Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 14 juni 2015

Pronotis linssoppa

Ett recept från boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Hade inte så mycket röda linser hemma, så tog hälften gröna linser. Byte även ut den frysta spenaten mot färsk, och istället för citron så tog jag lime. 


2 dl röda linser
1 liter vatten
1 stor finhackad vitlöksklyfta
2 små finhackade gula lökar
2 msk smör
1 liten bit kanel
1 kryddmått mald vitpeppar
1 lagerblad
1/2 tsk senapsfrön
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk curry
1/2 burk krossade tomater (ca 200 g)
1/2 paket fryst hel spenat (125 g)
1-2 tsk salt
Rikligt med hackat persilja
1 citron

Rensa linserna genom att hälla ut dem på en tallrik och plocka bort eventuellt "grus". Skölj i durkslag. Koka dem i 1 liter vatten under lock 30-40 minuter eller tills de är helt mjuka. De ska koka sönder. Smält under tiden smöret i en traktörpanna. Fräs lök och vitlök så att löken får färg, men inte blir det minsta bränd. Tillsätt alla kryddor och rör om snabbt. Häll i tomaterna och låt det hela puttra ca 15 minuter. Häll i bladspenaten och koka tills det är nästan färdigkokt. Lyft då bort traktörpannan från värmen. Blanda de kokta linserna (med sitt spad) och grönsaksröran, salta och rör om ordentligt. Tillsätt persiljan. Servera soppan rykande varm med en stor citronklyfta till var och en. Citronen klämmer man direkt ner i sin sopptallrik. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar