Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. En utav mina favoriträtter, så gott!
Ca 6 portioner
1 kg fläskkarré, benfri
15-20 katrinplommon
Smör
Salt
Peppar
1/2 liter buljong, valfri
Klyftpotatis
Skysås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl steksky
2 dl vatten
Salt
Peppar
Till servering:
Potatismos
Klyftpotatis
Börja med att ta ett brynstål och pressa rätt igenom karrén 4-5 gånger. Fyll hålen med katrinplommon. Bind upp karrén med bindgarn. Hetta upp en panna och bryn karrén runt om. Krydda med salt och peppar. Lägg den i en stekgryta och slå på uppvärmd buljong. Lägg på locket och sätt in i ugnen på 175 grader i cirka en timme. Servera med klyftpotatis, skysås och äppelmos.
Skysås:
Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl. Häll på (silad) steksky och vatten, låt småkoka 5-10 minuter. Späd med vatten om smaken är för stark eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar