Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 23 juli 2013

Frasiga småfranska

Ett recept ur Anna Bergenströms fina bok Nya Annas mat. Hade massor med mjöl hemma, så kollade i hennes bok om det fanns något bröd som jag kunde testa, och då blev det detta. Gott var det också!




ca 20 stycken

50 g jäst
7½ dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk honung
2 liter vetemjöl

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Lägg i salt och honung. Häll på lite av vattnet och rör om tills jästen har lösts. Slå då på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjölet. Arbeta samman degen med en trägaffel. Tippa sedan ut degen på ett mjölat bakbord och knåda ordentligt i 5 minuter. Arbeta samtidigt in resten av mjölet. Degen ska bli ganska fast. Den är färdigknådad när den inte längre klibbar.

Dela degen i två delar. Skär sedan varje bit i tio lika stora bitar och forma till runda eller ovala bullar. Man kan doppa ovansidan av bullarna i lite mjöl uthällt på en tallrik - en detalj som ger de färdiga bullarna ett riktigt professionellt utseende. Ställ dem att jäsa på smorda plåtar. Jäs 20-30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar