Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Kul att göra något nytt recept med ramslök. Gäller att passa på nu när den är perfekt att plocka. Såsen var god men blev ingen favorit för min del. Lammsmäckan däremot, den blev grymt god, perfekt knaprig yta. Och potatispurén var också grymt god!
1 gul lök, finhackad
Smör
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1 dl rött vin
1/2 kg lammfärs
1 ägg
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar, nymalen
2 klyftor vitlök, pressade
Salt
Tillbehör:
Ramslöksås
Rårörda lingon
Pressgurka
Potatispuré
Stek löken försiktigt i smör, den ska inte få färg. Låt svalna. Blanda ströbröd, vin och grädde och låt det svälla en stund. Lägg i färsen och blanda i lök, ägg och kryddor. Blanda färsen till en smidig konsistens och forma sen fyra stora ”smäckor”. Stek smäckorna gyllenbruna på medelvärme i smör. Servera med ramslöksås, lingon, pressgurka och potatispuré
Ramslöksås
2 msk smör
1 näve ramslök, sköljd
1 dl rött vin
1 dl buljong
1 dl grädde
Salt
Peppar
Socker
Ev. Majsenamjöl
Hetta upp en panna med smör och stek ramslöken snabbt i några sekunder. Lyft upp den ur pannan. Slå på vin, buljong och grädde, koka upp och sjud i ca 5 minuter. Lägg i ramslöken igen och sjud i några minuter till. Smaka av med salt, peppar och socker. Önskas en tjockare sås kan man reda av med lite majsenamjöl utrört i vatten.
Potatispuré
1 kg potatis, skalad
1 dl mjölk
1 dl grädde
50 g smör
1-2 msk socker
Salt
Vitpeppar
Koka potatisen mjuk i lätt saltat vatten. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av. Värm mjölk, grädde och smör. Pressa potatisen genom potatispress. Vispa ihop den pressade potatisen med gräddsmörsmjölk och socker till en fluffig puré. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar