Sidor

tisdag 20 mars 2018

Morotssoppa med äpple och ingefära

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster. Enkel att göra och helt okej. 


4 portioner

3 morötter
1 gul lök
1/4 purjolök, enbart den vita delen
1 stor rå potatis
1/4 färsk chili
1 bit färsk ingefära
1 litet äpple
1 timjankvist
6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
2 dl grädde
1 msk olivolja
Salt och vitpeppar

Till servering:
1 liten morot
1/2 äpple
1 kvist färsk persilja
Ev. Grovt bröd

Skala rotfrukter och lök och skär dem i bitar. Kärna ur chilin och finhacka den, skrapa bort skalet på ingefäran och riv den fint. Kärna ur äpplet och tärna det grovt. Fräs alltsammans i lite olivolja i en kastrull. Slå på buljongen och lägg i en timjankvist. Koka soppan tills grönsakerna känns mjuka och mixa den slät i en mixerkanna eller med mixerstav. Slå tillbaka soppan i kastrullen oh tillsätt grädde, smaka av med salt och peppar. Soppan ska ha ett litet men tydligt sting från ingefäran. Skala den fjärde moroten och strimla den tunt, skär äpplet i tunna skivor. Lägg upp den rykande varma soppan i skålar och toppa med morot och äpple, garnera med lite persilja. Servera gärna med grovt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar