Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 18 juni 2018

Ansjovistoast från kockska krogen

Ett recept från boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Aldrig ens hört talas om eller tänkt tanken att man kan fritera ansjovis, men så gott det var! Verkligen supergott! Men väldigt omständigt och många moment... 


4 portioner


Ansjovistoast:

1 burk ansjovis a 200 g

1 ägg

Vetemjöl

Ströbröd

Matolja eller frityrolja

1 kruka bladpersilja

Salt

4 skivor formfranska

Smör till stekning


Bearnaisesås:

2 schalottenlökar 

1/2 krm grovt stött vitpeppar

2 msk rödvinsvinäger

1 dl vatten

4 äggulor

200 g smör

1/2 dl hackade örter (kruspersilja, körvel, dragon)

Tabasco

Worcestersås 

Salt


Toast:

Vispa upp ett ägg i en skål. Häll mjölet på en tallrik och ströbrödet på en annan. Vänd ansjovisfiléerna först i mjölet, sedan i äggvispet  och slutligen i ströbrödet. Fritera ansjovisarna i en fritös på 180 grader eller hetta upp oljan i en djup, tjockbottnad kastrull. Fritera i någon minut tills de fått en krispig och gyllenbrun yta. Låt rinna av på hushållspapper. Plocka bladen på persiljan och fritera i oljan i några sekunder. Låt rinna av på hushållspapper och salta. 


Bearnaisesås:

Skala och hacka löken fint. Smält smöret i en kastrull. Blanda scharlottenlök, vitpeppar, vinäger och vatten i en annan kastrull. Koka ned tills endast 1/4-del återstår. Blanda ned äggulorna och vispa till en tjock, blank pösig kräm antingen direkt på medelvarm platta eller över vattenbad för de oerfarne. Häll i smöret med en tunn stråle, vispa hela tiden. När allt smör är iblandat, häll i de hackade örterna. Smaka av med några stänk tabasco, worcestersås och salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar