Ett recept från min kokbok Husman av Johan Åkerberg. Makaronilåda är ju en god klassiker som passar perfekt som vardagsmat. Men på riktigt, purjolök passar inte! Det ska vara gul lök som man steker mjuk!
4 portioner
1 liter makaroner, kokta, gärna stora
1 purjolök, skivad
200 g rökt skinka, strimlad
1 sats äggstanning
3 dl smakrik ost, riven
Salt
Peppar
Smör
Blanda ihop makaroner, purjolök, skinka och äggstanning i en bunke och smaka av med salt och peppar. Smörj en ugnsfast form med smör och slå i makaroniblandningen. Strö över den rivna osten. Grädda i 30-40 minuter på 200 grader tills äggstanningen stelnat och makaronilådan fått guldgul färg.
Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Vispa äggen och tillsätt därefter mjölk. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar