Sidor

tisdag 20 mars 2018

Röd kålpudding

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Aldrig gjort kålpudding på rödkål förut så det var kul att testa. Den var helt okej, men inte den bästa kålpuddingen jag har testat.


4 portioner

800 g rödkål
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 + 3 msk sirap
700 g kalvfärs (eller blandfärs)
1 1/2 dl hackade inlagda rödbetor
1 1/2 dl hackade saltgurkor
1 ägg
2 krm ingefära
1 1/2 dl grädde
Smör
Salt, vitpeppar, svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Ansa och skär rödkålen i 1 cm stora bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Bryn kål, rödlök och vitlök i en stor stekpanna i 2 msk smör. Tillsätt 1 msk sirap och låt fräsa på svag värme tills kålen mjuknar lite, ca 10 minuter. Låt svalna något. Blanda färsen med hackade rödbetor och saltgurka, ägg, ingefära, grädde, 1 msk salt, 2 krm vitpeppar och 2 krm svartpeppar. Lägg hälften av kålbladningen i en ugnssäker form. Fördela färsen över. Täck med resten av kålen. Ringla över 3 msk sirap och hyvla över smör. Ställ in i ugnen i 40-50 minuter. Öka till 200 grader de sista 15 minuterna. Täck formen med folie om kålen får för mycket färg. Servera med kokt potatis, ärter, morötter och lingonsylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar