Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 16 juli 2013

Choklad och blåbärstrifle

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Fick besök av en före detta granne hemma hos min familj, så passade på att bjuda på denna smarriga efterrätten. Den är ju genial! Vem gillar inte kladdkaka? Vem gillar inte chokladmousse? Och vem gillar inte chokladtryffel? Så varför inte göra en efterrätt kombinerat med alla tre och sedan dessutom ha vispad grädde och blåbär till?!
Verkligen smarrigt och lätt efterrätt!


cirka 8 portioner

Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker

Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
1½ dl vispgrädde
1 msk honung

till servering:
3½ dl vispgrädde
cirka 4 dl blåbär
(½ dl blåbärslikör eller liknande bär-eller frukt likör)

Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, ca 18 x 24 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret till kakan. Vispa ihop äggen lätt tillsammans med sockret. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. All kladdkaka kommer inte att gå åt till desserten.

Hacka chokladen till tryffeln grovt. Koka upp vispgrädden (1½ dl) tillsammans med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter snabbt chokladen. Rör tills chokladen smält och tryffeln är jämn och blank. Häll över tryffeln i en bunke, täck med plastfolie och låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar cirka 2 timmar.

Vispa 2 dl av vispgrädden till serveringen ganska löst och låt den stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Grädden ska du sen blanda ner i chokladtryffeln för att göra en chokladmousse, och det är viktigt att den inte är för kall eftersom det då finns risk att moussen skär sig.

Spara ½ dl av chokladtryffeln till dekor och vänd sedan ner vispgrädden i resten av tryffeln. Vänd ihop till en fluffig mousse. Vispa resten av grädden till serveringen fluffig.

Bryt kladdkakan i bitar och lägg en tredjedel av bitarna i botten av en serveringsskål. (Stänk över lite av likören och strö sedan över en tredjedel av blåbären. Klicka över en del av chokladmoussen och vispgrädden. Fortsätt varva kladdkaka, likör, blåbär, chokladmousse och grädde. Avsluta med att strö över blåbär och ringla över den sparade chokladtryffeln. Servera direkt eller låt desserten stå kallt tills det är dags. Desserten är hållbar i 2-3 dagar i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar