Sidor

lördag 6 mars 2021

Svampsoppa med skogssvamp

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Scannade igenom boken för att hitta något gott att laga till middag och då blev det denna soppan. Såg väldigt god ut på bilden och visst blev den god, men faktiskt inte så god som jag hade förväntat mig!



4 portioner

1 liter färsk blandad svamp, t ex kantareller, trattkantareller, champinjoner, karljohan 

2 scharlottenlökar

1 vitlöksklyfta

1/2 msk vetemjöl

6 dl kyckling- eller grönsaksbuljong

En timjankvist

1/2 dl torrt vitt vin

3 dl vispgrädde

1 msk calvados eller cognac

Salt och peppar

2 msk smör

2 msk olja

Soppgarnityr:

Några av de finaste svamparna

2 salladslökar

Ett par persiljekvistar

Gratinerad ostsmörgås:

4 skivor lantbröd

2 dl riven lagrad ost

1 äggula

1 krm paprikapulver 

1 tsk kummin

Rensa svampen och borsta den väl. Spara 2 dl av de vackraste svamparna till garnityr. Skär resterande i jämnstora bitar. Skala och finhacka scharlottenlök och vitlök. Hetta upp en rymlig kastrull med lite olja, fräs svampen tills vätskan har dunstat bort. Lägg i en klick smör och stek svampen, tillsätt lök och vitlök. Pudra över mjölet och rör om ordentligt, slå över varm buljong under omrörning. Lägg ner en timjankvist och häll i vinet. Låt småkoka 10 minuter, mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar, späd med lite vatten om soppan känns för tjock. Spetsa till sist med en skvätt calvados eller cognac. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda riven ost med en äggula i en skål, tillsätt paprikapulver och kummin. Fördela oströran jämt över brödskivorna och gratinera tills osten är gyllenbrun. Stek de sparade svamparna i smör, krydda med salt och peppar. Finstrimla salladslöken och plocka av persiljebladen. Slå upp rykande varm soppa i skålar och toppa med stekt svamp. Strö över salladslök och persilja, servera ostsmörgåsen bredvid. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar