Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Kul variant på västerbottenostpaj! Väldigt god!
4 portioner
Pajdeg:
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 krm salt
1 äggula
2 msk vatten
Fyllning:
2 gula lökar
1 dl creme fraiche
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 dl grädde
1 liten bunt färsk dill
200 g riven västerbottenost
Smör till stekning
Salt och peppar
Kantarellsallad:
8 dl färska kantareller
1 näve färska räkor
1 bunt salladslök
1 liten bunt färsk dill
Salt och peppar
Olja och smör till stekning
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, smör och salt i en matberedare. Tillsätt äggulan och lite vatten, arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta inte degen för länge då kan den bli seg. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåp 15 - 20 minuter.
Skala och skiva löken, hetta upp en panna med en klick smör. Fräs löken glansig utan att den tar färg. Vispa samman creme fraiche med äggen i en bunke, tillsätt mjölk och grädde. Finhacka dillen och blanda ner dillen och västerbottenosten i fyllningen. Smaka av med salt och peppar, tänk på att osten tillför en del sälta.
Kavla ut pajdegen och fördela den portionsformar eller en stor form. Tryck upp pajdegen med tummen så att kanterna täcks. Spar gärna lite deg till dekoration. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda skalen mitt i ugnen ca 10 minuter. Fördela löken i formarna och slå på äggstanningen. Kavla ut resterande deg och skär den i remsor. Lägg ett par remsor i kors över pajerna och pensla med lite vatten. Grädda pajerna i ugnen tills äggstanningen har stelnat och ytan är gyllenbrun. Räkna med ca 15 minuter om du gör portionspajer och 30 minuter för en stor form.
Ansa kantarellerna och hetta upp en panna med lite olja. Fräs svampen under omrörning, lägg i en klick smör när vätskan dunstat. Stek svampen gyllenbrun, krydda med salt och peppar. Skala räkorna och finstrimla salladslök och dill. Tillsätt salladslöken i svampen och ta av pannan från värmen. Vänd ner räkor och dill. Toppa de nygräddade pajerna med kantarellsalladen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar