Sidor

måndag 29 mars 2021

Fiskgratäng med morotssallad



Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och gott, men helt ärligt kändes osten onödig.



4 portioner

900 g potatis

1 äpple

300 g morötter

2 tsk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

Salt

Svartpeppar

Gratängsås:

1/2 gul lök

1 1/2 dl grädde

1/2 frp bladpersilja

1 msk smör

1 msk vetemjöl

1 dl vatten

2 dl mjölk

1/2 tärning kycklingbuljong

Salt

Svartpeppar

Fiskgratäng:

600 g sejfilé

50 g riven mozzarella

3/4 tsk salt

Svartpeppar


Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Gratängsås: Finhacka gul lök. Hetta upp smör i en liten kastrull. Fräs löken någon minut, tills den är mjuk.
Vispa ner vetemjöl och fortsätt vispa i vispgrädde, vatten, mjölk och smulad kycklingbuljong. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Koka upp och sjud såsen på svag värme ca 5 min. Finhacka bladpersilja och rör ner i såsen. Spara lite persilja till servering.
Fiskgratäng: Lägg sejfilé i en smord ugnsform. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Häll gratängsåsen över fisken och toppa med riven mozzarella. Tillaga mitt i ugnen ca 12 min, tills fisken är klar.
Klyfta äpple. Skala och hyvla långa remsor av morötter med potatisskalare. Blanda allt i en skål med olivolja, vitvinsvinäger, lite salt och nymald svartpeppar.
Strö persilja över fiskgratängen och servera med nykokt potatis och morotssallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar