Sidor

torsdag 20 augusti 2020

Grillad fläskkotlett med rostad potatis och sommarsås

 Ett recept från Linas matkasse. Jag har sagt det många gånger förut, men jag älskar verkligen rotfrukter i ugn. Dock va sommarsåsen lite skum, föredrar kall sås, som tex tzatziki. Eller varför inte en god skysås? I övrigt var det gott!


4 portioner

900 g potatis

500 g morötter

1 bakplåtspapper

1/2 tsk salt

1 tsk olivolja

2 tsk honung

Sommarsås:

1/2 gul lök

1/2 frp gräslök

1 dl matyoghurt 

1 ägg

1/2 msk smör

1 msk vitvinsvinäger

1/2 msk vetemjöl

3 dl mjölk

1/2 tärning kycklingbuljong 

1 tsk dijonsenap

Salt

Fläskkotlett:

600 g fläskkotlett 

3/4 tsk salt

Svartpeppar 

Olivolja

Värm ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig. Rostad potatis: dela potatis. Skala och klyfta morötter. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med salt och olivolja. Ringla honung över morötterna. Rosta högt upp i ugnen 20-22 minuter, tills potatisen är klar.

Sommarsås: finhacka gul lök och gräslök. Smält smör i en liten kastrull. Fräs gul lök och vitvinsvinäger 2-3 minuter. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget, matyoghurt, smulad kycklingbuljong och dijonsenap. Sjud 5-6 minuter. Knäck ägg i en skål och lyft upp gulan. Ta såsen från värmen och vispa ner äggulan och gräslök. Smaka av med lite salt. Skär fläskkotlett i jämntjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Stek köttet med lite olivolja 4-5 minuter per sida tills det är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Servera grillad fläskkotlett med rostad potatis, morötter och sommarsås. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar