Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Kul att testa en ny tvist på sjömansbiff. Det var gott, men föredrar helt klart klassiska varianten.
4 portioner
2 stora lökar
800 g potatis
2 msk smör
0,5 tsk dillfrö
2 lagerblad
33 cl mörk öl
500 g torsk- eller sejfilé
1 dl hackad dill
100 g kräftstjärtar i saltlake
Salt
Peppar
Gurksalladen:
1/2 gurka
1 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
Skala och skiva löken. Skala potatisen och skär i 1 cm tjocka skivor. Hetta upp smöret i en vid stekgryta och stek löken på medelvärme tills den är mjuk och har fått lite färg. Det tar 10-15 minuter. Häll i 2 dl vatten, dillfröna och lagerbladen. Rör om och skrapa lite i botten. Skopa upp det mesta av löken. Varva nu lök och potatis i grytan. Det ska vara potatis i översta lagret. Häll över ölen. Salta och peppra sparsamt mellan varje lager. Ställ på spisen och puttra stilla med locket på glänt tills potatisen börjar bli mjuk. Skölj gurkan och skiva tunt. Lägg i en skål. Strö över sockret och häll i vinägern. Rör ett par varv. (Jag saltar också men det är en smaksak). Rör igen efter några minuter när gurkan vätskat sig. Smaka av med mer socker eller vinäger om det behövs. Skär fisken i 5 cm tjocka bitar. Salta och peppra dem försiktigt. Lägg ovanpå potatisen och ”ånga” under lock. Fisken blir klar på 5-10 minuter. Hacka dillen. Häll lagen av kräftstjärtarna. Häll spadet av gurkan. Lägg upp potatisgryta och fisk på tallrikar. Strö över kräftstjärtar och hackad dill. Servera med gurksalladen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar