Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 27 september 2020

Moussaka

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Tyckte att det blev väldigt rinnigt, och ganska så smaklöst, verkligen ett av de sämsta moussakarecept jag nånsin gjort. Min sambo däremot, som annars inte ens gillar moussaka, tyckte att det var supergott. Så komiskt. Så olika smaken kan vara ändå...



4 portioner 

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor 

1 chili

Olivolja

500 g lamm- eller nötfärs

1 burk krossade tomater (ca 400 g)

1 msk torkad mynta

2 lagerblad

Ca 3 dl vatten

Salt och svartpeppar 

Ca 130 g urkärnade svarta Kalamataoliver 

1 stor zucchini 

250 g mozzarella 

Rivet skal från 1 stor citron

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hacka även chilin fint. Hetta upp olivolja i en vid ugnssäker kastrull. En ugnssäker stekpanna med lite högre kanter går också bra. Bryn färsen och tillsätt därefter lök, vitlök samt chili och låt detta fräsa tills löken är mjuk. Tillsätt krossade tomater, mynta och smula ner lagerbladen. Skölj ur konservburken med kallt vatten (ca 3 dl) och tillsätt även detta. Krydda med salt och peppar och koka upp. Låt koka samman på medelvärme och utan lock i 25-30 minuter. Rör om då och då under tiden och smaka slutligen av med salt och peppar. Rör ner oliverna i köttfärssåsen. Skär zucchinin i halvcentimetertjocka skivor och tryck ner dessa försiktigt i köttfärssåsen. Riv mozzarellan i mindre bitar och strö dem och citronskalet ovanpå. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 25 minuter eller tills zucchinin är mjuk och mozzarellan har fått fin färg. Låt stå i cirka 15 minuter före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar