saften som bildats. Ringla över olivoljan. Värm ugnen till 175 grader. Skala och skiva vitlöksklyftan tunt. Låt paprikabitarna rinna av i en sil och skär dem i 1 cm strimlor. Dela sardellerna. Lägg ena laxbitarna med skinnsidan nedåt på en skärbräda. Salta och peppra lätt. Täck med vitlöken, paprikan, sardellbitarna och basilikabladen. Lägg den andra laxbiten ovanpå. Bind ihop med steksnöre. Dra inte åt för hårt - då går fisken sönder. Lägg paketet ovanpå endiverna och apelsinerna i formen. Ställ in i ugnen och baka tills laxen är klar. Vänd laxen efter 15 minuter och baka ungefär lika länge på andra sidan. Ta ut när den är 50 grader mitt i köttet. Använd stektermometer. Servera med detsamma. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar