Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 18 maj 2022

Kokt torsk med äggsås

Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Lätt att göra och supergott! Fisken blev verkligen perfekt kokt 👌🏻



1 1/2 liter vatten

1 dl vitt vin

1 morot, skivad

1/2 gul lök, klyftad

1 bit rotselleri, tärnad

1 lagerblad

5 korn vitpeppar

2 msk salt

4 bitar torsk, ca 175 g/st

Tillbehör:

Äggsås

Kokt potatis

Citronklyftor

Dillkvistar

Häll vatten och vin i en kastrull. Lägg i morot, lök, selleri, lagerblad, pepparkorn och salt. Koka upp och sjud sen i 5 minuter. Tillsätt torskbitarna. Lägg på ett lock och lyft bort kastrullen från värmen. Låt stå i 10 minuter. Lyft ur fisken och servera med äggsås, potatis, citron och dill. 

Äggsås

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl fiskbuljong

3 dl gräddmjölk (hälften mjölk, hälften grädde)

3-4 hårdkokta ägg, tärnade

1 dl persilja, hackad

Salt

Vitpeppar

Smält smör i en kastrull och vispa i mjöl. Häll i hälften av buljongen under omrörning, se till att såsen blir klumpfri. Häll i resterande buljong, tillsätt grädde och koka upp. Sjud i 5 minuter. Vänd i ägg och persilja, smaka av med salt och peppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar