Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 18 september 2020

Portergryta med fänkål och choklad

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Såg så himla gott ut på bilden, och har ju gjort väldigt god porterstek förut... men nej vet du vad, blev riktigt besviken på denna rätten. Men kul att testa göra något med choklad i, alltid något!



4 portioner

2 små gula lökar

2 vitlöksklyftor

350 g morot

350 g palsternacka

600 g högrev

2 1/2 msk hela fänkålsfrön

Olja att steka i

3 1/2- 4 dl porter (öl)

3 1/2- 4 dl mörk oxbuljong

Salt och nymalen svartpeppar

75 g mörk choklad (64- 74%)

Pressad saft från 1 apelsin

Ev. Maizena majsstärkelse att reda av med

Till servering:

Kokt och ev. Pressad potatis

Skala och hacka gul lök och vitlök. Skala och skär morot och palsternacka i mindre bitar. Putsa köttet och skär det i cirka 1 1/2 cm stora tärningar. Mortla fänkålsfröna. 

Hetta upp en gryta eller kastrull med olja och bryn köttet. Rör ner lök, vitlök och fänkålsfrön och fräs tills löken är mjuk. Tillsätt rotfrukter, porter och buljong. Häll eventuellt på mer buljong om vätskan inte täcker kött och grönsaker. Krydda med salt och peppar och koka upp. 

Skumma av grytan och fortsätt att koka under lock på medelvärme i cirka 1 timme eller tills köttet är riktigt mört. Hacka chokladen och rör ner den tillsammans med apelsinsaften och smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Red, om så önskas, av grytan med maizena och servera eventuellt tillsammans med kokt potatis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar