Sidor

onsdag 31 mars 2021

Fattiga riddare med nutella

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Har bara testat fattiga riddare någon enstaka gång förut, så kul att göra det igen. Detta receptet var att man skulle sätta in dem i ugnen, annars har jag stekt mina. Hur som helst så var dessa väldigt goda med nutella i. Hade missat att köpa hem grädde och banan, men låter det stå med i receptet om du vill testa ha det i. 



4 portioner

8 tunna skivor av ljust bröd

3 - 4 msk Nutella

1/2 banan

2 dl mjölk

1/2 dl vetemjöl 

2 ägg

1 msk vaniljsocker 

1 msk + 1 msk strösocker

1 krm salt

1 tsk kanel

Servering:

Vispad grädde (eller vaniljglass)

Jordgubbar

Dela brödskivorna en gång och lägg dem på en arbetsbänk. Lägg en tesked nutella på hälften av dem. Skär bananen i skivor och lägg en skiva på varje brödskiva med nutella. Täck med de återstående brödskivorna. Vispa ihop hälften av mjölken och vetemjölet i en bunke. Tillsätt resten av mjölken, ägg, vaniljsocker, strösocker och salt och vispa till en slät smet. Lägg brödskivorna lite omlott i en smord ugnsfast form. Häll äggsmeten över brödet. Strö över strösocker och kanel. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter. Servera fattiga riddare med vispad grädde och jordgubbar. 

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. På bilden i boken såg köttfärslimpan så himla konstig ut, så drog mig lite för att göra detta receptet. Men så fel jag hade! Det var riktigt gott! Saknade inte ens sås till, köttfärslimpan var så saftig och härlig i sig så det behövdes inte.



4 portioner

1 skiva formbröd

1 dl mjölk

1/2 gul lök

5 enbär

500 g blandfärs

1 ägg

1 tsk paprikapulver 

(1 tsk mald koriander)

1 msk finhackad färsk timjan

1/2 msk finhackad färsk rosmarin

1 tsk salt

75 g bredbar chèvre 

1/2 dl grovt hackade hasselnötter 

1/2 dl russin

Rostad potatis och rödbetor:

400 g lite mindre rödbetor

8 potatisar

Olivolja att ringla över

1 msk rödvinsvinäger

3 msk olivolja

1 msk finhackad timjan

1/2 msk finhackad rosmarin

Salt

Servering:

Bredbar chèvre 

En sallad

Börja med potatisen och rödbetorna. Tvätta rödbetorna och koka dem i lättsaltat vatten, det tar cirka en timma. Häll av vattnet och ställ rödbetorna åt sidan. Skala potatisen och koka den tills den är mjuk, det tar cirka 25 minuter. 

Smula brödskivan i en bunke. Tillsätt mjölken och låt det dra i 10 minuter. Hacka löken fint. Stöt enbären i en mortel. Tillsätt lök, enbär, blandfärs, ägg, paprikapulver, koriander, timjan, rosmarin och salt till bunken och blanda ihop till en slät smet. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång form. Bred ut smeten i formen och gör en djup skåra längs med hela limpan. Lägg i klickar med chèvre, hasselnötter och russin, täck skåran med köttfärssmet. Stek köttfärslimpan i mitten av ugnen i 200 grader i 25-30 minuter. Sätt formen högre upp i ugnen mot slutet så att köttfärslimpan får fin färg.

(Jag skalade mina rödbetor)Dela potatisen och rödbetorna i stora bitar och lägg dem i en smord ugnsform och ringla över lite olivolja. Gratinera i 250 grader tills de får fin färg, det tar 10-15 minuter. 

Blanda rödvinsvinäger, olivolja, timjan, rosmarin och salt i en skål. Häll blandningen över den varma potatisen. Servera köttfärslimpan med potatis, rödbetor, chèvre och en sallad.

Potatis- och fetaostbiffar

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Helt ärligt så hade jag inte så höga förväntningar på denna rätten, men det var faktiskt väldigt gott! Salladen var verkligen god! Barnen och min sambo åt med stekt bacon och lingonsylt till medan jag höll mig till receptet. 

Hade vitkål kvar hemma sedan ett annat recept så bytte ut rödkålen mot vitkål.



4 portioner

1 kg mjölig potatis

250 g broccoli

150 g avrunnen marinerad fetaost

1 ägg 

2-3 msk ströbröd

3/4 tsk salt

Smör eller rapsolja att steka i 

Citronyoghurt:

3 dl turkisk yoghurt

Finrivet skal från 1/2 citron

Salt och peppar

Rödkål- och mandelsallad:

300 g rödkål

1 morot

1 apelsin

50 g sötmandel

Smör eller rapsolja att steka i 

3 msk olivolja

1 msk rödvinsvinäger 

Salt och peppar

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten så att den är mjuk. Skär bort 3-4 cm av den nedersta biten av broccolistammen. Dela resten i bitar och tillsätt den till potatisen när det återstår 10 minuter. Det är viktigt att broccolin är mjuk. Häll bort vattnet och mosa potatisen och broccolin med en vanlig gaffel. Låt alltsammans svalna något. Rör ner fetaost, ägg, den lilla mängden ströbröd och salt. Om blandningen är väl lös, tillsätt mer ströbröd. Låt ströbrödet svälla i 10 minuter och forma sedan biffar av smeten. Stek dem på båda sidor i smör eller rapsolja.

Blanda turkisk yoghurt, citronskal, salt och peppar i en skål. 

Strimla rödkålen i små bitar. Lägg rödkålen i en bunke och krama den med handen. Skala moroten och skär den i tunna skivor med hjälp av en potatisskalare. Skär apelsinen i hinnfria klyftor. Hacka sötmandeln grovt och stek den hastigt i smör eller rapsolja. Blanda rödkål, morot, apelsin och sötmandel i en skål. Blanda olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar i en annan skål och häll det över salladen. Servera biffarna med citronyoghurt och rödkål- och mandelsallad.


måndag 29 mars 2021

Krämig lövbiffspasta med tagliatelle



Ett recept från Linas matkasse. Helt okej vardagsmat, men det är svårt att lyckas med lövbiff... tycker att det alltid blir torrt och segt. Förutom rullader som får koka länge och bli riktigt möra.



4 portioner

360 g tagliatelle

1 broccoli

2 tomater

1/2 frp bladpersilja

Krämig lövbiff:

1/2 gul lök

500 g lövbiff

1 tsk torkad dragon

1 dl vispgrädde

1 vitlöksklyfta

Olivolja

1/2 tsk salt

Svartpeppar

1 tsk vetemjöl

3 dl mjölk

1 tsk kinesisk soja

1 tsk dijonsenap

1/2 kycklingbuljongtärning


Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen. Skala och skär broccoli i små buketter, skiva stammen tunt. Koka med pastan ca 2 min mot slutet av koktiden.
Finhacka gul lök och vitlök. Strimla lövbiff.
Krämig lövbiff: Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna. Fräs lök, vitlök och lövbiff på hög värme ca 2 min. Krydda med torkad dragon, salt och lite nymald svartpeppar. Sänk värmen och pudra över vetemjöl.
Rör ner vispgrädde, mjölk, kinesisk soja, dijonsenap och smulad kycklingbuljong. Sjud ca 6 min. Smaka av med lite salt.
Dela tomat i mindre bitar. Grovhacka bladpersilja.
Strö tomater och persilja över pannan och servera med nykokt pasta och broccoli.

Fiskgratäng med morotssallad



Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och gott, men helt ärligt kändes osten onödig.



4 portioner

900 g potatis

1 äpple

300 g morötter

2 tsk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

Salt

Svartpeppar

Gratängsås:

1/2 gul lök

1 1/2 dl grädde

1/2 frp bladpersilja

1 msk smör

1 msk vetemjöl

1 dl vatten

2 dl mjölk

1/2 tärning kycklingbuljong

Salt

Svartpeppar

Fiskgratäng:

600 g sejfilé

50 g riven mozzarella

3/4 tsk salt

Svartpeppar


Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Gratängsås: Finhacka gul lök. Hetta upp smör i en liten kastrull. Fräs löken någon minut, tills den är mjuk.
Vispa ner vetemjöl och fortsätt vispa i vispgrädde, vatten, mjölk och smulad kycklingbuljong. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Koka upp och sjud såsen på svag värme ca 5 min. Finhacka bladpersilja och rör ner i såsen. Spara lite persilja till servering.
Fiskgratäng: Lägg sejfilé i en smord ugnsform. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Häll gratängsåsen över fisken och toppa med riven mozzarella. Tillaga mitt i ugnen ca 12 min, tills fisken är klar.
Klyfta äpple. Skala och hyvla långa remsor av morötter med potatisskalare. Blanda allt i en skål med olivolja, vitvinsvinäger, lite salt och nymald svartpeppar.
Strö persilja över fiskgratängen och servera med nykokt potatis och morotssallad.

Kyckling- och pastagratäng med champinjoner



Ett recept jag hittade på Viktväktarnas hemsida. Har bara provat ett enda recept från dem förut. Fettsnål mat brukar ju inte vara min grej, men tänkte ge det en chans. Detta receptet var faktiskt ganska så gott, men jag gjorde bort mig lite och råkade äta upp spenaten i en annan rätt. Orkade inte åka och handla ny så det fick bli utan. Låter spenaten stå med i receptet så får du göra som du vill!



Ca 4-5 portioner 

200 g okokt pasta, t ex penne
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
600 g kycklingfilé 
250 g champinjoner
1 tsk rapsolja
400 g spenat
2 msk tomatpuré 
1 tsk röd currypasta 
1 hönsbuljongtärning 
2 1/2 dl vatten
1 1/4 dl mjölk
1 msk japansk soja
1 dl riven parmesanost
1 msk ströbröd

Sätt ugnen på 180°. Koka pasta knappt klar.
Skala och finhacka lök och vitlök. Dela kyckling i små bitar. Skiva svamp.
Hetta upp olja i en panna och stek kyckling tills den är genomstekt. Tillsätt lök, vitlök och svamp och fräs med några min. Blanda ner spenat och låt den sjunka ihop.
Blanda ner tomatpuré, currypasta, buljongtärning, vatten, mjölk och soja och låt puttra några min. Blanda med pastan och häll över i en ugnsfast form.
Strö över ost och ströbröd och tillaga i ugn ca 20 min.

måndag 22 mars 2021

Skånsk äppelkaka

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson. Har ätit detta några gånger förut och jag lovar att det är godare än vad det ser ut! Jag hoppade över garneringen men skriver med det i fall att du känner för att göra det!



8 portioner

100 g smör

4 dl ströbröd

5 1/2 dl äppelmos

4 msk strösocker

1 1/2 tsk kanel

50-75 g kylskåpskallt smör att hyvla över

Garnering: 1-2 äpplen

Smör att steka i

Servering:

Vispad grädde

Smält lite av smöret i en stekpanna. Tillsätt 1 dl ströbröd och stek det i smöret så att det får färg. Lägg ströbrödet åt sidan och stek resten på samma sätt. Varva ströbröd, äppelmos, socker och kanel i en smord ugnsfast form. Avsluta med att hyvla smör, fördela jämnt ovanpå äppelkakan. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter. Äppelkakan ska få färg. 

Dela äpplet i klyftor (skalet kan vara kvar) och stek dem i smör så att de blir mjuka. Servera äppelkakan varm eller ljummen tillsammans med äppelklyftor och vispad grädde. 

Blodpudding med kålrabbisallad

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson. Väldigt god blodpudding! Är nog den jag gjort själv som varit mest lik köpt, men såklart fortfarande godare. Har aldrig gjort kålrabbisallad förut, var väldigt gott och passade perfekt till. 



4 portioner

1/2 liter grisblod

4 dl fint rågmjöl

4 dl mjölk

1 gul lök

50 g smör

1/2 dl ljus sirap

1/2 msk salt

1/4 tsk mald kryddpeppar

1/4 tsk mald kryddnejlika 

1/2 tsk torkad ingefära

Svartpeppar

Smör eller rapsolja att steka i

Kålrabbisallad med russin och solrosfrön:

200 g kålrabbi

1 morot

1/2 dl russin

3 msk rapsolja

2 tsk pressad citron

1 tsk dijonsenap

Salt och peppar

1/2 dl solrosfrön

Servering: 

Stekt rimmat fläsk

Lingonsylt

Sila blodet. Vispa ihop blod och rågmjöls en bunke. Tillsätt mjölken. Hacka löken och stek den i allt smör i en stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt lök, smör, sirap, salt, kryddpeppar, kryddnejlika, ingefära och lite svartpeppar till bunken. Vispa till en slät smet. Häll alltsammans i en eller två välsmorda avlånga brödformar. Ställ formarna i en långpanna med varmt vatten så att det når upp till halva smetens höjd. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 1 1/2 timma. Känn efter med en provsticka, stickan ska vara torr när blodpuddingen är färdig. 

Skala och riv kålrabbi och morot grovt på ett rivjärn. Blanda kålrabbi, morot och russin i en skål. Blanda rapsolja, citron, dijonsenap, salt och peppar till en dressing. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Rör ner dressingen i salladen. Strö över solrosfröna. 

När blodpuddingen svalnat, skär den i skivor och stek i smör eller rapsolja i en stekpanna. Servera blodpuddingen med stekt timmar fläsk, kålrabbisallad och lingonsylt. 

söndag 21 mars 2021

Rysk pyttipanna

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Visade receptet för min ryska kompis, hon hade aldrig hört talas om det förut. Men gott var det! Tyckte till och med barnen, det hade jag inte trott! Receptet fick mig att tänka på min gamla vän och klasskompis som kunde sitta och äta kapris direkt ur burken när vi växte upp. Hon lär ju gilla detta!



4 portioner

2 dl parboiled ris

Kraftig köttbuljong

2 gula lökar

Matolja

500 g blandfärs

2 msk dijonsenap eller slät stark senap

3 dl finhackade inlagda rödbetor

1 1/2 dl finhackad ättiksgurka

3-4 msk små kapris eller hackade stora kapris

4 msk rödbetsspad 

Salt och vitpeppar

Till servering:

4 äggulor

Stora eller små kapris

Koka riset i köttbuljong enligt mängd- och tidsanvändningar på paketet.

Skala och hacka löken fint och fräs den mjuk i en stor gryta eller kastrull med olja. Tillsätt färsen och bryn den. Rör ner senap, rödbetor, ättiksgurka, kapris och rödbetsspad samt det kokta riset. Blanda noga och låt fräsa en kort stund. Smaka av med salt och peppar och servera tillsammans med rå äggula och kapris. 

Pasta alla puttanesca

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Helt ärligt så såg denna rätten ganska så tråkig ut på bilden, så hade verkligen låga förväntningar. Men det var riktigt god! Och tydligen är det en ganska så vanlig rätt... hade helt missat denna förut!



4 portioner

1 1/2 gul lök

3 vitlöksklyftor 

1/2 chili

130 g urkärnade svarta kalamataoliver

Ca 12 sardellfiléer 

1/2 dl små kapris

Olivolja

1 burk krossade tomater (ca 400 g)

Salt och svartpeppar 

5 dl vatten

500 g färsk tagliatelle 

Till servering:

Riven parmesan

Grovhackad bladpersilja 

Skala och strimla löken. Skala vitlöken och hacka den och chilin fint. Hacka även oliver och sardeller fint. Hacka kaprisen grovt. Hetta upp en stor kastrull med olivolja och fräs lök, vitlök och chili tills löken är mjuk. Tillsätt oliver, sardeller samt kapris och fräs en kort stund. Rör ner krossade tomater samt vatten och koka upp. Låt koka samman på medelvärme i cirka 10 minuter och smaka av med salt och peppar. Separera pastan försiktigt och vänd ner den i såsen. Låt sjuda på svag värme under lock i ett par minuter eller tills pastan är färdigkokt. Rör om då och då under tiden och tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Smaka av pastan med salt, strö över parmesan och persilja och servera genast. 

Stångkorv special

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Har länge hållit utkik efter stångkorv för att kunna testa detta receptet, och så plötsligt fanns den bara där på hyllan bland korvarna! Tydligen kommer den bara in till min ICA då och då. Hur som helst så upptäckte jag direkt att den smakade i princip likadant som isterband... så här har jag letat i mer eller mindre i onödan. Gott var det såklart, men ska jag göra det igen så tänker jag byta ut stångkorven mot vanliga isterband istället.



4 portioner

800 g stångkorv 

800 g kokt fast potatis

1 stor gul lök

Smör till stekning

Ev. Salt och peppar

Till servering:

Stekta ägg

Inlagda rödbetor

Skala potatisen och tärna den i drygt centimeterstora bitar. Skala och grovhacka löken. Dra skinnet av korven och skär den i 2-3 cm stora bitar. Stek potatisen och löken gyllenbrun i smör i en stekpanna, tillsätt korvbitarna och sänk värmen. Vänd runt och blanda till ett slags pytt och stek tills korven är genomvarm. Smaka ev. av med salt och peppar. Stek under tiden äggen i en annan panna. Servera stångkorven med stekta ägg och inlagda rödbetor. 

fredag 19 mars 2021

Balsamicokokt kål med korv

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Såg supergott ut på bilden, men tyckte tyvärr att det inte riktigt var som jag hade förväntat mig. Fortsätter nog äta mina korvar med bostongurka istället!



4 portioner 

2 gula lökar

400 g vitkål

50 g smör

3 dl rödvin

2 dl balsamvinäger 

5 msk strösocker

3 lagerblad

Salt och svartpeppar 

Till servering:

Kokt korv

Korvbröd

Dijonsenap eller annan god senap

Skala löken och strimla den och vitkålen fint. Hetta upp en gryta eller en kastrull med smöret och fräs löken mjuk. Tillsätt kål, vin, vinäger, socker samt lagerblad. Krydda med salt och peppar och låt sjuda under lock i cirka 25 minuter eller tills kålen är helt mjuk. Rör om då och då under tiden. Servera kålen varm till goda kokta korvar med korvbröd och dijonsenap. 


Köttlösa chilin

Fyllde år förra helgen och då passade jag på att göra denna till tacos eftersom min mamma som är vegetarian skulle komma och äta middag med oss. Tyckte att den blev god, passade bra till tacos, däremot så blev det väldigt mycket. Så egentligen hade halva receptet räckt.



6 portioner

5 dl blandade bönor

1,5 dl starkt kaffe

2 lökar

2 vitlöksklyftor 

2 msk olivolja

800 g krossade tomater

2 tärningar grönsaksbuljong

1 msk malen spiskummin 

1/2 msk paprikapulver 

1 tsk torkad oregano

1-8 mild chilifrukter

2 lime

2 dl matlagningsyoghurt 

Tacochips

Salt

Svartpeppar

Brygg kaffet. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs olivoljan i en stor kastrull eller gryta. Hacket ska bara mjukna, inte ta färg. Häll i kaffe, tomaterna, buljongtärningarna, 8 dl vatten, bönorna, spiskummin, paprikapulver och oregano. Puttra stilla utan lock i 2 timmar. 

Ta genast tag i chilin. Skölj dem. Provsmaka en flisa. Det är bra med chili i grytan men det ska ju inte bli så starkt att ni inte kan äta den. Mycket av hettan sitter i de vita hinnorna inne i chilin (kärnorna är inte så farligt starka). Ta bort om du vill mildra - annars kan de få vara med. Skär bort stjälkfästena och dela chilifrukterna. Ner med dem bums i grytan så att de får puttra med så länge som möjligt. Rör om och smaka av med pressad lime, salt och peppar. Känns konsistensen på grytan på väg att bli okej så fortsätt puttra på med lock. Är det lite för soppigt så puttra vidare utan lock. Servera med ringlad yoghurt, knapriga tacochips, tortillabröd och grönsaker.

Spjällmackor

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Supergoda mackor! Rekommenderas verkligen!



4 portioner

400 g tillagade tjock spjäll

1 dl majonnäs

2 msk senap

1 liten lök

2 stora tomater

4 mackor

1 låda krasse/groddar

Salt

Svartpeppar 

Riv eller skär spjällen i munsbitar. Vänd ihop dem med majon och senapen i en skål. Smaka av med salt och peppar. Skala och skiva löken. Skölj och skiva tomaterna. Bygg mackorna: bottna med tomat och lök, lägg på spjällbitarna i majonnäs och klipp över krasse. 

Fulla spjäll

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Mycket godare tillbehör än jag hade förväntat mig! Dock blev inte revbensspjällen så möra som jag hade hoppats, de var absolut inte sega, men är ju härligt när de bara faller isär... jag hoppade över korianderfröna, men du gör ju som du vill!



3 anchochilifrukter

4 stora vitlöksklyftor 

1 msk fänkålsfrön 

1,5 msk korianderfrön

2 dl apelsinjuice

2 dl mörk öl

2 msk sirap

1,5 kg revbensspjäll 

Salt 

Svartpeppar 

Bönor:

2 lökar

2 vitlöksklyftor 

3 msk olivolja

800 g krossade tomater 

1/2 tsk malen spiskummin

1/2 tsk paprikapulver 

1/2 tsk torkad rosmarin 

800 g vita/blandade bönor

Bulgur:

6 portioner hel bulgur

Ett par nävar blad t ex ruccola, mynta, rödbetsskott, bladpersilja

1 liten paprika

1 lime

1 msk olivolja

Värm ugnen till 125 grader. Koka upp ett par dl vatten, ta av plattan och lägg i anchochilifrukterna. De behöver bada 15 minuter för att bli mjuka.

Skala och riv vitlöken i en ugnssäker form eller liten långpanna. Mortla fänkåls- och korianderfröna och lägg i formen. Salta, peppra, häll i juicen, ölen och sirapen. Hacka anchochilin och rör ner bland kryddorna. Vänd spjället noga i den kryddiga vätskan. Stoppa in hela faderullan i ugnen och stek i 2 timmar.

Fixa bönorna under tiden: skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs hacket tills det mjuknar men inte tar färg. Häll i tomaterna, spiskumminen, paprikapulvret och rosmarinen. Salta och peppra. Puttra ihop på svag värme (annars skvätter det så förbenat) i typ 30 minuter. Häll bort burkspadet från bönorna och häll dem i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. 

Koka bulguren. Gör som det står på paketet. 

Skölj de gröna bladen och skaka bort vätan efter bästa förmåga. Skölj paprikan, kärna ur och skär smått. Vänd runt vegot med pressad lime, olivoljan och lite salt i en skål. 

Dela spjället i behändiga bitar och vänd dem i den goda stekskyn.

Serveringsförslag: Bottna tallrikar med bönor och bulgur. Ställ dit några bitar spjäll och strö över den lilla salladen.

onsdag 17 mars 2021

Fläskmedaljonger med krämig risoniotto



Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och väldigt gott! Risoni är verkligen en pastasort som jag glömmer bort mellan varven men borde göra oftare!



4 portioner

Krämig risoniotto:

3 dl risoni

1/2 frp färskost

15 dl vatten

2 st kycklingbuljong tärningar

Salt

Svartpeppar

Fläskmedaljonger:

600 g fläskytterfilé

3/4 tsk salt

Svartpeppar

1 tsk olivolja

Grönsaker:

1/2 gurka

1 st tomat

300 g morötter


Krämig risoniotto: Koka upp vatten och smulad kycklingbuljong i en kastrull. Tillsätt risoni och koka ca 10 minuter. Rör om då och då. Spara ca 1 dl buljong till moment 3 när du häller av risonin.
Fläskmedaljonger: Skär fläskytterfilé i ca 2 cm tjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek köttet ca 3 min per sida, tills det är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Häll av risonin och rör ner färskost. Tillsätt lite av den sparade buljongen (ca 2 msk). Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Späd eventuellt med mer av den sparade buljongen.
Tärna gurka och tomat. Skala och dela morötter i stavar. Lägg upp allt i skålar.
Servera nystekta fläskmedaljonger med krämig risoniotto och grönsaker.

Tacogratäng med tortillachips och färskost



Ett recept från Linas matkasse, gott och väldigt lätt att göra!



4 portioner

Tacogratäng:

500 g blandfärs

1 påse tacokrydda

80 g tortillachips

1/2 frp färskost

Olivolja

4 msk tomatpuré

2 vitlöksklyftor

3 dl vatten

2 tsk flytande honung

1 tärning kycklingbuljong

Salt

Svartpeppar

Grönsaker:

2 st tomater

300 g morötter

Tillbehör:

300 g basmatiris

1 dl gräddfil


Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).



Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.



Tacogratäng: Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs blandfärs ca 3 min, tills färsen fått fin färg. Tillsätt tacokrydda, tomatpuré och pressad vitlök.
Tillsätt vatten, honung och smulad kycklingbuljong. Sjud på svag värme ca 3 min. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Lägg över färsen i en smord ugnsform. Krossa tortillachips (ca 1/2 påsen) över färsen och klicka på färskost. Gratinera högt upp i ugnen ca 5 min, tills osten smält.
Skär tomater i mindre bitar. Grovriv morötter. Lägg upp i skålar.
Servera krispig tacogratäng med nykokt ris, grönsaker och en klick gräddfil. 

Fish and chips med remouladsås



Ett recept från Linas matkasse. Fisken och potatisen var väldigt god! Men remouladsåsen tyckte jag var rätt så trist, mycket godare om man hackar picklade grönsaker och har i såsen.



4 portioner

Potatischips:

900 g potatis

1 msk olivolja

3/4 tsk salt

1 bakplåtspapper

Remouladsås:

1/2 gurka

1 äpple

2 dl gräddfil

2 krm curry

1 tsk senap

1/2 tsk vitvinsvinäger

1 tsk flytande honung

1 krm salt

Panerad torskfilé:

600 g torskfilé

1 1/2 dl vetemjöl

1 ägg

1 1/2 dl ströbröd

3/4 tsk salt

1 msk smör

2 tsk salt

2 tsk olivolja

Grönsaker:

300 g morötter


Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Potatischips: Skär potatis i tunna skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja och salt. Tillaga högt upp i ugnen ca 25 min, tills potatisen är krispig.
Remouladsås: Tärna gurka och äpple smått och lägg i en skål. Blanda med gräddfil, curry, senap, vitvinsvinäger, honung och salt.
Panerad torskfilé: Ta fram tre djupa tallrikar. Lägg vetemjöl i den ena, vispa upp ägg i den andra och lägg ströbröd i den tredje.
Skär torskfilé i mindre bitar. Krydda med salt. Vänd fisken i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek fisken ca 4 min per sida, tills den är klar.
Skala och skär morötter i stavar. Servera nystekt fisk med potatischips, remouladsås och morotsstavar.

tisdag 9 mars 2021

Kryddig tomatsoppa med nötter

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Har testat några olika sorters linssoppor genom åren och är beredd att påstå att detta är den bästa hittills! Tillbehören ovanpå gjorde verkligen att den blev supergod! Denna soppan ska jag lätt göra igen!



4 portioner 

2 lökar

2 scharlottenlökar eller 1 liten rödlök

1,5 msk garam masala

2 krm chili flakes

1 dl röda linser

800 g krossade tomater

2 tärningar grönsaksbuljong 

1 liter vatten

4 msk olja

300 g mozzarella 

100 g cashewnötter 

Salt

Svartpeppar 

Skala löken och scharlottenlöken. Hacka den vanliga löken och skiva den andra. Lägg lökhacket (inte den skivade), garam masala, chili flakes, linserna, tomaterna, buljongtärningarna och 1 liter vatten i en stor kastrull eller gryta. Koka upp och sjud i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Under tiden: hetta upp oljan i en liten kastrull och fritera den skivade löken gyllene på rätt låg värme. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva mozzarellan. Skopa upp soppan i skålar och toppa med mozzarella, scharlottenlök och cashewnötter.

måndag 8 mars 2021

Korv stroganoff med rötter

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Såg ganska så trist ut på bilden, men det var förvånansvärt gott. Fick lite baltisk känsla över hela rätten eftersom man skulle ha yoghurt och saltgurka till. Gott var det i alla fall! 



4 portioner

400 g korv (någon god köttig)

1 stor lök

1 vitlöksklyfta

200 g champinjoner 

2 morötter

2 palsternackor 

250 g selleri

2 msk olja

1 dl torrt vitt vin (eller vatten)

2 dl vispgrädde 

3 msk tomatpuré 

1/2 msk paprikapulver 

3 msk hackad persilja

2 saltgurkor

2 dl matlagningsyoghurt 

Salt

Svartpeppar 

Skär korven i tjocka slantar.

Skala och hacka löken och vitlöken. Rensa och skiva champinjonerna. Skala morötterna, palsternackorna och sellerin. Skär i munsbitar. Hetta upp oljan i en stor kastrull eller gryta. Fräs löken, vitlöken, svampen och rotsakerna på medelvärme i 5 minuter tills rötterna börjar mjukna. Salta och peppra lite lätt. Höj värmen och i med korven. Fräs ytterligare någon minut så att korven får aningen färg. Häll i vinet och låt det mesta koka bort. Rör i vispgrädden, tomatpurén och paprikapulvret. Smaka av med salt och peppar. Småputtra tills morötterna är som du vill ha dem, ca 5-10 minuter. Hacka persiljan och rör ner i grytan. Skär gurkan i stavar. Servera korven med gurkan, matlagningsyoghurt och bröd.

Cocochick

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Hade inte så värst höga förväntningar när jag började laga detta receptet, men oj så gott det var! Speciellt strösslet ovanpå, det passade perfekt till och förhöjde verkligen rätten! Kom lätt göra sånt strössel igen nästa gång jag gör wok! 



4 portioner

2 vitlöksklyftor 

2 cm ingefära

1 liten lök

2 röda paprikor

250 g broccoli

600 g kycklinglårfilé 

4 portioner ris

2 msk olja

3 msk grön thaicurry

800 g kokosmjölk

4 msk fisksås

1-2 lime

Salt

Kokosströssel:

1 scharlottenlök eller 1/4 rödlök

1 msk olja

1 dl kokosflingor 

1 msk farinsocker

Skala och hacka vitlöken, ingefäran och löken. Skölj, dela och kärna ur paprikorna. Skär i bitar. Skölj broccolin, dela i buketter och skär stammen i mindre bitar. Dela lårfiléerna i ett par bitar. Sätt igång riskoket. Gör som det står på paketet. Hetta upp oljan i en stor kastrull eller gryta. Fräs vitlöks-, ingefärs- och lökhacket tillsammans med thaicurryn någon minut. Lägg i kycklingen och fortsätt fräsa så att den blir lite brynt. Häll i kokosmjölken och fisksåsen. I med paprika- och broccolibitarna. Puttra i 10 minuter. Smaka av med pressad lime, salt och kanske mer thaicurry. Fixa strösslet under tiden: skala och skiva scharlottenlöken eller rödlöken. Fräs löken i oljan i en stekpanna tillsammans med kokosflingorna och farinsockret. Löken ska bli brynt. Smaka av med lite salt. Servera kycklingen med riset och strösslet. 

lördag 6 mars 2021

Västerbottenpaj med dill, kantareller och räkor

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Kul variant på västerbottenostpaj! Väldigt god!



4 portioner 

Pajdeg:

1 1/2 dl grahamsmjöl 

1 1/2 dl vetemjöl

100 g smör

1 krm salt

1 äggula

2 msk vatten

Fyllning:

2 gula lökar

1 dl creme fraiche

3 ägg

1 1/2 dl mjölk

1 dl grädde

1 liten bunt färsk dill

200 g riven västerbottenost 

Smör till stekning

Salt och peppar

Kantarellsallad:

8 dl färska kantareller

1 näve färska räkor

1 bunt salladslök

1 liten bunt färsk dill

Salt och peppar

Olja och smör till stekning

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, smör och salt i en matberedare. Tillsätt äggulan och lite vatten, arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta inte degen för länge då kan den bli seg. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåp 15 - 20 minuter. 

Skala och skiva löken, hetta upp en panna med en klick smör. Fräs löken glansig utan att den tar färg. Vispa samman creme fraiche med äggen i en bunke, tillsätt mjölk och grädde. Finhacka dillen och blanda ner dillen och västerbottenosten i fyllningen. Smaka av med salt och peppar, tänk på att osten tillför en del sälta. 

Kavla ut pajdegen och fördela den portionsformar eller en stor form. Tryck upp pajdegen med tummen så att kanterna täcks. Spar gärna lite deg till dekoration. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda skalen mitt i ugnen ca 10 minuter. Fördela löken i formarna och slå på äggstanningen. Kavla ut resterande deg och skär den i remsor. Lägg ett par remsor i kors över pajerna och pensla med lite vatten. Grädda pajerna i ugnen tills äggstanningen har stelnat och ytan är gyllenbrun. Räkna med ca 15 minuter om du gör portionspajer och 30 minuter för en stor form.

Ansa kantarellerna och hetta upp en panna med lite olja. Fräs svampen under omrörning, lägg i en klick smör när vätskan dunstat. Stek svampen gyllenbrun, krydda med salt och peppar. Skala räkorna och finstrimla salladslök och dill. Tillsätt salladslöken i svampen och ta av pannan från värmen. Vänd ner räkor och dill. Toppa de nygräddade pajerna med kantarellsalladen.


Svampsoppa med skogssvamp

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Scannade igenom boken för att hitta något gott att laga till middag och då blev det denna soppan. Såg väldigt god ut på bilden och visst blev den god, men faktiskt inte så god som jag hade förväntat mig!



4 portioner

1 liter färsk blandad svamp, t ex kantareller, trattkantareller, champinjoner, karljohan 

2 scharlottenlökar

1 vitlöksklyfta

1/2 msk vetemjöl

6 dl kyckling- eller grönsaksbuljong

En timjankvist

1/2 dl torrt vitt vin

3 dl vispgrädde

1 msk calvados eller cognac

Salt och peppar

2 msk smör

2 msk olja

Soppgarnityr:

Några av de finaste svamparna

2 salladslökar

Ett par persiljekvistar

Gratinerad ostsmörgås:

4 skivor lantbröd

2 dl riven lagrad ost

1 äggula

1 krm paprikapulver 

1 tsk kummin

Rensa svampen och borsta den väl. Spara 2 dl av de vackraste svamparna till garnityr. Skär resterande i jämnstora bitar. Skala och finhacka scharlottenlök och vitlök. Hetta upp en rymlig kastrull med lite olja, fräs svampen tills vätskan har dunstat bort. Lägg i en klick smör och stek svampen, tillsätt lök och vitlök. Pudra över mjölet och rör om ordentligt, slå över varm buljong under omrörning. Lägg ner en timjankvist och häll i vinet. Låt småkoka 10 minuter, mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar, späd med lite vatten om soppan känns för tjock. Spetsa till sist med en skvätt calvados eller cognac. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda riven ost med en äggula i en skål, tillsätt paprikapulver och kummin. Fördela oströran jämt över brödskivorna och gratinera tills osten är gyllenbrun. Stek de sparade svamparna i smör, krydda med salt och peppar. Finstrimla salladslöken och plocka av persiljebladen. Slå upp rykande varm soppa i skålar och toppa med stekt svamp. Strö över salladslök och persilja, servera ostsmörgåsen bredvid. 

Elefantöra med äggula, kapris och pepparrot

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Alltså wow! Så himla gott! Smakerna passade perfekt ihop! Här har jag dragit mig för att testa detta receptet då det ag så tråkigt ut, men jisses så fel jag hade. Fantastiskt gott! 



4 portioner

4 bitar oxfilé à 200 g

1 finhackad rödlök

4 msk kapris

1 liten finriven pepparrot

4 äggulor

Salt och peppar

Smör till stekning

Olja till fritering

Till servering:

Några salladsblad

1 morot

Dijonsenap

Lägg skivorna av köttet med plastfilm mellan. Banka ut oxfilén tunt till ett elefantöra med en köttbank eller en kastrull. Låt köttet vila i rumstemperatur.

Skala och finhacka rödlöken. Skölj och strimla morot och sallad till serveringen. Hetta upp lite olja i en panna och fritera kaprisen. Fiska upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Stek lövbiffarna en i taget i smör i en het panna, salta och peppra. Lägg upp på varma tallrikar och toppa med finhackad lök, riven pepparrot, kapris och en rå äggula per portion. Servera med sallad, morot och dijonsenap. 

Lövbiffsrulader med ädelost och potatisgratäng

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Rulader är en sån där rätt som jag brukar dra mig lite för att göra, tycker ofta att det är lite krångligt, men sen när man väl sätter sig o äter så är det glömt då det är så gott. Men detta receptet var faktiskt lite skumt. Tycker det bästa är när de får koka länge i sås så att de blir riktigt möra. Och rulader rullar man, inte bara viker ihop...



4 portioner

8 lövbiffar, ca 400 g

100 g gräddädelost

100 g färskost, t ex Philadelphiaost 

50 g valnötter

Salt och svartpeppar 

25 g rucola

Smör och rapsolja att steka i

Potatisgratäng:

1 purjolök

Smör eller rapsolja att steka i 

1 kg mjölig potatis

3 - 4 dl mjölk

3- 4 dl vispgrädde

Salt och peppar

1 1/2 dl lagrad ost, t ex Västerbottensost

Glaserad lök:

250 g gula steklökar

Smör eller rapsolja att steka i

1 msk strösocker

2 dl vatten

1/2 msk kalvfond

Salt

Börja med potatisgratängen. Dela purjolöken på längden. Tvätta den och skär den i fina skivor. Fräs purjolöken i smör eller rapsolja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig men inte få färg. Skala potatisen och skär den i ganska tjocka skivor. Tillsätt potatis, mjölk, grädde, salt och peppar. Låt alltsammans koka under omrörning, potatisen ska bli hyfsat mjuk och gräddmjölken lite simmig av stärkelsen från potatisen, det tar 15-20 minuter. Häll över alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter. Osten ska få färg och gratängen ska vara mjuk. 

Skala steklökarna och stek dem i smör, hälften åt gången, så att de får färg. Tillsätt alla lökar till stekpannan och strö på socker och stek lite till. Tillsätt vatten och kalvfond och låt löken småkoka under lock tills den är mjuk, det tar cirka 10 minuter. Smaka av med salt.

Lägg lövbiffen på en arbetsbänk. Blanda ädelost, färskost och grovt hackade valnötter i en skål. Smaka av med salt och peppar. Lägg en klick av blandningen på den nedre halvan av köttskivorna. Hacka rucolan grovt och lägg lite ovanpå fyllningen. Vik den övre halvan över den nedre halvan som ett lock. Fäst med en tandpetare. Stek ruladerna hastigt i smör eller rapsolja precis innan servering så att de får fin färg men inte är genomstekta. Salta och peppra. Servera ruladerna med potatisgratäng och glaserad lök. 

Biff à la Lindström med fetatzatziki

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. En klassiker som vi brukar göra någon gång då och då. Men denna gången var det en ny tvist med den där fetatzatzikin till. Den var tyvärr en liten besvikelse, dillen passade inte inte alls i.



4 portioner

2 kokta potatisar 

3/4 dl finhackade inlagda rödbetor

3/4 finhackad inlagd smörgåsgurka

2 msk finriven gul lök

400 g blandfärs

1 litet ägg

1 tsk salt

Några varv med pepparkvarnen

Smör eller rapsolja att steka i

Klyftpotatis:

1 kg mjölig potatis

Smör eller rapsolja att klicka eller ringla över

Salt

Fetatzatziki:

1/2 grön gurka

Salt

2 dl turkisk yoghurt

50 g fetaost

2 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 msk olivolja

Servering:

En sallad

Riv potatisen grovt på ett rivjärn. Blanda potatis, rödbetor, smörgåsgurka, lök, blandfärs, ägg, salt och peppar i en bunke. Forma små biffar av smeten. Stek biffarna i smör eller rapsolja i en stekpanna, några åt gången. 

Tvätta och dela potatisen i klyftor. Lägg potatisen i en smord långpanna och klicka på smör eller ringla rapsolja över. Salta. Stek i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 40 minuter.

Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg den på en tallrik och strö på lite salt. Låt dra i 5 minuter. Krama gurkan så att det mesta av vätskan försvinner. Blanda gurka, turkisk yoghurt, smulad fetaost, dill, salt, peppar och olivolja i en skål. Servera biffarna med klyftpotatis, fetatzatziki och en sallad. 

Inkokt lax med skarpsås och ärtor

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Egentligen en ganska så tråkig rätt, men ville ändå testa den då den är med i boken..



4 portioner

1 morot

1 rödlök

1/2 knippe dill

1 lagerblad 

1 liter vatten

1/2 dl rödvinsvinäger 

1 msk salt 

2 tsk pressad citron

Några svartpepparkorn

500 g laxfilé utan skinn

Skarpsås:

1 kokt ägg

1 rå äggula

1 msk svensk senap

Salt och peppar

1 msk vinäger 

2 1/2 dl gräddfil

En nypa socker

Servering:

Kokt potatis

Kokta ärtor

Garnering:

Dill

Skala och skär morot i skivor och rödlök i klyftor. Hacka dillen i bitar. Lägg morot, rödlök, dill, lagerblad, vatten, rödvinsvinäger, salt, citron och pepparkorn i en gryta. Låt lagen koka i några minuter. Skär laxen i ganska stora tärningar och tillsätt den till kastrullen. Låt laxen sjuda på svag värme i 3-4 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt alltsammans svalna. Ställ laxen kallt i sin lag tills det är dags att äta, gärna över natten. 

Skala ägget och ta ut äggulan, spara äggvitan till senare. Blanda den kokta gulan och den råa gulan i en skål tillsammans med senap, salt, peppar och vinäger. Tillsätt först lite av gräddfilen och blanda, tillsätt sedan resten av gräddfilen och blanda lite till. Hacka äggvitan och tillsätt den till såsen. Servera laxen med kokt potatis, kokta ärtor och skarpsås. Garnera med dill. 

Dansk fläskstek med sockerstekt potatis och kokt rödkål

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Detta är helt klart en utav mina favoriträtter, så himla gott! De senaste gångerna har jag testat denna varianten på potatis, och det är snäppet godare än bara vanlig kokt. Rekommenderar verkligen att du testar!



4 portioner

1 kg fläskstek med svål

2 tsk salt

Svartpeppar 

Gräddsås:

2 1/2 dl sky från steken

1 1/2 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde 

1 msk balsamvinäger

Ev. 1/2 dl vatten

Salt och peppar

Sockerstekt potatis:

1 kg delikatesspotatis eller små vanliga potatisar

2 msk smör eller rapsolja att steka i

2 msk strösocker

Kokt rödkål: 

400 g rödkål

2 msk sirap

2 msk svart vinbärssaft

1 msk vinäger

Salt

Servering: 

Äppelmos

Skär skåror i svålen, ända ner till köttet. Bind upp steken med hushållssnöre så att den blir jämn. Blanda salt och peppar i en kopp. Gnid in blandningen både ovanpå svålen och köttet och gärna i skårorna. Stick i en köttermometer, det är viktigt att hela röret är i steken. Lägg köttet i en ugnsfast form. Häll i vatten så att det går 1 cm upp på kanten. Stek köttet i mitten av ugnen på 150 grader, tills termometern visar 65 grader. Ta ut köttet och sätt ugnen på 250 grader. Ta bort snöret och stek tills termometern visar 78 grader. Ta ut steken och låt köttet vila i några minuter innan du skär det i skivor. Låt skyn svalna. 

Vispa ihop sky, vetemjöl och grädde i en kastrull. Låt såsen småkoka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt vinäger och eventuellt vatten. Smaka av med salt och peppar. 

Koka potatisen utan skal. Häll bort vattnet och låt potatisen svalna något. Stek potatisen i smör eller rapsolja, hälften åt gången. Strö på socker och låt potatisen få färg. 

Skär rödkålen i små bitar. Lägg rödkålen, sirap, svart vinbärssaft och vinäger i en gryta. Låt kålen småputtra under lock i 30 minuter. Rör om ganska ofta. Servera fläsksteken med sockerstekt potatis, sås, rödkål och äppelmos.

torsdag 4 mars 2021

Lasagne

Ett recept från boken Italienska hemligheter från Galbani. Fick den på ICA när jag köpte 2 mozzarella för ett tag sedan. Bläddrade igenom den och detta receptet lockade mest, men tyvärr blev det en riktig besvikelse. Känns som att det verkligen saknades bechamelsås, då hade den blivit mycket godare. Dessutom var receptet konstigt, man fattar ju inte hur mycket man ska ha om det står ”burkar” som mått...



Ca 6 portioner

1 lök

2 morötter

1 liten zucchini 

1/4 dl vitt vin

500 g nötfärs

1 liten burk tomatpuré (ca 1 dl tog jag)

2 burkar krossade tomater

500 ml passerade tomater

Färsk basilika

Salt och peppar

300 g lassagneplattor

200 g parmesan

250 g mozzarella 

Hacka löken fint. Skär morötter och zucchinin i medelstora tärningar. Värm olja i en stekpanna och fräs lök och morötter. Löken och morötterna ska steka på medelvärme i ca 10 minuter. Lägg i zucchinin och stek i ytterligare ca 5 minuter. Häll i vitt vin och låt det sjuda med grönsakerna tills alkoholen har förångats. Stäng av värmen och lägg grönsakerna åt sidan så länge. Stek köttfärsen under omrörning tills den är brynt. Lägg i tomatpuré och rör om ordentligt, sedan krossade och passerade tomater. Lägg i färsk basilika, salt och peppar. Tomatsåsen bör sjuda i minst 30 minuter, helst längre för att få rätt smak. Smaka av och tillsätt ev. lite mer salt eller basilika. När såsen är klar ska lasagnen monteras. Skär mozzarellan i fina skivor. Lägg lite sås i botten av formen, ett lagerlasagneplattor, sås, mozzarella i skivor och sedan parmesan. Upprepa ytterligare två gånger och avsluta med att fördela den sista färska mozzarellan och parmesanen på toppen. Täck med aluminiumfolie och ställ in lasagnen i en förvärmd ugn på 200 grader. Efter 20 minuter avlägsna folien och ge lasagnen ytterligare 10-15 minuter.