Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. En riktig klassiker som är så god! Tips! Rätten blir lika god om man använder kalvkött.
1 kg lammkött av nog eller bringa, grovtärnad
2 tsk salt per liter vatten
1 gul lök, klyftad
2 morötter, tjocka skivor
1 bit rotselleri, tärnad
1/2 purjolök, tjocka skivor
10 vitpepparkorn
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl grädde
2-3 msk ättika, 12%
1 dl vatten
3-4 msk socker
Salt
Vitpeppar
1 knippe dill, hackad
Kokt potatis
Lägg köttet i en kastrull, täck med vatten, salta och låt koka upp. Skumma ordentligt. Lägg i grönsaker och pepparkorn. Koka upp och sjud sen under lock tills köttet känns mört, 40-50 minuter. Smält ihop smör och mjöl i en annan kastrull. Sila buljongen från köttkoket. Vispa medan det kokar upp, så det inte blir några klumpar. Tillsätt grädde och sjud till en simmig sås. Koka ihop ättika, vatten och socker i en liten kastrull. Smaka av såsen med ättikssockerreduktionen tills sötma och syra har en bra balans. Tillsätt dill, salta och peppra. Lägg i köttet och nya grönsaker, koka upp och servera med kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar