Sidor

lördag 15 augusti 2020

Lamm med getost och torkade aprikoser

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Att göra olika sorters stekar i ugnen är ju lite utav min favorit typ av mat! Detta var också väldigt gott kan jag tillägga!


6-8 portioner

1 urbenad lammstek på 1-1,5 kg

1 näve torkade aprikoser

2 vitlöksklyftor

1 citron ekologisk/obehandlad

4 msk grovt skuren bladpersilja

2 kvistar rosmarin

100 g chèvre 

2 msk olivolja

2 dl vitt vin

6-8 portioner matvete/stor couscous 

2 rätt små tomater

1 dl hackad mynta

2 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

Fläk upp steken. Ibland behöver du snitta upp den ytterligare för att få plats med fyllningen. Strimla aprikoserna, typ 4-5 bitar per aprikos. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Skala halva citronen med potatisskalare och strimla skalet fint. Hacka persiljan och rosmarinbladen. Värm ugnen till 125 grader. Salta och peppra lammstekens insida. Bred ut aprikoserna, vitlöken, citronskalet, persiljan och rosmarinen. Pressa över citronen. Smula över getosten. Rulla ihop och bind ihop tajt med steksnöre. Smörj eller pensla på olivoljan. Hetta upp en liten långpanna på spisen. Bryn steken runt om på hög värme. Häll det vita vinet i pannan och ställ lammsteken i ugnen. Ta ut den när den är 60 grader mitt i, det tar mellan 1-2 timmar. Låt lammsteken vila 15 minuter, skär sedan i 1 cm tjocka skivor. Medan steken står i ugnen; Koka matvetet eller couscousen. Skölj och tärna tomaterna. Hacka myntan grovt. Vänd ner tomaterna, myntan och olivoljan i det kokta matvetet eller couscousen. Det finns säkert lite citron kvar att pressa över. Smaka av med salt och peppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar