Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 4 januari 2014

Crêpes suzette

Jag och min kärlek testade att göra crêpes suzette till efterrätt. Gott! Kul att testa flambera för första gången också! 

Tips: insåg i efterhand att man nog inte ska vända på pannkakorna för att man ska lyckas få dom knapriga på ytan. Så gör inte det! 



6 st.

30 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
2 äggulor
1 msk strösocker
1/2 dl vispgrädde 
2 äggvitor

Fyllning:
50 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
2 msk pressad apelsinsaft
Rivet skal av en apelsin

Flambering:
1/2 dl cointreau eller Grand marnier
1/2 dl cognac

Smält smöret. Vispa vetemjöl och mjölk till en smet, tillsätt äggula, strösocker, vispgrädde och avsvalnat smör och arbeta ihop till en jämn smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten. Hetta upp en stekpanna. Smörj den med lite smör innan den första pannkakan gräddas. Häll i knappt 1 dl smet per pannkaka och grädda gyllene på båda sidor. Fortsätt tills smeten är slut. 

Rör smöret till fyllningen smidigt. Tillsätt florsocker, rivet apelsinskal och pressad apelsinsaft. Bred lite av fyllningen på varje pannkaka och dem först till halvor och sedan till en fjärdedel. Lägg resten av fyllningen i en stekpanna och låt smälta på svag värme. Lägg i alla pannkakor och häll över den smälta fyllningen. Låt allt bli riktigt varmt. Tillsätt likör och cognac och skaka om i pannan så att pannkakorna blir indränkta. Värm upp igen. Tänd på i pannan och ös sedan den brinnande såsen över pannkakorna. Servera gärna med vaniljglass!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar