Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 14 april 2015

Kroppkakor

Min vän Sara berättade här om dagen att hon gjort kroppkakor.. Kom då på att jag aldrig har testat göra det själv. Så nu testade även jag! Och gott var det!!



ca 1 kg potatis, mjölig
2 ägg
2,5 dl vetemjöl (tillsätt mer mjöl om kroppkakedegen är för lös - den ska gå att forma till fyllda bollar)
1 tsk salt
Fyllning till kroppkakor: 100 gram rimmat fläsk
100 gram rökt skinka (eller ytterligare 100 gram rimmat fläsk)
1 gul lök
0,5 msk smör
2 krm kryddpeppar

Tillagning:
Koka potatisen.
Pressa potatisen när den är varm och bred ut på en bricka eller ugnspanna och låt kallna helt.
Gör fyllningen till kroppkakorna: Skär fläsk och ev. skinka i tärningar. Skala och hacka löken.
Fräs löken i smöret några minuter. Tillsätt fläsk och skinka. Bryn kroppkakefyllningen lätt och sätt åt sidan att svalna. Krydda med kryddpeppar och rör om.
Gör degen till kroppkakorna: blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg. Knåda den ej - bara blanda ihop. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar av rullen ungefär 2 cm breda då blir det lagom stora kroppkakor.
Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut.
Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 1 msk salt.
Lägg i hälften av kroppkakorna, låt sjuda tills de flyter upp och sedan ytterligare 5 minuter - totalt ca 10 minuter. Tag upp med hålslev. Låt vattnet koka upp igen och gör likadant med resterande kroppkakor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar