Sidor

söndag 25 mars 2018

Strimlad fläskfilé i senaps- och gräslökssås

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster. Enkelt att göra och väldigt gott! Hoppade över sherryn, känns onödigt att köpa en flaska som bara kommer bli stående sen... men det blev ju gott ändå!


4 portioner

1 fläskfilé 
1 scharlottenlök
1/2 dl vitt vin
2 msk ljus sherry
1 msk kalvfond
2 1/2 - 3 dl grädde
1 dl créme fraiche
2 msk dijonsenap
1 bunt gräslök
2 kvistar färsk dragon eller 2 tsk torkad
salt och peppar
olja och smör till stekning

Till servering:
Pressad potatis eller ris

Putsa fläskfilén fri från hinnor och skär köttet i centimetertjocka skivor. Skala och finhacka scharlottenlöken. Hetta upp olja och smör i en panna, bryn köttet på båda sidor i omgångar. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet och fräs löken i lite smör, slå på vitt vin, sherry och kalvfond. Vispa ihop till en sky och tillsätt grädde, créme fraiche och dijonsenap. Lägg ner köttet igen och låt småputtra. Finhacka gräslöken, repa av bladen från dragonen (om du använder färsk) och hacka dem. Blanda ner örterna i sautén men spara lite gräslök till garnering. Smaka av såsen med salt och peppar. Servera direkt ur pannan och strö lite färsk gräslök över. Pressad potatis eller ris passar bra till. 


Gulasch

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster. Var längesen jag gjorde gulasch, hade hunnit glömma bort hur himla gott det är. Att jag inte gör det oftare?! Rekommenderar starkt detta receptet, var supergott!


4 portioner

600 g benfritt högrev av nöt
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 msk hel kummin
4 msk tomatpuré 
1 msk tomatpuré 
1 msk paprikapulver
1/2 msk spiskummin 
1 krm cayennepeppar
3 msk koncentrerad oxbuljong
Zest av 1 citron
Salt och peppar
Olja och smör till stekning
Råriven potatis

Till servering:
1 liten bunt persilja
Gräddfil eller smetana
Vitt bröd

Skala och hacka löken grovt. Skär och tärna paprikan. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Stöt kumminkornen i en mortel. Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn köttet i omgångar i olja och smör i het panna, krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en rymlig gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten och häll det över köttet. Fräs lök och vitlök gyllenbruna i pannan, tillsätt kryddorna och häll över i grytan. Fräs paprikan och ställ den åt sidan. Tillsätt fonden i grytan, slå på vatten så att det täcker. Låt köttet sjuda på svag värme ca 1 1/2 timme tills det är ordentligt mört. Lägg i paprikan mot slutet så att den behåller lite tuggmotstånd. Tillsätt även citronzest mot slutet för lite fräschör. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer cayennepeppar om du vill ha mer hetta. Känns gulaschen för tunn så red den med råriven potatis. Finhacka persiljan och strö den över. Servera med gräddfil eller smetana och ett gott bröd.


fredag 23 mars 2018

Paella

Ett recept från boken Morberg så gott som grön. Har aldrig nånsin köpt edamamebönor förut, gick och letade bland grönsakerna, torkade bönor och bland konserverade bönor... tills personalen fick visa mig att de fanns i frysdisken! Och måste bara säga att de var supergoda! Det kommer jag absolut köpa igen, perfekt att ha i sallad! Men nu var de i denna paellan och där passade de också perfekt! Har nog bara gjort paella nån enstaka gång förut, kanske två gånger... har inte varit så övertygad om att det ska vara nåt särskilt... men denna blev verkligen god! Lite krånglig med alla moment, men det var helt klart värt det. Testa gärna detta receptet!


4 portioner

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
Ca 1 dl olivolja
1 påse saffran
2 tsk chiliflakes
4 dl avorioris
1 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
2 röda paprikor
1 dl edamamebönor
12 cocktailtomater
Svarta oliver utan kärnor
1 knippe salladslök, delad på längden och hårt grillad
2 citroner, delade på tvären och grillade

Hacka och fräs löken tillsammans med hackad vitlök i 1/2 dl olivolja. Tillsätt mer olivolja vid behov. Tillsätt saffran och chiliflakes, fräs en stund. Tillsätt riset, fräs ytterligare. Tillsätt vitt vin och en del av buljongen. Låt puttra på svag värme. Tillsätt buljong allteftersom vätskan kokar in. Grilla under tiden den delade och urkärnade paprikan i ugn på grillvärme, 250 grader, cirka 10 minuter, tills paprikan blir svart och skalet lyfter. Lägg i bunke med plast över, låt svalna, skala och strimla. Baka tomater: dela tomaterna på tvären, lägg på plåt, sockra en aning med brunt socker. Baka i ugn, 200 grader, 45 minuter. Låt svalna. Lägg paprika, edamamebönor, svarta oliver och tomater i riset. Garnera med grillad citron och den grillade löken.

Spagetti bolognese

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster. Annars brukar jag bara slänga ihop köttfärs med grädde, tomatpuré och lök...och så vipps har man en snabb köttfärssås, så denna tog ju lite tid, men det var det värt, för den blev väldigt god! 


4 portioner

800 g nötfärs
50 g rimmat fläsk i små tärningar
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten morot
1 liten bit rotselleri (ca 50 g)
2 dl rött vin
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk tomatpuré 
1 förpackning krossade tomater
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 kruka färsk basilika
2 msk olja
Salt och peppar

Till servering:
Nykokt spagetti
Ca 1 dl riven parmesanost

Skala och hacka lök, vitlök och rotfrukter i fina tärningar. Bryn färsen med fläsktärningarna i lite olja i en stekgryta tills färsen smular sig och får färg. Tillsätt hackade rotfrukter, lök och vitlök. Smaka av med salt och peppar, sänk värmen och tillsätt vin, fond och tomatpuré. Låt puttra några minuter och tillsätt krossade tomater och torkade örter. Låt såsen stå och puttra på svag värme minst 30 minuter, men gärna en timme. Späd med lite vatten under tiden om det behövs. Plocka basilikabladen och hacka dem grovt, spara några till garnering. Tillsätt basilikan mot slutet så att den färska örtsmaken bevaras. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och riven parmesanost, toppa med några basilikablad.

Toscakaka

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster. Bjöd lite spontant in min mamma o styvpappa på middag och ville bjuda på något gott till efterrätt. Då blev det denna, för det var de ingredienserna jag hade hemma. Råkade missa att ha i socker i glasyren och glömde ha in den i ugnen efter att jag haft på glasyren...! Så kan det gå när man är stressad. Men jisses vad god den blev! Min sambo sa att det var den godaste Toscakaka han ätit. Jag är beredd att hålla med, saftig o god! Kanske för att jag just hoppade över den sista svängen i ugnen...


Kaksmet:
50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde

Glasyr:
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 rågad dl flagad mandel
1 msk grädde
1 msk vetemjöl
1 msk sirap

Till servering:
Florsocker
Färska vinbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till kakan och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Blanda bakpulvret med mjölet. Tillsätt det smälta smöret samt grädde i äggvispet och sikta ner mjölblandningen. Rör smeten med slickepott till en klumpfri smet. Häll smeten i en smord ugnsform eller gjutjärnspanna med höga kanter. Grädda kakan ca 35 minuter (kontrollera meden provsticka om den är färdig). Smält smöret till glasyren i en kastrull, rör ner övriga ingredienser och koka ihop tills sockret smält. Bred glasyren över den färdiggräddade kakan. Grädda ytterligare ca 10 minuter tills glasyren har fått en knäckig gyllenbrun yta. Låt svalna något innan servering. Pudra gärna lite florsocker över och dekorera med färska vinbär.

tisdag 20 mars 2018

Morotssoppa med äpple och ingefära

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster. Enkel att göra och helt okej. 


4 portioner

3 morötter
1 gul lök
1/4 purjolök, enbart den vita delen
1 stor rå potatis
1/4 färsk chili
1 bit färsk ingefära
1 litet äpple
1 timjankvist
6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
2 dl grädde
1 msk olivolja
Salt och vitpeppar

Till servering:
1 liten morot
1/2 äpple
1 kvist färsk persilja
Ev. Grovt bröd

Skala rotfrukter och lök och skär dem i bitar. Kärna ur chilin och finhacka den, skrapa bort skalet på ingefäran och riv den fint. Kärna ur äpplet och tärna det grovt. Fräs alltsammans i lite olivolja i en kastrull. Slå på buljongen och lägg i en timjankvist. Koka soppan tills grönsakerna känns mjuka och mixa den slät i en mixerkanna eller med mixerstav. Slå tillbaka soppan i kastrullen oh tillsätt grädde, smaka av med salt och peppar. Soppan ska ha ett litet men tydligt sting från ingefäran. Skala den fjärde moroten och strimla den tunt, skär äpplet i tunna skivor. Lägg upp den rykande varma soppan i skålar och toppa med morot och äpple, garnera med lite persilja. Servera gärna med grovt bröd.

Gräddstuvad pytt i panna

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster. Jag som annars föredrar pytt i panna som inte är gräddstuvad, tyckte faktiskt att denna var riktigt god! 


4 portioner

9 dl skalad, tärnad rå potatis i 1x1 cm stora tärningar
2 dl tärnat kött, exempelvis bringa, rostbiff eller stek
2 dl tärnad korv
2 gula lökar
1 msk mjöl
2 dl grädde
3 msk koncentrerad kalvfond
1 msk worcestersås
1 litet knippe persilja
Salt och peppar
Olja och smör till stekning

Till servering:
4 stekta ägg
Inlagda rödbetor

Skala och finhacka löken. Skölj potatisen noga i kallt vatten så att stärkelsen försvinner, annars klistrar den ihop under stekningen. Låt den rinna av väl i durkslag. Stek först potatisen tills den mjuknar, tillsätt sedan kött, korv och lök. Smaka av med salt, peppar och worcestersås. Stek färdigt. Pudra lätt med mjölet. Häll i grädde och kalvfond och låt puttra ett par minuter. Finhacka persiljan och strö över den. Servera med stekt ägg och inlagda rödbetor.

Bluecheesesallad

Ett recept från Boken Mannerströms husmanskonster. Enkelt att göra och gott! Men tycker att hälften av dressingen räcker.


4 portioner

Bluecheesedressing:
150 g mögelost, gärna roquefort 
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
2 msk rödvinsvinäger
Nymald svartpeppar
En nypa cayennepeppar
Ev lite salt

Sallad:
1 pkt bacon
6 skivor dagsgammalt vitt bröd
1 dl valnötter
1 liten rödlök
1 huvud romansallad

Lägg samtliga ingredienser till dressingen i en matberedare (eller använd en stavmixer), mixa dressingen slät och smaka av. Strimla baconet och stek det knaprigt, låt det rinna av på hushållspapper. Skär brödet i tärningar och stek dem frasiga. Rosta nötterna i en torr panna. Skala rödlöken och strimla den fint, skölj salladen och bryt den i grova bitar. Blanda salladen med dressingen precis innan serveringen så att den behåller sin spänst. Toppa med krutonger, bacon och nötter.

Kycklinglår med aprikos

Första receptet ur boken Mannerströms husmanskonster. En bok av Leif Mannerström som jag fick i julklapp. Detta var enkelt att göra, men blev lite besviken, tyckte att det såg mycket godare ut på bilden. Men visst, det var helt okej. 


4 portioner

8 urbenade kycklinglår

Marinad:
1 1/2 dl torkade aprikoser
1 msk riven färsk ingefära
1 dl syltad ingefära
1 liten röd chili
1 vitlöksklyfta
1 dl japansk soja
Nymalen peppar

Till servering:
En liten bit strimlad purjolök
Ev en krispig grönsallad

Hacka den syltade ingefäran grovt, skala och riv vitlöken. Skåra chilin och ta bort kärnhuset, strimla den fint. Blanda samtliga ingredienser utom kycklingen i en skål. Använd även spadet från den syltade ingefäran. Lägg kycklinglåren i en plastpåse och häll ner marinaden, blanda väl. Låt kycklingen ligga i marinaden minst 2 timmar men gärna över natten. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnsform och lägg ut kycklinglåren med skinnsidan uppåt. Bred ut marinaden och aprikoserna över kycklingen. Baka i ugnen tills kycklingen är genomstekt. Strö lite färsk purjolök över. Servera direkt ur formen, gärna med en krispig grönsallad.

Laxbakelse med kräftstjärtar och fetaost

Ett recept från en Allerstidning som jag fick i present av min mamma. Superlätt att göra och väldigt goda! Ser väldigt lyxiga ut också. Tänker att de skulle vara perfekt till en buffé eller utan potatisen som en förrätt, tex på en skiva rågbröd. Självklart var de även väldigt gott så som det är på bilden. Rekommenderar verkligen detta receptet! 


2 portioner

8 skivor kallrökt lax, ca 200 g
(Räcker till 4 knyten)

Fyllning:
1/2 rödlök
1/2 dl hackad färsk dill
1 msk hackad färsk gräslök
1 dl kräftstjärtar
1/2 förpackning fetaost, 75 g
100 g färskost
Salt och peppar

Servering:
Kokt potatis
Gröna ärter
Ärtskott
Citron

Sätt ugnen på 250 grader. Skala och finhacka rödlök, dill och gräslök och lägg i en bunke. Grovhacka kräftstjärtarna, smula fetaosten och rör ner i bunken. Tillsätt färskosten och rör till en jämn fyllning. Krydda med salt och peppar. Lägg ihop 2 skivor lax med långsidan mot varandra så att de överlappar varandra lite. Lägg en klick fyllning i mitten och vik sedan upp kanterna så att det bildas en ros. Lägg knytena på en bakplåtspapperklädd plåt och tillaga i mitten av ugnen 5-7 minuter. Kanterna på laxen ska få en ljusbrun färg. Servera knytena direkt. De går även att servera utan tillagning i ugnen. Servera med kokt potatis, gröna ärter, ärtskott och en citronskiva.

Broccolisoppa toppad med bacon

Ett recept ur en tidning från Allers som jag fick av min mamma i present. Enkel och god!


4 portioner

1 broccoli, ca 300 g
(Ca 75 g till garnering)
3 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Rapsolja till stekning
8 dl höns- eller grönsaksbuljong
1 tsk riven färsk ingefära
1 dl hackad persilja
Salt och mald svartpeppar

Garnering:
1/2 pkt bacon, ca 70 g
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
Olja
2 dl bröd skuret i tärningar

Skär broccolin i små bitar och lägg undan några till garneringen. Skala potatisen och skär den i bitar. Skala löken och dela i klyftor. Skär vitlöken lite mindre bitar. Fräs grönsakerna och löken lätt i olja. Häll på buljong och låt koka ca 15 minuter. Tillsätt ingefära och persilja och mixa soppan slät så att den får en fin grön färg. Smaka av med salt och peppar. Håll varm. Strimla bacon och knaperstek det. Plocka upp baconet och torka ur pannan med hushållspapper. Skiva chili och hacka vitlök. Häll lite olja i pannan, lägg i den sparade broccolin och stek i några minuter. Tillsätt chili, vitlök och brödtärningar. Stek tills brödet får lite färg. Krydda med salt och peppar. Blanda ner baconet i pannan och ta bort från värmen. Servera med garnityret.

Röd kålpudding

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Aldrig gjort kålpudding på rödkål förut så det var kul att testa. Den var helt okej, men inte den bästa kålpuddingen jag har testat.


4 portioner

800 g rödkål
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 + 3 msk sirap
700 g kalvfärs (eller blandfärs)
1 1/2 dl hackade inlagda rödbetor
1 1/2 dl hackade saltgurkor
1 ägg
2 krm ingefära
1 1/2 dl grädde
Smör
Salt, vitpeppar, svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa och skär rödkålen i 1 cm stora bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Bryn kål, rödlök och vitlök i en stor stekpanna i 2 msk smör. Tillsätt 1 msk sirap och låt fräsa på svag värme tills kålen mjuknar lite, ca 10 minuter. Låt svalna något. Blanda färsen med hackade rödbetor och saltgurka, ägg, ingefära, grädde, 1 msk salt, 2 krm vitpeppar och 2 krm svartpeppar. Lägg hälften av kålbladningen i en ugnssäker form. Fördela färsen över. Täck med resten av kålen. Ringla över 3 msk sirap och hyvla över smör. Ställ in i ugnen i 40-50 minuter. Öka till 200 grader de sista 15 minuterna. Täck formen med folie om kålen får för mycket färg. Servera med kokt potatis, ärter, morötter och lingonsylt.

Quinoapannkakor med päronsalsa

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Enkelt att göra och var väldigt fräscht och gott med päronen ihop med yoghurten. Känns ju lite nyttigare också med quinoan i.


4 portioner

1 dl quinoa
3 ägg
4 dl mjölk
1 3/4 dl vetemjöl
2 msk smör
1 dl yoghurt av medelhavstyp (10 %)
Några kvistar färsk mynta
Smör
Salt

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Fluffa upp quinoan med en gaffel. Låt kallna. Vispa ägg, mjölk, vetemjöl och 2 krm salt till en slät smet. Blanda i quinoan. Stek pannkakor eller plättar i lite smör. Servera med päronsalsa och lite yoghurt. Garnera med mynta. 

Päronsalsa:
Skala och skär 3 päron i bitar. Blanda juice från 1 citron, 1/2 dl vatten, 1/2 dl socker och 1 msk riven ingefära i en kastrull. Lägg i päronbitarna. Koka dem mjuka, ca 5 minuter.

fredag 16 mars 2018

Kokt rimmad oxbringa med granny smith-velouté

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Som vanligt så krympte köttet massor, men jag var beredd på det så jag hade tagit dubbla mängden kött. Istället så blev det massor med krossade rotfrukter över, så man kan lika gärna halvera mängden. Hur som, så var det i alla fall gott, men inget jag kommer att göra igen.


4 portioner

800 g rimmad oxbringa (jag tog 1600 g)
1 morot (2 st)
1 lök (2 st)
Ca 1 1/2 liter vatten (3 liter)
6 vitpepparkorn (12 st)
3 lagerblad (6 st)

(Du kan lika gärna halvera mängden nedan)
Krossade rotfrukter:
4 potatisar (400 g)
4 palsternackor
4 persiljerötter
8 jordärtskockor (700 g)
Vatten
2 hönsbuljongtärningar

Sås:
1 granny Smith-äpple
4 dl kokspad
1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1 tsk dijonsenap
Salt, peppar

Skala morot och lök. Skär i bitar. Lägg oxbringa, vatten, vitpepparkorn, morot, lök och lagerblad i en kastrull. Låt koka under lock ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Skala potatis, palsternackor, persiljerötter och jordärtskockor. Skär i mindre bitar. Täck grönsakerna till hälften med vatten i en kastrull. Tillsätt buljongtärningarna och 1 tsk salt. Koka upp och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Sila av spadet, men spara det. Krossa grönsakerna lätt med en gaffel eller stomp. Späd med spadet till lagom konsistens. Skala och riv äpplet. Sila av 4 dl kokspad från oxbringan. Koka upp spadet med mjölk, grädde, senap, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillsätt det rivna äpplet. Skär köttet i skivor och servera med rotfruktsmoset och såsen.


Ärtig soppa med viltfräs

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Helt okej vardagsmat, gick snabbt och smidigt att göra.


4 portioner

400 g potatis
1 gul lök
1 1/2 liter vatten
3-4 grönsaksbuljongtärningar
1-2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad mejram
1 krm kajennpeppar
6 dl kokta kikärter (2 burkar a 400 g)
Rivet skal av 1/2 citron
1 pkt viltskav (240 g)
1 bit grovriven lagrad prästost (ca 60 g)
1 salladslök
Smör till stekning
Salt, svartpeppar

Skala och tärna potatisen. Skala och hacka löken. Fräs löken i en kastrull med 1 msk smör i 1 minut. Tillsätt potatis, vatten och buljongtärningar. Krydda med timjan, mejram och kajennpeppar. Låt koka ca 8 minuter eller tills potatisen är mjuk. Skölj av kikärterna, tillsätt dem i soppan. Mixa hälften av soppan i matberedare eller med stavmixer. Häll tillbaka. Smaka av med rivet citronskal, 2 krm salt och 1 krm peppar. Fräs viltskavet i 1 msk smör. Smaka av med salt och 1 krm peppar. Servera soppan i skålar. Toppa med viltfräset, riven prästost och gärna strimlad salladslök. Rostat eller grillat bröd är gott till.

Janssons knäckemacka

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Tänkte, det sär är väl inget märkvärdigt. Men så fel jag hade. Supergott!! Perfekt förrätt eller som litet mellanmål tex om man är ute på sjön. Gick supersnabbt att göra och knäckebrödet fick en härligt flottig o knaprig konsistens!


För 4 personer

1 kaka rustikt knäckebröd
1 ask ansjovisfiléer (100 g)
1 liten rödlök
2 dl riven västerbottenost
Smör
Nymalen vitpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Bred brödet med smör ända ut till kanten. Låt ansjovisen rinna av. Skala och finhacka löken. Lägg ut ansjovisfiléerna som solstrålar över brödkakan. Strö över lök och ost. Krydda med ca 1 krm vitpeppar. Ställ in mitt i ugnen ca 5 minuter eller tills ytan fått fin färg. Klipp knäckebrödet i tårtbitar när brödet fortfarande är ljummet. 

Bönor med sting

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Perfekt alternativ till mig som inte gillar bruna bönor! Väldigt gott!


För 2 personer

1 burk kidneybönor
1/2 burk tacosås (a 220 g)
1 msk tomatpuré 
1 msk ketchup
1 tsk kummin
Örtsalt efter smak

Tillbehör:
Stekfläsk, sallad och bröd

Skölj bönorna under rinnande vatten. Låt rinna av. Blanda dem med tacosås, tomatpuré, ketchup samt kummin och örtsalt. Värm i kastrull. Servera med knaperstekt fläsk och en generös grönsallad.

söndag 11 mars 2018

Rårakor

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Det gick lite åt skogen när jag skulle göra detta receptet... egentligen skulle man göra i våffeljärn. Gick sådär kan jag ju säga... all smet bara fastnade överallt... gav upp och gjorde i stekpanna istället. Och sen när jag kommit en bit i receptet så ser jag att det står " servera med stekt bacon"....o det hade ju jag missat, så det hade vi inte ens hemma! Lite dåligt att det inte stod bland ingredienserna kan jag tycka... men nu vet ni i alla fall!


4 portioner

1 1/2 kg potatis (ca 15 stycken)
Ev 1 gul lök
1 dl flytande smör
1 ägg
500 g vitkål (ca 1/2 huvud)
3 dl turkisk yoghurt
5-6 msk tranbärs eller lingonsylt
1-2 apelsiner
1 dl kolsyrat vatten
Salt, grovmalen svartpeppar

Bacon

Skala och riv potatis och ev lök. Pressa ut vätskan. Tillsätt smör, ägg, 2 1/2 tsk salt och 1 tsk peppar. Låt stå ca 10 minuter. Strimla vitkålen. Blanda med yoghurt och sylt. Skala och skär apelsinerna i hinnfria klyftor. Vänd ner dem i salladen. Tillsätt det kolsyrade vattnet till rårakssmeten. Stek rårakorna i stekpanna. Servera med vitkålssallad och gärna stekt bacon.

Korv på Enköpingsvis

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Snacka om förvånande gott! Har dragit lite på att testa detta receptet för det verkade så tråkigt. Snacka om att jag hade fel, det var verkligen supergott! Helt ett utav de bästa i hela boken! Rekommenderas starkt!


För 4-6 personer

2 fläsk-/köttkorvar (a ca 300 g)

Omosat rotmos:
1/2 kålrot (400 g)
2 morötter (300 g)
4 msk hackad persilja
4 msk rostade hasselnötter (ev hackade)
1-2 msk färskpressad citronjuice

Palsternackspuré:
2 palsternackor (ca 200 g)
1 potatis (100 g)
1 1/2 dl mjölk
1 dl créme fraiche

Pepparrotsdipp:
1 dl kesella
1 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
2 msk riven pepparrot
Socker
Olivolja
Örtsalt
Salt, svartpeppar

Skala kålrot och morötter. Skär dem i ca 5 cm långa stavar. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Låt vattnet rinna av. Stek rotfruktsstavarna i 1 msk olivolja. Strö över persilja och hasselnötter. Smaka av med 1/2 tsk salt och citronjuice, men spara 1 tsk citronjuice till pepparrotsdippen. Skala palsternacka och potatis, skär dem i bitar. Koka dem i mjölken tills de är mjuka. Mosa dem och blanda med créme fraiche. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Koka korven enligt anvisning på förpackningen. Blanda kesella med senap och pepparrot. Smaka av med örtsalt, socker och citronjuice. Servera rotfrukterna, palsternackspurén och pepparrotsdippen till korven. Som alternativ till korv, servera gärna fläsklägg.

Ärtsoppa med lax

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Gick snabbt och smidigt att göra. Blev lite osäker på om det skulle vara varmrökt eller kallrökt lax, för i receptet stod det bara "rökt lax". Jag köpte varmrökt... men undrar om det inte skulle ha varit kallrökt ändå, för märkte att det var svårt att strimla den varmrökta, den blev bara smulig i små bitar. Men hur som helst så var det ändå gott!


4 port.

4 dl frysta gröna ärter (400 g)
8 dl vatten
1-2 hönsbuljongtärningar
1 dl visp- eller matlagningsgrädde
200 g rökt lax
Salt, vitpeppar

Koka upp vattnet med ärter och hönsbuljongtärningar. Låt koka ett par minuter. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt grädden. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Strimla laxen fint och lägg ner i soppan. Servera med bröd.